Cara Menukar Acrobat PDF ke Potret atau Landskap

Set alat Adobe Acrobat merangkumi kemampuan untuk menggabungkan PDF, gambar bitmap dan sumber dokumen lain ke dalam fail yang mengandungi halaman dengan ukuran dan orientasi campuran. Sekiranya anda perlu menukar halaman PDF dari satu orientasi - potret atau lanskap - ke yang lain, Adobe Acrobat Standard dan Pro menyertakan pilihan sementara dan kekal untuk mengubah persediaan semua atau sebahagian dokumen anda. Selain itu, dalam kemampuan Acrobat untuk memanipulasi sumber dokumen dalam talian dan 3D, anda juga dapat melihat halaman Web, model dan gambar dalam pelbagai arah. Walaupun ia tidak lagi disebut "Acrobat," Adobe Reader percuma menawarkan subkumpulan pilihan ini.

Dalam Adobe Reader, Adobe Acrobat Standard atau Pro

1

Buka menu Lihat di Adobe Reader atau Acrobat. Cari submenu Rotate View dan pilih "Clockwise" atau "Counterclockwise" untuk memutar paparan halaman dengan kenaikan 90 darjah. Ini menghidupkan semula halaman dari potret ke lanskap, atau sebaliknya. Walaupun anda tidak dapat menyimpan penukaran ini dengan dokumen anda, ini dapat mempermudah tugas membaca fail yang terbuka dengan arah yang salah.

2

Ubah orientasi halaman pada masa mencetak untuk menghasilkan output yang menukar halaman tanpa mengubah fail PDF anda sendiri. Buka menu Fail, pilih "Cetak" dan cari pilihan Pengendalian Halaman. Hapus centang "Auto-Rotate and Center" dan klik pada butang Penyediaan Halaman. Ubah orientasi halaman dan klik pada butang "OK" untuk mencetak dokumen anda.

3

Putar model 3D yang muncul dalam fail PDF, CAD atau model-program. Klik pada model dengan alat Tangan untuk mengaktifkannya sehingga anda dapat mengakses alat 3D Acrobat. Gunakan alat Putar di bar alat 3D untuk mengubah arah objek dari potret ke lanskap atau sebaliknya. Sekiranya menggunakan Adobe Acrobat, ketika anda menghidupkan "Aktifkan Pemilihan 3D Untuk Alat Tangan" dalam pilihan 3D Acrobat, anda juga dapat menggunakan alat Tangan untuk mengubah pandangan anda.

Dalam Adobe Acrobat Standard atau Pro Only

1

Buka menu Alat, cari submenu Halamannya dan pilih "Putar" untuk membuka kotak dialog Putar Halaman. Buka menu lungsur Arah dan tetapkan sudut dan darjah putaran hingga 90 darjah mengikut arah jam atau lawan jam, atau 180 darjah. Gunakan butang radio Page Range untuk memilih semua halaman atau rangkaian halaman. Sekiranya anda memilih julat, masukkan nombor halaman permulaan dan akhir di medan entri Halaman. Gunakan menu lungsur Putar untuk memilih halaman genap, ganjil, genap atau genap dan ganjil. Klik "OK" untuk menukar orientasi halaman pilihan anda. Tekan "Ctrl-Z" untuk mengurungkan penggiliran halaman anda jika anda memilih halaman, arah atau jumlah yang salah.

2

Ubah orientasi halaman dalam talian yang anda lihat dalam penyemak imbas Web dan ubah menjadi PDF dengan pemalam Adobe Acrobat. Buka kotak dialog "Tetapan Penukaran Halaman Web" di penyemak imbas anda dan klik tab "Tata Letak Halaman". Gunakan bidang peralihan "Tukar ke Lanskap Jika Diukur Lebih Kecil Dari" untuk menentukan seberapa kecil anda mesti menskala halaman mod potret sebelum pemalam mengubahnya menjadi lanskap. Aktifkan pilihan "Skala Wide Contents to Fit Page" untuk menukar kandungan halaman menjadi lebar halaman.

3

Pangkas halaman sehingga lebar atau tinggi, mengubah orientasi halamannya apabila anda menghilangkan sebahagian kawasan halaman. Buka menu Alat, cari submenu Halamannya dan pilih "Pangkas." Untuk mengurangkan dimensi halaman dengan menghilangkan margin, aktifkan kotak centang "Remove White Margins". Untuk menentukan dimensi baru untuk halaman anda, masukkan jumlah ukuran halaman asal yang ingin anda alih keluar dari atas, bawah, kiri dan kanan dokumen, dan tentukan halaman mana yang ingin anda pangkas. Anda boleh memilih semua, menentukan nombor halaman permulaan dan akhir, atau mengehadkan operasi ke halaman bernombor genap, ganjil, atau genap dan ganjil.