Adakah Memiliki Pemacu Keras Keadaan Pepejal Memberikan Setara Memiliki Lebih Banyak RAM?

Pemacu keras keadaan pepejal memperdagangkan pinggan magnet berputar cepat dan pelbagai kepala membaca / menulis cakera keras tradisional untuk sekumpulan cip memori jenis yang sama yang digunakan dalam pemacu USB, telefon bimbit dan kad memori kamera digital. Walaupun ia dibuat dengan cip memori, ia bukan RAM. SSD menggunakan jenis memori yang berbeza, tidak dapat diakses secara langsung oleh pemproses komputer anda, dan jauh lebih lambat daripada RAM. Namun, mereka dapat membuat perbezaan yang lebih besar dalam prestasi komputer anda daripada menambahkan RAM sekalipun.

Bagaimana SSD Berfungsi

Di luar kotak, SSD berfungsi seperti cakera keras lain. CPU komputer anda meminta data dari chipset motherboard, yang mengirimkan permintaan ke cakera keras. Sehingga tarikh penerbitan, pemindahan data masuk dan keluar dari SSD pada lampiran teknologi canggih bersiri 6Gbps, biasanya disebut SATA, sambungan, sedikit demi sedikit. Di dalam pemacu, pengawal menarik maklumat atau meletakkannya pada banyak cip memori kilat yang terdapat di dalamnya.

Bagaimana RAM Berfungsi

RAM menikmati sambungan hampir langsung ke CPU. Sebenarnya, data yang mengalir ke dan dari cakera keras melalui RAM komputer dalam perjalanan. Cip RAM juga didorong oleh pengawal memori, tetapi diselaraskan ke jam pemproses sehingga mereka dapat menyampaikan atau menerima data tepat ketika prosesor memerlukan. Jalur komunikasi antara CPU dan RAM juga jauh lebih luas daripada sambungan SATA - 64 bit biasa pada pertengahan 2013. Kekurangan utama RAM selain daripada kosnya ialah apabila kuasa habis, ia akan kehilangan semua yang disimpan.

SSD vs RAM Kelajuan

RAM adalah urutan besarnya lebih pantas daripada SSD. Kelajuan pemindahan maksimum teoritis SSD adalah antara muka SATA - 6Gbps, yang bersamaan dengan 750MB / saat. SSD yang agak pantas boleh mencapai kelajuan penulisan dunia nyata iaitu 456MB / saat. Kelajuan maksimum teoritis RAM ada dalam nombor PCnya, jadi modul memori PC3-12800 dapat memindahkan 12,800MB / saat - kira-kira 30 kali lebih pantas daripada prestasi SSD di dunia nyata. Mengganti SSD dengan RAM secara langsung akan melambatkan sistem anda dengan ketara.

Prestasi Dunia Sebenar

Walau bagaimanapun, di dunia nyata, membelanjakan wang anda pada SSD mungkin memberi perbezaan daripada menambahkan RAM. Peraturan lama bahawa menambahkan RAM meningkatkan prestasi rosak apabila anda sudah mempunyai cukup RAM untuk melakukan apa yang anda mahukan. Bagi banyak pengguna, memori empat hingga lapan GB memberikan prestasi yang sangat baik. Pada ketika itu, menukar cakera keras yang agak perlahan untuk SSD yang pantas akan membuat perbezaan ketara dalam seberapa cepat komputer anda boot dan seberapa cepat program dibuka. Sekiranya sistem operasi anda perlu menggunakan fail halaman, yang merupakan sebahagian dari cakera keras anda yang diketepikan sebagai sedikit memori kes, fail halaman yang disimpan pada SSD juga akan lebih cepat.