Apakah Yuran Akaun Pedagang?

Akaun pedagang untuk penerimaan kad kredit membolehkan syarikat mengenakan kad kredit pelanggan. Penyedia perkhidmatan akaun memasukkan dana yang dikenakan ke dalam akaun bank saudagar secara berkala. Proses pengisian kad kredit mempunyai beberapa komponen, dan penyedia perkhidmatan sama ada mengenakan bayaran untuk perkhidmatan yang diberikannya atau meneruskan caj perkhidmatan yang dikenakannya. Sebagai tambahan kepada bayaran biasa untuk setiap pembelian yang dikenakan pada kad, ada bayaran bulanan dan yuran untuk transaksi yang ditantang pelanggan. Untuk akaun bervolume tinggi, bayaran rata-rata rata-rata pada peratus daripada jumlah keseluruhan, tetapi perniagaan kecil yang mempunyai jumlah penjualan yang lebih rendah dapat kehilangan wang kerana bayaran pedagang.

Persediaan

Langkah pertama syarikat setelah penyedia perkhidmatan menerima syarikat sebagai pedagang adalah membayar yuran penyediaan akaun. Bayaran ini biasanya berbeza dari beberapa ratus hingga seribu dolar bergantung pada pembekal perkhidmatan pedagang. Pembekal baru selalunya akan mengetepikan atau mengurangkan yuran ini, tetapi hanya boleh menggantikan yuran pendahuluan dengan yuran bulanan atau tahunan. Pada ketika ini, syarikat harus membaca kontrak dengan teliti untuk mengetahui apa-apa yuran penamatan akaun. Sebilangan pembekal mengenakan bayaran beratus-ratus dolar setiap kali syarikat menamatkan perjanjian akaun, dan banyak membebankan bayaran besar yang boleh mencecah ribuan dolar untuk penamatan dalam tiga tahun pertama.

Menangkap

Tahap pertama penerimaan kad kredit adalah menangkap maklumat kad kredit. Syarikat runcit biasanya mempunyai terminal yang boleh mereka beli atau sewa dengan bayaran tetap setiap bulan. Syarikat dalam talian mungkin mempunyai keranjang belanja untuk merakam data kad kredit. Mekanisme ini berbeza dari segi kos, tetapi sistem pengambilan kad biasa untuk perniagaan kecil mungkin berharga $ 30 hingga $ 50 sebulan. Sistem e-dagang dalam talian berkisar antara $ 30 hingga beberapa ratus dolar bergantung pada jumlah yang dijangkakan. Jumlah yang lebih tinggi, sistem kos yang lebih tinggi mempunyai kos pemprosesan yang lebih rendah. Sebilangan besar pembekal mengenakan kos pemprosesan setiap penjualan tambahan yang boleh menjadi 0,75 hingga 1,5 persen atau bayaran tetap sekitar 35 sen.

Memproses

Penyedia perkhidmatan akaun pedagang menyampaikan data kad yang ditangkap ke rangkaian pemprosesan kad yang dikendalikan oleh syarikat kad kredit utama. Mereka mengenakan yuran mereka sebagai potongan harga dan sedikit bayaran tetap tambahan. Kadar diskaun, termasuk peratusan kecil dan penambahan untuk penilaian keselamatan, akses rangkaian dan bayaran pertukaran, berkisar antara sekitar 1 hingga 3 persen. Kadar diskaun untuk urus niaga tanpa kad kredit seperti kad debit boleh berada di hujung bawah julat ini, atau bahkan sifar.

Secara keseluruhan, apabila semuanya ditambahkan bersama, perniagaan kecil dengan jumlah pesanan rendah dapat membayar sekitar 5 persen penjualan untuk kos kad kredit, dan caj tetap sebulan lagi sekitar $ 50.

Penalti

Urus niaga kad kredit yang tidak diproses secara normal agak mahal bagi pembekal. Akibatnya, pedagang harus membayar denda untuk pembayaran balik dan transaksi yang dipertikaikan. Sebilangan pembekal mengenakan bayaran untuk memproses transaksi yang dipertikaikan, walaupun transaksi akhirnya selesai. Semua pembekal mengenakan bayaran untuk transaksi yang gagal dan memerlukan bayaran balik. Transaksi yang dipertikaikan yang memerlukan pengembalian wang disebut sebagai bayaran balik dan bayaran penalti biasa adalah $ 25 di atas jumlah bayaran balik.

Sebilangan besar pembekal perkhidmatan pedagang memerlukan pedagang untuk mengekalkan tahap keselamatan yang ditentukan dalam kontrak. Sekiranya peniaga tidak mematuhi, dia akan dikenakan denda tambahan. Caj keselamatan tersebut berbeza-beza, dan syarikat harus mengesahkan pendedahan dan kepatuhannya sebelum menandatangani kontrak.