Harga Senarai Vs. Harga jualan

Istilah "harga senarai" dan "harga penjualan" sering digunakan dalam dunia runcit, tetapi dapat membingungkan untuk mengetahui apa artinya masing-masing. Sebagai pemilik atau pengurus perniagaan runcit, anda perlu memahami perbezaannya dan dapat menentukan cara menentukan harga inventori anda dengan sewajarnya. Membandingkan pengeluar yang mencadangkan harga runcit ke senarai dan harga jualan sebelum menjual barang boleh bermakna perbezaan antara keuntungan besar dan yang kecil.

Harga Senarai vs Harga Jualan

Sebagai pemilik perniagaan, anda perlu mempertimbangkan harga senarai berbanding harga kos (juga dikenali sebagai harga jualan). Harga senarai hanyalah harga yang disenaraikan untuk dijual. Sebagai contoh, jika anda menjalankan kedai T-shirt, harga senarai baju merah jambu mungkin $ 24.95 . Ini mungkin jumlah yang dicadangkan oleh pengeluar, dan mungkin juga yang anda memutuskan untuk mengenakan caj.

Harga jualan baju merah jambu itu boleh menjadi $ 24.95 jika anda mengelakkan penurunan harga, tetapi mungkin juga $ 15 , atau bahkan $ 5 , jika ia dijual atau pelanggan mempunyai kupon. Harga jualan boleh seperti barang yang sebenarnya dijual.

Semasa menetapkan harga senarai, penting untuk mempertimbangkan penjualan biasa atau bermusim yang anda miliki dan melihat kembali kupon yang telah anda edarkan kepada pelanggan. Hitung keuntungan yang anda akan ada pada kemeja-T merah jambu jika pelanggan membelinya semasa penjualan atau dengan kupon. Sekiranya anda masih menguntungkan setakat yang anda mahukan, maka harga senarai anda mungkin dapat diterima seperti sedia kala. Buat formula harga senarai untuk menentukan dengan mudah berapa caj untuk inventori baru pada masa akan datang, yang membolehkan penjualan dan kupon.

Contoh Harta Tanah

Sekiranya anda bekerja di harta tanah, perniagaan anda sangat tertumpu pada perbezaan antara harga senarai dan harga jualan. Study.com menjelaskan bahawa harga senarai adalah jumlah di mana harta tanah yang ada diiklankan di pasaran. Walaupun pelanggan anda mungkin menjual rumah mereka dengan jumlah ini, kemungkinan besar pembeli akan memberikan tawaran yang lebih rendah, dan rundingan akan dilakukan dalam bentuk counteroffers.

Sebaliknya, harga jualan rumah adalah jumlah yang sebenarnya dijual. Ini mungkin mengambil kira kemungkinan atau pembaikan. Sama seperti contoh kedai runcit, anda harus mendorong pelanggan anda untuk membuat anggaran yang sewajarnya - anggap bahawa harga jualan akan lebih rendah daripada harga senarai. Senaraikan rumah dengan harga yang akan menjana keuntungan yang mereka inginkan kepada penjual, setelah pengurangan untuk tawaran yang lebih rendah diambil kira.

Harga Senarai vs MSRP

Harga senarai dan MSRP tidak sinonim, walaupun serupa. Seperti yang dijelaskan oleh Cars.com, MSRP adalah singkatan dari harga runcit yang dicadangkan oleh pengeluar, dan ini menunjukkan apa yang syarikat fikir produk mereka harus runcit. Walau bagaimanapun, di banyak industri, barang tidak pernah dijual di MSRP. Sebaliknya, angka-angka ini digunakan sebagai asas perbandingan untuk membuat pembeli merasa mereka mendapat banyak tawaran.

Sebaliknya, harga senarai biasanya ditetapkan oleh kedai atau rangkaian kedai, dan walaupun berdasarkan saranan pengilang, beberapa faktor lain dipertimbangkan. Ini mungkin termasuk pertimbangan pemimpin kerugian, lokasi geografi dan keuntungan ideal yang telah ditubuhkan syarikat untuk setiap item. Kedai yang lebih besar mungkin dapat menangani margin keuntungan yang lebih rendah pada barang mereka, kerana mereka memperoleh pendapatan keseluruhan yang lebih tinggi.