Cara Menukar ke Format Perakaunan di Excel

Format perakaunan dalam Microsoft Excel 2010 sangat mirip dengan format mata wang --- kedua-duanya memaparkan simbol mata wang di sebelah setiap nombor. Tetapi format perakaunan mempunyai beberapa perbezaan yang menjadikannya lebih mudah untuk melakukan perakaunan, seperti menunjukkan nilai sifar sebagai tanda sempang, menjajarkan semua simbol mata wang dan tempat perpuluhan, dan menampilkan jumlah negatif dalam tanda kurung.

1

Buka fail Excel 2010 yang ingin anda ubah formatnya.

2

Pilih sel kiri atas dalam julat sel yang ingin anda ubah ke format perakaunan. Tatal hamparan, menggunakan bar tatal di tepi kanan dan bawah hamparan, sehingga anda dapat melihat sel kanan bawah julat yang anda inginkan. Tahan "Shift" dan klik sel ini untuk memilih keseluruhan julat.

3

Klik kanan di mana sahaja di dalam julat pilihan anda dan pilih "Format Sel" dari menu pop timbul.

4

Klik "Perakaunan" dari senarai di sebelah kiri tetingkap yang muncul. Pilih simbol mata wang anda dari menu lungsur di tengah tetingkap, dan kemudian gunakan anak panah atas dan bawah untuk menentukan berapa banyak nombor perpuluhan yang ingin anda tunjukkan.

5

Klik "OK" untuk menutup tetingkap, dan julat yang anda pilih sekarang akan memaparkan nombor menggunakan format perakaunan.