Bagaimana Memulakan Perniagaan Hookah Lounge

Bar shisha, juga dikenal sebagai lounge hookah, telah melonjak popularitasnya dalam beberapa tahun kebelakangan ini sebagai alternatif santai untuk pemandangan bar yang biasa. Walaupun terdapat persekitaran bar hookah yang sejuk, memulakan salah satu daripada anda adalah perkara yang malas.

Sekiranya anda mempunyai keinginan untuk mewujudkan suasana yang sejuk dan santai untuk perokok shisha tempatan anda, melancarkan lounge hookah mungkin merupakan pengembaraan keusahawanan yang tepat untuk anda. Inilah caranya untuk melakukannya.

Kumpulkan Pembiayaan Perniagaan

Kos permulaan untuk bar shisha sangat berbeza bergantung pada ukuran perniagaan, harga sewa dan peraturan izin di kawasan anda, tetapi beberapa perbelanjaan hampir sama untuk mana-mana lounge hookah. Berikut adalah contoh perbelanjaan yang boleh anda jangkakan:

 • Bekalan pejabat: $ 500

 • Inventori termasuk cerut, minuman beralkohol dan bukan alkohol, hookah dan pelbagai jenis shisha dan tembakau: $ 16,000

 • Peralatan kaunter dan servis: $ 12,500

 • Simpan peralatan termasuk daftar tunai, pengudaraan dan papan tanda: $ 13,750

 • Perabot dan elektronik: $ 4,000

 • Pembuatan laman web: $ 600

 • Promosi pemasaran: $ 3,580

Sudah tentu, perbelanjaan ini akan lebih rendah jika anda tidak merancang untuk menghidangkan alkohol di bar anda atau jika anda mempunyai kaedah mendapatkan perabot dan peralatan penyediaan yang lebih murah.

Kos Perundangan dan Permulaan

Anda perlu menambah senarai tersebut beberapa perbelanjaan yang berbeza-beza bergantung pada undang-undang pekerjaan, kadar sewa dan peraturan izin:

 • Perbelanjaan sah untuk lesen dan izin

 • Bayaran pendaftaran perniagaan

 • Insurans

 • Perisian perakaunan atau kontrak dengan perniagaan gaji pihak ketiga

 • Kos operasi termasuk bil dan gaji pekerja

Sekiranya anda membuka ruang rehat di kawasan mahal seperti Los Angeles, anda mungkin perlu menganggarkan $ 250,000 sebagai kos permulaan untuk beberapa bulan pertama perniagaan anda. Di kawasan sewa rendah, mungkin lebih sedikit.

Dapatkan dana ini melalui simpanan dan pinjaman, dan perhatikan juga geran perniagaan permulaan.

Dapatkan Permit Anda dengan pesanan

Undang-undang merokok berbeza-beza berdasarkan negara bagian, daerah dan kota, jadi lakukan pekerjaan rumah anda pada undang-undang larangan merokok yang mungkin berlaku untuk perniagaan anda, kerana undang-undang boleh melarang merokok di tempat-tempat umum tertentu.

Kemungkinan, di mana sahaja perniagaan anda berada, anda mesti mendapatkan lesen untuk menjual tembakau. Periksa undang-undang di kota, daerah dan negara anda untuk melihat bagaimana anda diharapkan memperoleh lesen tembakau anda. Setelah memilikinya, anda perlu memaparkannya di tempat anda dan memperbaharui setiap tahun. Walaupun shisha tradisional mengandung tembakau, shisha herbal tidak, yang digunakan oleh beberapa ruang istirahat untuk menutup undang-undang tempatan yang membatasi penjualan tembakau.

Sekiranya anda merancang untuk menjual alkohol di bar shisha, anda juga perlu mendapatkan izin yang diperlukan untuk melakukannya. Keperluan dan ketersediaan izin ini berbeza di daerah dan bandar. Banyak ruang rehat hookah memilih untuk menyajikan teh dan bukannya alkohol, kerana ini adalah pilihan minuman yang lebih murah dengan kerenah yang kurang dan sekatan umur yang lebih sedikit untuk pelanggan.

Bina Kakitangan Anda

Shisha sedikit seni. Sebilangan orang mengembangkan selera untuknya seperti biasa untuk santapan dan bir kraf. Apabila anda dapat menggaji beberapa pekerja, pastikan mereka mahir menyiapkan shisha dan mereka sudah biasa dengan budaya di sebalik itu.

Ruang rehat anda juga akan menarik pelanggan yang baru mengenal shisha, jadi kakitangan anda seharusnya dapat memberi maklumat dan menolong mereka dengan cara yang baik dan sabar. Pastikan mereka cepat dan kemahiran perkhidmatan pelanggan mereka adalah yang terbaik untuk membuat pelanggan anda berasa selesa dan memastikan mereka kembali.

Tetapkan Harga Anda

Kemungkinannya, anda bukan orang pertama di kawasan anda yang membuka ruang rehat, dan tidak apa-apa - persaingan dan pelbagai pilihan penting bagi mana-mana industri. Walau bagaimanapun, anda harus menetapkan harga yang bersaing dengan harga di bar shisha yang berdekatan, terutamanya kerana bar anda adalah pendatang baru.

Ruang rehat Hookah biasanya dikenakan untuk sesi sebelum dimulakan atau setelah selesai, dan harga setiap mangkuk ditetapkan berdasarkan berapa banyak shisha yang dapat ditampungnya. Mangkuk besar membakar lebih lama, misalnya, yang menghasilkan harganya lebih tinggi.

Sekiranya ruang istirahat anda mempunyai kekayaan untuk menjadi kegemaran tempatan, anda mungkin dapat menaikkan harga sedikit kerana perokok shisha sering membayar banyak untuk merokok hookah di tempat kegemaran mereka - dan mereka membawa rakan mereka.

Pasarkan Perniagaan Anda

Setiap perniagaan baru memerlukan sedikit celana untuk mendapatkan namanya di luar sana, tetapi untungnya, komuniti shisha terus mengetahui tentang perniagaan hookah baru, dan anda akan memiliki kekuatan dari mulut ke mulut di pihak anda.

Namun, pertimbangkan untuk mengeluarkan iklan di koran tempatan atau menaja beberapa iklan di Facebook untuk membantu membina jenama perniagaan anda. Lagipun, penjenamaan adalah kunci untuk bar hookah - perokok shisha datang untuk keperibadian dan suasana tempat seperti untuk shisha itu sendiri.