Cara Menukar Pemacu Keras Mini Mac

Dalam membuat komputer desktop berfitur lengkap yang mengambil ruang sesedikit mungkin, Apple merekayasa Mac Mini dengan toleransi dalaman yang ketat. Walaupun komputer menggunakan pemacu bersaiz komputer riba berukuran 2.5 inci standard, menggantinya boleh menjadi cabaran dalam perniagaan anda, dan anda harus mencubanya sendiri jika anda selesa dengan membongkar sebahagian Mac anda.

1

Buat sandaran data yang anda ingin simpan menggunakan Time Machine atau perkhidmatan sandaran pilihan anda dan buat pemacu boot dengan menggunakan aplikasi pemasang OS X anda atau Lion Disk Maker dan pemacu USB dengan ruang kosong sekurang-kurangnya 8GB.

2

Cabut semua kabel dari Mini anda, putar terbalik dan tahan dengan kedua tangan, letakkan ibu jari anda di lekukan di penutup bawah bulat. Putar penutup berlawanan arah jarum jam sehingga titik putih pada penutup dan casing sejajar. Penutup hendaklah cukup longgar untuk dilepaskan dengan mudah. Letakkan Mini terbalik di atas meja atau kaunter, berorientasikan sehingga logo yang dicetak di bahagian bawah casing muncul tegak.

3

Tanggalkan kedua skru kipas menggunakan pemutar skru Torx T6, angkat kipas dari Mini dan tarik perlahan penyambung kabel kipas dari papan logik. Ketepikan kipas dan skru.

4

Tanggalkan skru yang melekatkan cowling di kiri bawah menggunakan pemutar skru Torx T6, kemudian angkat bahagian atas cowling dan putar sehingga anda dapat melepaskan cowling sepenuhnya.

5

Tanggalkan penyambung cakera keras dan kabel IR dari papan logik menggunakan spudger. Penyambung cakera keras kelihatan seperti tab hitam berhampiran sudut kiri bawah cakera keras. Penyambung IR terletak di sudut kanan atas papan logik, tepat di bawah cakera keras dan di sebelah kiri modul RAM.

6

Tanggalkan empat skru di sekitar antena, menggunakan Torx T8 untuk dua skru yang lebih besar dan pemutar skru hex 2mm untuk dua skru yang lebih kecil. Tarik antena dengan perlahan dari luar casing Mini sehingga anda dapat mengakses kabelnya, kemudian biarkan ia bersambung atau gunakan spudger untuk melepaskan penyambung dari papan wayarles.

7

Keluarkan dua skru dari papan logik menggunakan Torx T6 dan lepaskan skru dari casing di bawah papan logik menggunakan pemutar skru hex 2mm.

8

Masukkan alat penyingkiran papan logik ke dalam dua lubang yang disediakan untuknya tepat di atas pendingin dan tekan perlahan-lahan alat ini sehingga anda merasakan serongnya menghubungi bahagian atas casing. Tarik alat kembali ke arah anda sehingga bahagian dalam Mini terpisah sedikit dari casing.

9

Keluarkan alat penyingkiran papan logik, tekan klip ke kanan dan kiri di atas bahagian port input / output dan tarik bahagian dalaman ke arah anda kira-kira satu setengah inci.

10

Tarik cakera keras ke arah anda dan keluarkan dari casing. Tarik penyambung dari pemacu, lepaskan dua pin pelekap dari sisi pemacu menggunakan pemutar skru Torx T8 dan kupas penutup plastik dari pemacu.

11

Pasang semula pin pelekap di sisi pemacu baru, pasangkan penyambung dan pasangkan penutup plastik di bahagian litar pemacu. Sekiranya anda mengganti pemacu anda dengan pemacu SSD, anda tidak memerlukan penutup plastik.

12

Dorong pemacu kembali ke kedudukannya sehingga pin pelekap masuk ke dalam gasket di bahagian belakang ruang pemacu, kemudian terbalikkan langkah untuk menyatukan kembali Mini anda.

13

Sambungkan Mini anda, masukkan pemacu ibu jari USB anda yang boleh di-boot dan hidupkan semula komputer. Apabila anda mendengar serentak permulaan, tahan kekunci "Pilihan" untuk boot dari pemacu ibu jari dan mula memasang semula Mac OS X pada cakera keras baru anda.