Laser pada Tetikus Saya Tidak Menyala

Sama ada masalah berlaku secara sporadis atau berterusan, tetikus komputer yang gagal selalu menurunkan produktiviti. Pada hari-hari awal pengkomputeran peribadi, tikus mempunyai bola yang merasakan gerakan. Tikus hari ini mempunyai laser berketepatan tinggi yang melakukan tugas itu dengan lebih tepat. Apabila laser tetikus anda tidak bersinar, anda mungkin dapat menyelesaikan masalah dengan beberapa langkah penyelesaian masalah.

Selesaikan Masalah Tetikus Tanpa Wayar

Sekiranya laser pada tetikus wayarles anda tidak dapat dilihat, periksa bateri pada penerima tetikus untuk memastikannya tidak mati. Oleh kerana penerima tetikus mempunyai jarak yang terhad, tetikus anda mungkin tidak berfungsi jika terlalu jauh dari penerima. Gerakkan tetikus dan penerima sehingga mereka berada lebih dekat dan lihat apakah itu menyelesaikan masalah. Posisikannya supaya tidak ada objek yang duduk di antara tetikus dan penerima. Rujuk manual pemilik anda untuk melihat apakah mungkin untuk mengatur semula hubungan antara tetikus dan penerima, kerana ini kadang-kadang dapat menyelesaikan masalah tetikus laser.

Selesaikan Masalah Tetikus Berwayar

Tetikus berwayar disambungkan terus ke komputer melalui kabel USB, jadi pastikan terlebih dahulu bahawa kabel USB dipasang ke port USB komputer dengan selamat. Anda juga boleh mencuba memasukkan kabel ke port USB lain sekiranya port asal mempunyai masalah perkakasan. Lampu laser yang gagal juga bermaksud bateri tetikus rendah atau mati. Tanggalkan bateri dan ganti dengan yang baru untuk melihat apakah laser bersinar lagi. Sekiranya itu bukan masalahnya, pastikan komputer anda bukan penyebab masalah dengan memasukkan tetikus ke komputer lain. Sekiranya cahaya laser tetikus berfungsi pada mesin lain, komputer anda mungkin menghadapi masalah seperti modul memori yang gagal.

Periksa Perisian Anda

Tidak semua tikus dilengkapi dengan perisian pemacu, tetapi banyak yang melakukannya, jadi mungkin pemacu tetikus anda rosak atau ketinggalan zaman. Peraturan yang dinyatakan sebagai kemungkinan penyebab masalah tetikus anda dengan melayari laman web syarikat yang membuat tetikus anda. Cari bahagian sokongan laman web, dan kemudian muat turun pemacu terkini yang berfungsi dengan tetikus anda. Ikuti arahan yang disediakan laman web untuk memasang pemacu.

Petua

Sekiranya anda menggunakan tetikus berwayar, sambungan antara tetikus dan kabel yang dipasang pada hujung tetikus mungkin gagal. Salah satu cara untuk memeriksa masalah itu adalah dengan menahan tetikus terbalik dan perlahan-lahan menggerakkan kabel ke arah yang berbeza. Sekiranya laser bersinar sebentar semasa anda menggerakkan kord, masalahnya mungkin terletak pada hubungan antara kord dan tetikus. Dalam keadaan seperti itu, selalunya lebih baik membeli tetikus baru daripada mencuba membaiki yang ada dengan melepaskannya. Panduan pengguna tetikus anda juga boleh memberikan petua untuk menyelesaikan masalah yang menjadikan laser tetikus tidak bersinar.