Cara Membuka Kedai Rambut

Sekiranya anda berminat dengan penjagaan rambut, anda mungkin berminat untuk membuka kedai anda sendiri. Tetapi sebelum melancarkan perniagaan anda, lakukan kerja rumah anda dan fahami syarat untuk membuka perniagaan baru, terutamanya kedai rambut.

Ketahui cabarannya. Ketahui berapa kos untuk membuka pintu dan apa yang perlu anda lakukan untuk terus berniaga. Jangkakan pertandingan. Lawati kedai rambut lain yang berjaya dan perhatikan apa yang mereka stok dan bagaimana mereka mengurus pelanggan.

Lesen dan Cukai

Dengan sebarang permulaan, anda memerlukan lesen perniagaan yang sesuai dan anda perlu mendaftarkan nama perniagaan anda. Pergi ke balai kota untuk memohon lesen dan daftar. Bersedia untuk membayar yuran yang diperlukan.

Kerana anda akan menjual produk penjagaan rambut dan barangan lain, anda juga mesti mendapatkan lesen penjual semula. Ini juga terdapat di dewan bandar.

Pergi ke laman web IRS dan minta nombor pengenalan cukai persekutuan. Juga dikenali sebagai nombor pengenalan majikan atau EIN percuma dan anda boleh mendapatkannya dalam talian dengan segera. Sekiranya anda memintanya melalui pos, akan memakan masa beberapa minggu.

Lokasi, Perancangan dan Pembiayaan

Lokasi akan memberi sumbangan besar kepada kejayaan kedai rambut anda. Cari lokasi berhampiran kawasan membeli-belah yang sibuk, lebih baik lokasi yang mendapat banyak lalu lintas. Contohnya, meletakkan kedai rambut anda di sebelah kedai runcit besar yang popular, kedai runcit atau salun kecantikan dapat membantu perniagaan anda memperoleh pelanggan.

Buat rancangan perniagaan. Ini harus merangkumi ikhtisar lengkap tentang bagaimana anda merancang untuk melancarkan dan mengendalikan kedai rambut anda, dan bagaimana anda merancang untuk memperoleh keuntungan. Sekiranya anda merancang untuk memohon pinjaman perniagaan kecil, pemberi pinjaman akan ingin melihat rancangan perniagaan anda. Sekiranya anda tidak biasa dengan cara membuatnya, templat boleh didapati dalam talian.

Membeli atau menyewa ruang dan menyimpan rak anda memerlukan modal. Sekiranya anda mempunyai wang sendiri, hebat. Sekiranya tidak, ketahui bahawa selain memeriksa rancangan perniagaan anda, calon pemberi pinjaman akan bertanya tentang pengalaman anda menjalankan perniagaan, khususnya kedai rambut. Anda mungkin perlu menggadaikan ekuiti rumah anda sebagai cagaran atau menggunakan harta benda lain untuk mendapatkan pinjaman.

Pengedar dan Pembekal

Teliti pemborong yang menjual produk yang anda rencanakan untuk dimiliki di kedai anda. Bandingkan harga antara penjual yang berbeza. Tentukan produk mana yang masuk akal untuk dibeli dalam jumlah yang lebih besar, yang biasanya bermaksud mereka akan lebih murah per unit dan anda akan mendapat lebih banyak keuntungan.

Produk mungkin termasuk rambut palsu, syampu, perapi, gel rambut dan pelembap, setrika keriting, topi, selendang, serta produk kecantikan seperti cat kuku dan solek. Langgan beberapa majalah perdagangan rambut untuk membiasakan diri dengan pembekal dan produk yang berbeza, kemudian timbangkan pilihan anda.

Bersedia untuk membayar semua perkara di muka. Namun, ketahuilah bahawa dari masa ke masa, semasa anda menjalin hubungan yang kuat dengan pengedar dan pembekal anda, mereka mungkin menawarkan untuk menagih anda. Sebilangan besar pengaturan penagihan memerlukan anda membayar keseluruhan pesanan dalam masa 30 hari.

Pemasaran dan Promosi

Sebelum membuka hari, mulailah mempromosikan kedai baru anda. Tunggu tanda "Pembukaan Besar", pertimbangkan untuk melakukan kempen mel terus, brosur surat atau poskad kepada semua calon pelanggan yang berdekatan. Menjalin hubungan dengan salun rambut yang berdekatan. Tinggalkan contoh produk, kad nama atau promosi kupon anda.

Kedai penjagaan rambut anda memerlukan perniagaan yang berterusan dan tetap agar dapat berkembang dan menguntungkan. Teliti pelbagai jenis pengiklanan untuk menentukan iklan mana yang akan memberi Anda keuntungan paling besar. Ketahui pasaran sasaran anda dan gunakan dolar iklan anda dengan bijak.

Kenali dewan perdagangan tempatan anda. Menghadiri perjumpaan dan acara mereka di mana anda dapat menjalin hubungan dengan pemilik perniagaan kecil yang lain. Anda akan terkejut dengan sokongan yang anda terima dan peluang untuk bertukar pendapat dengan usahawan lain.