Cara Menghapus Akaun iTunes & Menyiapkan Akaun Bersama

Mulai tahun 2011, Apple tidak membenarkan anda menghapus ID Apple. Dasar ini menghalang anda daripada menghapus akaun iTunes anda secara kekal. Terdapat pilihan yang menghasilkan hasil yang sama, dan dapat berguna ketika anda berhasrat untuk membuka akaun iTunes baru. Anda boleh memberi kuasa hingga lima komputer yang berbeza untuk menggunakan akaun iTunes baru anda, yang membolehkan anda membuat akaun bersama yang berkongsi kandungan antara komputer dan peranti iOS yang berkaitan.

Melumpuhkan Akaun iTunes yang Ada

1

Lancarkan iTunes di komputer anda, klik menu "Simpan" di bahagian atas skrin dan pilih "Masuk". Masukkan ID Apple dan kata laluan akaun iTunes yang ingin anda lumpuhkan. Klik butang "Log Masuk".

2

Klik menu "Simpan" sekali lagi dan pilih "Lihat Akaun Saya." Maklumat mengenai akaun yang ada dipaparkan di halaman "Maklumat Akaun".

3

Klik butang "Edit" di bahagian "Maklumat Pembayaran". Pilih "Tiada" dari senarai pilihan pembayaran yang tersedia. Segala maklumat kad kredit yang ada akan dikeluarkan. Klik butang "Selesai".

4

Edit bahagian "Alamat Penagihan" dan hapus semua maklumat dari kotak teks. Klik butang "Selesai".

5

Klik butang "Edit" di sebelah ID Apple anda dan masukkan kata laluan baru di kotak "Kata Laluan" dan "Sahkan Kata Laluan". Klik butang "Selesai".

6

Klik butang "Deauthorize All" untuk mengelakkan komputer yang kini dihubungkan ke akaun ini tidak dapat menggunakannya atau mengaksesnya. Klik butang "Selesai" untuk menyimpan maklumat akaun. Pertimbangkan akaun tersebut dihapus dan jangan masuk semula ke komputer atau peranti iOS mana pun.

Edit Perincian Akaun iTunes yang Ada

1

Lancarkan iTunes, log masuk ke akaun anda yang ada dan arahkan ke halaman "Maklumat Akaun".

2

Edit maklumat pembayaran, alamat penagihan dan kata laluan akaun agar sesuai dengan perincian akaun bersama yang diinginkan. Sekiranya anda berencana untuk menggunakan komputer baru dengan akaun bersama, klik butang "Deauthorize All" untuk membuang komputer yang ada sekarang

3

Klik butang "Edit" di sebelah ID Apple anda yang ada dan taipkan alamat e-mel baru di bahagian "E-mel". Masukkan kata laluan baru di bahagian "Kata Laluan" dan "Sahkan Kata Laluan". Alamat e-mel dan kata laluan akan menjadi ID Apple baru anda untuk akaun bersama. Klik butang "Selesai".

4

Periksa akaun e-mel anda dan klik pautan pengesahan dalam e-mel automatik untuk mengesahkan ID Apple baru anda. Halaman web pengesahan dibuka, meminta anda memasukkan kata laluan Apple ID baru. ID Apple baru anda kini disahkan dan aktif.

5

Kembali ke iTunes, klik menu "Simpan" dan pilih "Keluar." Buka menu "Kedai" sekali lagi, pilih "Masuk" dan masukkan ID Apple dan kata laluan baru dari akaun iTunes bersama. Akaun anda yang ada kini dikemas kini dengan ID Apple, maklumat pengguna dan kata laluan baru.

Menyiapkan Akaun iTunes Bersama

1

Lancarkan iTunes di komputer kedua yang akan berkongsi akaun iTunes bersama.

2

Klik menu "Store", dan kemudian pilih "Authorize This Computer." Masukkan ID Apple dan kata laluan baru dan klik butang "Kuasa". Komputer kini diberi kebenaran untuk mengakses akaun iTunes bersama.

3

Klik menu "Simpan" sekali lagi, dan kemudian pilih "Log masuk." Masukkan ID dan kata laluan Apple akaun bersama dan klik butang "Log Masuk". Komputer kini dipautkan sepenuhnya ke akaun iTunes bersama.

4

Ulangi kebenaran dan prosedur log masuk pada hingga lima komputer berbeza yang akan berkongsi akaun iTunes bersama.