Bolehkah Gmail Digunakan untuk Alamat E-mel Perniagaan?

Walaupun banyak orang menggunakan alamat e-mel Google peribadi untuk menjalankan perniagaan, lebih baik mencari alamat e-mel pada nama domain dalam talian perniagaan anda. Ia juga berguna untuk memisahkan e-mel peribadi anda dari e-mel perniagaan anda untuk menyimpan rekod dan tujuan lain. Google juga menawarkan produk perniagaan yang masih mempunyai beberapa jaminan dan ciri tambahan.

Petua

Anda boleh membuat akaun Gmail syarikat melalui pakej kesambungan perniagaan GSuite dan perisian pejabat Google.

Menggunakan Google untuk Akaun E-mel Perniagaan Anda

Banyak orang sudah biasa dan senang dengan antara muka E-mel Google dari akaun peribadinya, jadi senang membuat akaun Gmail untuk digunakan di tempat kerja juga.

Secara amnya, ini dapat dilakukan melalui perkhidmatan GSuite Google, yang juga merangkumi penggunaan perniagaan alat Google lain termasuk Google Drive, aplikasi produktiviti yang berkaitan seperti Dokumen Google dan Helaian Google dan alat komunikasi lain seperti Google Hangouts Meet. Secara amnya, semua alat ini berintegrasi dengan akaun Gmail syarikat anda, jadi anda dapat berkongsi acara kalendar, dokumen dan persidangan video menggunakan akaun e-mel yang sama.

Tidak seperti perkhidmatan Gmail peribadi, anda perlu membayar untuk menggunakan GSuite setelah tempoh percubaan percuma yang singkat. Kelebihannya ialah anda mendapat lebih banyak simpanan, nama domain khusus untuk alamat e-mel anda dan tidak melihat iklan semasa menggunakan e-mel dan perkhidmatan lain. GSuite juga dilengkapi dengan jaminan waktu operasi yang lebih ketat dan sokongan 24 jam dari Google.

Sediakan Pelbagai Akaun

Dengan GSuite, anda dapat membuat akaun Gmail di domain syarikat anda untuk setiap rakan sekerja atau pekerja anda, dengan harga bermula dari $ 5 setiap pengguna setiap bulan. Anda juga dapat memberikan hingga 30 alias e-mel ke satu akaun, membiarkan orang menerima e-mel di beberapa alamat yang merangkumi pelbagai peranan atau nama panggilan dalam syarikat.

Anda boleh memilih untuk berkongsi dokumen dan fail dan data lain secara automatik dalam siapa saja di domain anda untuk mendapatkan dasar keselamatan yang mudah digunakan, yang tidak semudah itu dilakukan dengan akaun Gmail peribadi percuma.

Pindahkan Data dari Akaun Perniagaan Lain

Sekiranya anda berpindah ke Gmail dan GSuite dari e-mel perniagaan dan alat produktiviti lain, Google menyediakan cara untuk anda memindahkan data yang ada. Anda boleh mengimport e-mel dari akaun Gmail peribadi, dari produk yang bersaing seperti Yahoo Mail atau dari Hotmail Microsoft atau mengimport e-mel dari pemasangan Microsoft Outlook.

Anda juga boleh memindahkan kalendar, kenalan dan data lain dari pelbagai produk lain, sehingga anda tidak kehilangan data perniagaan yang ada.