Cara Menggunakan Huruf Bold pada Telefon Android

Peranti Android dilengkapi dengan fon lalai yang berfungsi dengan baik untuk kebanyakan pengguna. Lalai sengaja dirancang untuk menyenangkan mata rata-rata semasa membaca teks. Menambah huruf tebal ke gaya lalai dapat menjadikan teks lebih menonjol untuk pembacaan peribadi atau sebagai alat untuk menonjolkan teks tertentu dalam sebuah pesan. Proses untuk menerapkan huruf tebal bervariasi berdasarkan pengeluar dan program telefon.

Fungsi Program Dalaman

Sebelum menyesuaikan tetapan fon anda di Android, periksa program khusus yang Anda gunakan untuk pilihan penyuntingan fon. Sebagai contoh, jika anda mahukan huruf tebal dalam mesej e-mel melalui Gmail, fungsi itu ada dalam program.

Banyak program menawarkan pilihan penyuntingan fon dalaman mereka sendiri dan anda tidak perlu mengubah tetapan Android untuk menggunakannya. Ubah tetapan Android hanya jika anda mahukan perubahan separa kekal di semua fon pada peranti anda. Terdapat banyak pilihan tetapan fon yang berbeza dalam Android dan pengeluar tertentu, dan anda boleh menyemak imbas dan bereksperimen dengan pilihan yang berbeza sehingga satu tetap ada.

Sekiranya anda hanya ingin menuliskan sebilangan kecil teks, memeriksa tetapan program terlebih dahulu adalah tindakan terbaik anda. Anda boleh membuat teks tebal Whatsapp di Android melalui program. Perkara yang sama berlaku untuk sebilangan program yang berbeza.

Android Memerlukan Aplikasi Font Pihak Ketiga

Peranti Android memiliki kemampuan untuk menyesuaikan pengaturan fon di telepon melalui layanan font pihak ketiga. Platform Android hanya memberikan fon lalai dan anda boleh menukar fon melalui tetapan pengeluar jika mereka menawarkan ciri tersebut atau melalui perkhidmatan lain.

Perkara yang baik mengenai platform Android adalah fleksibiliti yang diberikan kepada pengguna dan kemampuan untuk menggunakan fon khusus. Anda hanya boleh mengunjungi gedung Google Play dan mencari aplikasi fon Android. Ini sering disebut sebagai aplikasi pelancar dan masing-masing mempunyai rangkaian pilihan font yang unik. Sebelum memuat turun aplikasi pelancar tertentu, selidik tetapan fon untuk memastikan jenis huruf tebal yang anda inginkan ada.

Tetapan Font Android

Setelah menemui aplikasi yang menawarkan fon tebal kegemaran anda, muat turun dan aktifkan aplikasi pada peranti anda. Ada yang memerlukan restart untuk mengaktifkan tetapan fon sementara yang lain menawarkan peralihan segera ke fon baru.

Sebilangan aplikasi ini menawarkan lebih daripada sekadar penyesuaian fon sederhana. Anda akan menemui aplikasi pelancar dengan tema khusus untuk telefon dan emotikon unik. Senarai ciri pada banyak aplikasi pelancar adalah mudah sementara yang lain sangat mantap. Pilihan fon asas biasanya percuma sementara pilihan pengguna lanjutan mungkin memerlukan bayaran untuk diaktifkan.

Tetapan Jenama Khusus

Beberapa jenama menawarkan tetapan fon khusus di telefon. Model Samsung, LG dan HTC adalah jenama biasa yang mempunyai tetapan fon pada telefon. Di Samsung, anda hanya pergi ke Tetapan kemudian ketik Paparan dan Gaya Font untuk menghasilkan senarai pilihan fon. Tinjau pilihan ini untuk mencari jenis huruf tebal yang bagus. Huruf tebal adalah fon bersih yang berbunyi dengan baik di skrin.

Proses untuk telefon LG atau HTC adalah sama dengan Samsung. Cukup akses tetapan telefon anda dan ciri paparan untuk mencari dan menyesuaikan pilihan fon. Setiap pengeluar mempunyai senarai fon yang berbeza dengan beberapa pertindihan di antara mereka juga. Anda akan mendapat akses ke beberapa pilihan fon tebal.

Luangkan sedikit masa untuk mempertimbangkan seberapa baik font akan dibaca sebelum membuat keputusan. Contohnya, jenis huruf kursif lebih sukar dan akan melambatkan proses membaca anda dalam beberapa kes. Ia juga boleh memutarbelitkan fon pada beberapa aplikasi. Fokus pada fon bersih yang mudah dibaca dan sesuai dengan skrin anda.