Cara Membuat Spreadsheet dalam Word

Walaupun Excel adalah aplikasi Microsoft Office yang paling terkenal dengan kemampuan spreadsheetnya, mungkin ada kalanya anda memerlukan spreadsheet dalam laporan perniagaan atau dokumen Word yang lain. Anda boleh membuat spreadsheet Excel di mana-mana fail Word dengan memasukkannya sebagai objek dalam dokumen. Word mempermudah proses untuk anda dengan menawarkan dua kaedah untuk membuat spreadsheet. Anda boleh mengakses pilihan dari menu Insert Table atau menu Insert Object.

Gunakan Fungsi Memasukkan Objek

1

Mulakan Word dan buka dokumen yang ingin anda tambahkan spreadsheet.

2

Pilih tab "Sisipkan" dan klik anak panah drop-down "Objek" dalam kumpulan Teks. Klik "Objek."

3

Pilih pilihan lembar kerja dari senarai Jenis Objek, seperti "Lembar Kerja Microsoft Excel 97-2003," dan klik "OK." Word membuat hamparan kosong baru di halaman semasa. Masukkan data yang ingin anda gunakan dalam hamparan. Klik di luar lembaran kerja apabila anda selesai. Klik dua kali hamparan untuk meneruskan penyuntingan.

4

Sebagai alternatif, masukkan hamparan yang ada. Pilih tab "Sisipkan" dan klik anak panah drop-down "Objek" dalam kumpulan Teks. Klik "Objek" dan pilih tab "Buat dari Fail". Klik butang "Browse", cari hamparan Excel yang ada yang ingin anda tambahkan dan klik "Masukkan." Pilih sama ada anda mahu memautkan ke fail Excel atau memaparkan spreadsheet sebagai ikon, jika dikehendaki, dan klik "OK."

Gunakan Menu Sisipkan Jadual

1

Mulakan Word dan buka dokumen yang ingin anda tambahkan spreadsheet.

2

Pilih tab "Sisipkan" dan klik menu lungsur "Jadual".

3

Klik "Hamparan Excel." Word membuat hamparan kosong baru di halaman semasa.

4

Masukkan data yang ingin anda gunakan dalam hamparan. Klik di luar lembaran kerja apabila anda selesai. Klik dua kali hamparan untuk meneruskan penyuntingan.