Teknologi Maklumat & Peranannya dalam Organisasi Moden

Teknologi maklumat (IT) telah menjadi bahagian penting dan tidak terpisahkan dari setiap rancangan perniagaan. Dari syarikat multi-nasional yang mengekalkan sistem dan pangkalan data kerangka utama hingga perniagaan kecil yang memiliki satu komputer, IT memainkan peranan. Sebab-sebab penggunaan teknologi komputer di mana-mana dalam perniagaan dapat ditentukan dengan melihat bagaimana ia digunakan di seluruh dunia perniagaan.

Komunikasi Antara Pekerja, Pembekal dan Pelanggan

Bagi banyak syarikat, e-mel adalah kaedah komunikasi utama antara pekerja, pembekal dan pelanggan. E-mel adalah salah satu pemacu awal Internet, menyediakan cara yang mudah dan murah untuk berkomunikasi. Selama bertahun-tahun, sejumlah alat komunikasi lain juga berkembang, yang membolehkan kakitangan berkomunikasi menggunakan sistem sembang langsung, alat perjumpaan dalam talian dan sistem persidangan video. Telefon suara melalui protokol internet (VOIP) dan telefon pintar menawarkan lebih banyak kaedah berteknologi tinggi untuk pekerja berkomunikasi.

Sistem Pengurusan Inventori

Ketika menguruskan inventori, organisasi perlu mengekalkan stok yang mencukupi untuk memenuhi permintaan tanpa melabur lebih banyak daripada yang mereka perlukan. Sistem pengurusan inventori mengesan kuantiti setiap item yang dikekalkan oleh syarikat, memicu pesanan stok tambahan apabila kuantiti jatuh di bawah jumlah yang telah ditentukan. Sistem ini paling baik digunakan apabila sistem pengurusan inventori disambungkan ke sistem titik penjualan (POS). Sistem POS memastikan bahawa setiap kali item dijual, salah satu item tersebut dikeluarkan dari kiraan inventori, membuat gelung maklumat tertutup antara semua jabatan.

Sistem Pengurusan Data

Hari-hari bilik fail besar, barisan kabinet pemfailan dan pengiriman dokumen semakin pudar. Hari ini, kebanyakan syarikat menyimpan versi digital dokumen pada pelayan dan peranti storan. Dokumen-dokumen ini tersedia serta-merta untuk semua orang di syarikat itu, tanpa mengira lokasi geografi mereka. Syarikat dapat menyimpan dan menyimpan sejumlah besar data sejarah dari segi ekonomi, dan pekerja mendapat manfaat daripada akses segera ke dokumen yang mereka perlukan.

Sistem Pengurusan Maklumat

Menyimpan data hanya bermanfaat sekiranya data tersebut dapat digunakan dengan berkesan. Syarikat progresif menggunakan data tersebut sebagai bagian dari proses perancangan strategik mereka dan juga pelaksanaan taktik strategi tersebut. Sistem Maklumat Pengurusan (MIS) membolehkan syarikat mengesan data penjualan, perbelanjaan dan tahap produktiviti. Maklumat tersebut dapat digunakan untuk mengesan keuntungan dari masa ke masa, memaksimumkan pulangan pelaburan dan mengenal pasti bidang peningkatan.

Pengurus dapat mengesan penjualan setiap hari, yang memungkinkan mereka segera bertindak balas terhadap angka yang lebih rendah dari yang dijangkakan dengan meningkatkan produktiviti pekerja atau mengurangkan kos item.

Pengurusan Perhubungan Pelanggan

Syarikat menggunakan IT untuk memperbaiki cara mereka merancang dan mengurus hubungan pelanggan. Sistem Pengurusan Hubungan Pelanggan (CRM) menangkap setiap interaksi syarikat dengan pelanggan, sehingga pengalaman yang lebih memperkaya mungkin. Sekiranya pelanggan menghubungi pusat panggilan dengan masalah, wakil sokongan pelanggan akan dapat melihat apa yang dibeli oleh pelanggan, melihat maklumat penghantaran, memanggil manual latihan untuk item tersebut dan bertindak balas dengan berkesan terhadap masalah tersebut.

Seluruh interaksi disimpan dalam sistem CRM, siap dipanggil semula sekiranya pelanggan memanggil lagi. Pelanggan mempunyai pengalaman yang lebih baik dan lebih fokus dan syarikat mendapat keuntungan daripada peningkatan produktiviti.