Kesan Teknologi Terhadap Keluk Penawaran dan Permintaan

Undang-undang ekonomi permintaan dan penawaran menentukan pasaran untuk produk dan harga keseimbangannya. Walau bagaimanapun, kekuatan ekonomi boleh menyebabkan pergeseran keluk permintaan dan penawaran untuk sesuatu produk dan pergerakan di sepanjang lekuk.

Perubahan teknologi adalah salah satu faktor yang mempengaruhi kedudukan dan pergerakan keluk permintaan dan penawaran. Pertama, anda harus belajar dan memahami terminologi yang menerangkan keluk permintaan dan penawaran.

Definisi Ekonomi untuk Permintaan

Keluk permintaan adalah fungsi miring ke bawah yang menunjukkan kuantiti yang diminta pada harga yang berbeza.

Perubahan permintaan merujuk pada pergeseran kurva permintaan . Faktor-faktor yang boleh menyebabkan pergeseran kurva permintaan adalah perubahan pendapatan, populasi, harga pengganti, harga barang yang berkaitan, selera atau pilihan pengguna, atau harapan pembeli.

Faktor-faktor ini boleh menyebabkan keluk permintaan beralih ke kiri atau kanan.

Perubahan kuantiti yang diminta merujuk pada pergerakan sepanjang kurva permintaan sebagai akibat dari perubahan harga. Sekiranya harga produk naik, permintaan akan turun; sebaliknya, jika harganya menurun, pengguna akan meningkatkan permintaan dan membeli lebih banyak produk.

Definisi Ekonomi untuk Penawaran

Keluk penawaran adalah fungsi miring ke atas yang menunjukkan kuantiti yang dibekalkan pada harga tertentu.

Perubahan penawaran merujuk kepada peralihan keluk penawaran . Faktor-faktor yang dapat mengubah keluk penawaran sama ada ke kiri atau kanan adalah perubahan harga input, jumlah penjual, teknologi, masalah sosial dan harapan. Pergerakan sepanjang keluk penawaran adalah perubahan kuantiti yang dibekalkan kerana perubahan harga.

Kesan Teknologi Terhadap Penawaran

Peralihan dalam kurva penawaran biasanya merupakan hasil kemajuan teknologi yang mengurangkan kos input pengeluaran.

Kemajuan teknologi yang meningkatkan kecekapan pengeluaran akan mengalihkan keluk penawaran ke kanan. Kos pengeluaran turun, dan pengguna akan menuntut lebih banyak produk dengan harga yang lebih rendah. Komputer, televisyen dan peralatan fotografi adalah contoh baik kesan teknologi pada keluk penawaran.

Menurut Biro Statistik Tenaga Kerja, Indeks Harga Pengguna untuk komputer merosot 96 peratus dari tahun 1997 hingga 2015. Pada periode yang sama, indeks harga untuk televisyen menurun 94 persen. Pengilang elektronik terus meningkatkan kualiti produk mereka dan menurunkan kos pengeluaran.

Dengan harga yang lebih rendah, pengguna dapat membeli lebih banyak TV dan komputer, menyebabkan kurva penawaran beralih ke kanan. Komputer riba yang berharga beberapa ribu dolar beberapa tahun yang lalu kini boleh dibeli dengan harga beberapa ratus dolar, dan mereka mempunyai lebih banyak penyimpanan dan kelajuan pemproses yang lebih pantas.

Kesan Teknologi Terhadap Permintaan

Perubahan teknologi boleh mempengaruhi permintaan untuk produk yang berbeza atau permintaan untuk produk yang berkaitan. Ini dapat meningkatkan pasaran untuk produk dengan meningkatkan permintaan untuk produk baru dan menjadikan produk yang lebih lama menjadi usang.

Kembali ke contoh bagaimana teknologi mempengaruhi harga dan bekalan komputer, pertimbangkan kemunculan permintaan tablet. Walaupun teknologi meningkatkan kualiti dan menurunkan harga untuk komputer riba, teknologi juga mewujudkan pasar untuk tablet dengan prestasi yang sama dengan komputer riba tetapi pada harga yang lebih rendah.

Akibatnya, permintaan komputer riba dikurangkan dalam menghadapi persaingan dari tablet. Dalam elektronik, kemajuan teknologi sentiasa mengubah landskap dengan pengenalan produk baru dan penggunaan usang yang lama. Oleh kerana pengeluar meneruskan usaha mereka untuk meningkatkan produktiviti dan kecekapan melalui kemajuan teknologi, permintaan dan penawaran produk akan selalu disesuaikan dengan selera dan pilihan pengguna.