Cara Melihat Sijil Keselamatan yang Disimpan di Komputer Anda

Sijil keselamatan digunakan untuk pelbagai tujuan. Antaranya termasuk pengesahan identiti, penyulitan fail, pengesahan Web, keselamatan e-mel dan pemeriksaan tandatangan perisian. Setiap sijil di komputer perniagaan anda disimpan di lokasi terpusat yang disebut Pengurus Sijil. Di dalam Pengurus Sijil, anda dapat melihat maklumat mengenai setiap sijil, termasuk apa tujuannya, dan bahkan dapat menghapus sijil.

1

Buka menu Mula dan klik di dalam kotak "Cari Program dan Fail". Ketik "certmgr.msc" (tanpa tanda petik) di dalam kotak dan tekan "Enter" untuk membuka Pengurus Sijil. Di panel kiri, klik "Sijil - Pengguna Semasa."

2

Klik dua kali pada kategori yang diinginkan di panel kiri, seperti "Peribadi," "Penerbit Tepercaya" atau "Orang Yang Dipercayai," dan kemudian klik pada folder "Sijil". Kandungannya akan ditunjukkan di bahagian kanan.

3

Klik dua kali pada sijil di panel kanan untuk membuka kotak dialog dengan semua perinciannya, termasuk tujuannya. Klik "OK" untuk menutup kotak dialog apabila selesai. Untuk menghapus sijil, klik kanan padanya dan pilih "Padam."