Apa itu Logo Syarikat?

Banyak pemilik perniagaan kecil menghabiskan berminggu-minggu membuat rancangan perniagaan dan berhari-hari mencipta nama syarikat yang sempurna, tetapi elemen utama lain dalam memasarkan jenama anda adalah logo anda. Logo adalah representasi visual yang muncul di papan tanda, kertas dan iklan syarikat yang digunakan pelanggan untuk mengenal pasti syarikat anda. Logo terbaik menawarkan lebih daripada sekadar pengenalan yang mudah: mereka juga memberi gambaran kepada pelanggan mengenai watak dan nilai syarikat anda.

Kepentingan

Logo syarikat adalah simbol identiti syarikat anda. Ini mewujudkan kesan pertama pelanggan anda terhadap syarikat anda. Logo terbaik menghantar mesej kepada pelanggan mengenai nilai syarikat, mewujudkan kesetiaan jenama dan memberi kop surat, kenderaan dan tanda syarikat penampilan yang lebih profesional.

Jenis-Jenis

Tiga jenis logo asas adalah berasaskan fon, ilustrasi literal dan simbol abstrak. Beberapa logo menggunakan gabungan jenis ini. Logo berasaskan fon hanya terdiri daripada nama syarikat dalam fon yang dipilih dengan teliti yang membuatnya menonjol. Ilustrasi literal, seperti sebuku roti di samping nama kedai roti, hanya menghantar mesej mengenai apa yang dilakukan syarikat itu. Simbol abstrak, seperti Nike's swoosh, segera dikenali dengan jenama dan imej syarikat yang mempromosikan cara hidup atletik. Menggunakan hanya simbol sebagai logo adalah langkah yang berisiko kerana memerlukan pelanggan untuk segera mengaitkan syarikat anda dengan simbol itu, sedangkan logo berasaskan fon membolehkan pengguna mengenali syarikat baru dengan nama mereka.

ciri-ciri

Semua pilihan reka bentuk yang terlibat dalam membuat logo akhirnya mewakili syarikat dengan cara tertentu: seperti berkelas, canggih, inventif atau ikhlas. Citra, fon dan warna semuanya bekerjasama untuk membuat gambar ini. Sebagai contoh, sebuah kedai roti yang disebut "From the Hearth" yang ingin membuat imej kehangatan, cinta dan keikhlasan mungkin menggunakan skrip yang kelihatan tulisan tangan untuk nama syarikat mereka. Mereka mungkin juga menggabungkan hati, gambar rumah atau simbol lain yang menunjukkan cinta dan keikhlasan. Merah boleh menjadi warna utama yang menyampaikan gambar yang ada dalam fikiran mereka. Apabila pemilik perniagaan mula merancang logo, penting untuk mempertimbangkan bagaimana logo mereka dapat menyampaikan gambar yang akan menarik khalayak sasaran mereka dan membezakan syarikat mereka dari persaingan. Mereka juga harus mempertimbangkan bagaimana logo ini akan kelihatan pada tanda perniagaan,kenderaan dan pembungkusan.

Pertimbangan

Menggunakan lebih daripada tiga warna boleh menjadi mahal apabila menghasilkan logo di kepala surat, kad nama dan di tempat lain, jadi lebih baik anda menggunakan tiga atau kurang yang akan memberi penekanan kepada imej syarikat anda. Sekiranya anda tidak mempunyai latar belakang reka bentuk, ada baiknya menyewa pereka logo yang berpengalaman dalam membuat logo untuk syarikat dalam industri anda. Anda boleh berkongsi idea anda dengan pereka dan bekerjasama untuk mencipta logo terbaik untuk syarikat anda.

Wawasan Ahli

Brent Lightner dari Taoti Web Design and Marketing menunjukkan bahawa logo akhirnya untuk pelanggan anda, bukan untuk anda. Dia memberi amaran agar tidak merancang logo berdasarkan gaya peribadi anda kerana sasaran pasaran anda mungkin sukar untuk dihubungkan. Dia mengesyorkan mengambil nasihat pereka logo anda. "Seseorang yang telah membuat 500+ logo mempunyai idea yang lebih baik tentang apa yang dicari masyarakat umum daripada yang anda lakukan (biasanya)," katanya.