Cara Memulakan Kedai Permainan Runcit

Sekiranya anda mempunyai minat untuk permainan video, mengubah hobi anda menjadi kerjaya sepenuh masa dapat dicapai dengan memulakan kedai permainan runcit anda sendiri. Memiliki kedai permainan anda sendiri membolehkan anda meluangkan masa setiap hari bersama rakan-rakan pencinta permainan dan membolehkan anda menggunakan pengetahuan pasaran untuk digunakan. Membuka kedai permainan runcit anda sendiri agak mencabar dan dapat dicapai dengan membuka francais syarikat kedai permainan yang ada atau kedai bebas milik anda sendiri.

1

Tentukan sama ada anda ingin membuka francais syarikat kedai permainan yang ada atau kedai yang dimiliki secara bebas. Membuka francais akan mengurangkan kos permulaan anda tetapi akan membatasi kebebasan yang anda miliki dalam banyak aspek perniagaan, seperti susun atur kedai, inventori dan harga. Sekiranya anda memutuskan untuk membuka francais, pilih syarikat yang ingin dilaburkan dan ikuti protokol mereka untuk mendapatkan francais. Sekiranya anda memutuskan untuk membuka kedai permainan runcit bebas, teruskan ke langkah seterusnya.

2

Cari lokasi untuk kedai permainan runcit anda. Ini semestinya mudah dicapai oleh bakal pelanggan. Sewa atau beli ruang ini untuk perniagaan anda. Sekiranya anda memilih untuk melalui francais, anda mungkin perlu mendapatkan lokasi yang diluluskan oleh syarikat sebelum menyewa atau membeli ruang tersebut.

3

Buat nama dan logo untuk kedai permainan video anda. Pilih nama yang berkaitan dengan permainan video supaya calon pelanggan mengetahui apa yang anda jual. Logo mestilah ringkas dan mudah dikenali. Sekiranya memutuskan untuk menggunakan francais, anda tidak perlu menyelesaikan langkah ini kerana nama dan logo kedai anda akan sama dengan syarikat yang anda lalui.

4

Dapatkan lesen perniagaan. Daftarkan nama dan logo perniagaan anda melalui pejabat bandar dan pejabat bandar dan pejabat perdagangan tempatan anda

5

Beli inventori untuk kedai permainan runcit anda. Anda harus membawa pelbagai pilihan permainan dari semua genre untuk pelbagai platform agar berjaya. Pertimbangkan untuk membawa permainan baru dan terpakai di kedai anda untuk memaksimumkan penjualan. Beli juga sistem permainan video untuk dijual serta aksesori permainan, seperti pengawal, kotak untuk sistem permainan mudah alih, panduan bermain dan kad memori. Semakin banyak kepelbagaian yang anda ada dalam inventori anda, semakin banyak pelanggan yang akan anda tarik. Sekiranya anda memilih francais, tanyakan kepada syarikat yang mempunyai francais mengenai inventori.

6

Beli rak dan paparkan kabinet untuk menjalankan perniagaan anda, termasuk daftar tunai dan mesin kad kredit. Anda juga mungkin ingin membeli beberapa televisyen untuk demo permainan untuk pelanggan.

7

Tetapkan harga untuk item anda dan tentukan apa yang akan menjadi dasar pengembalian atau perdagangan anda. Sekiranya anda akan menerima permainan terpakai dari pelanggan, tentukan sama ada anda akan membayar wang tunai untuk permainan atau memperdagangkan kredit di kedai. Sekiranya francais, harga anda akan ditetapkan oleh syarikat yang anda gunakan.

8

Tentukan waktu kedai anda dan hari-hari dalam seminggu anda akan dibuka.

9

Ambil pekerja untuk menjalankan kedai permainan runcit anda. Pekerja harus berpengetahuan dalam permainan video untuk membantu pelanggan dengan sebaik-baiknya. Sebaik-baiknya, pekerja anda harus biasa dengan permainan di pelbagai platform sehingga mereka dapat membantu pelanggan mencari permainan di mana-mana sistem.