Bagaimana Hotspot Wi-Fi Berfungsi?

Hotspot Wi-Fi adalah cara mudah untuk mengakses Internet dari mana-mana komputer riba, telefon pintar atau tablet. Pada tahun 2010 dianggarkan terdapat kira-kira 750,000 titik panas di seluruh dunia dan jumlah ini terus meningkat secara pesat setiap tahun. Hanya kerana mereka senang, tidak berarti mereka selalu aman digunakan. Sebilangan besar titik panas Wi-Fi menimbulkan ancaman keselamatan sebenar terhadap maklumat peribadi anda. Memahami bagaimana hotspot berfungsi penting jika anda ingin menjaga keselamatan data peribadi anda.

Teknologi Hotspot Wi-Fi

Hotspot Wi-Fi berfungsi sama seperti Wi-Fi yang anda dapati di kebanyakan rumah. Titik akses tanpa wayar berkomunikasi dengan komputer dan peranti Wi-Fi lain menggunakan isyarat radio. Titik akses Wi-Fi ini dihubungkan ke Internet dan biasanya disambungkan ke penghala atau pelayan yang mengatur siapa yang dapat mengakses Wi-Fi. Bagaimana isyarat dihantar dan diterima diseragamkan, menggunakan standard 80211 yang dikembangkan oleh Institut Jurutera Elektrik dan Elektronik (IEEE).

Hotspot Percuma dan Berbayar

Banyak tempat menawarkan hotspot Wi-Fi percuma sebagai perkhidmatan awam, termasuk lapangan terbang, perpustakaan, kampus kolej dan lokasi awam lain. Restoran, kedai kopi dan hotel mungkin menawarkan hotspot Wi-Fi percuma untuk menarik pelanggan. Hotspot lain menghendaki anda membayar untuk menggunakan perkhidmatan tersebut. Kos hotspot berbayar berbeza. Beberapa tempat menghendaki anda membayar dengan kad kredit, atau mengenakan bayaran perkhidmatan ke akaun pembawa telefon pintar anda. Tempat lain membolehkan anda membayar juruwang untuk perkhidmatan tersebut, yang kemudian memberikan kata laluan kepada anda.

Ancaman Keselamatan Hotspot dan Wi-Fi Berbahaya

Menggunakan hotspot Wi-Fi boleh menjadi ancaman keselamatan terhadap data peribadi anda. Hampir semua orang boleh menyediakan hotspot jahat yang akan merakam data tidak disulitkan yang dihantar melaluinya. Yang perlu dilakukan hanyalah menyiapkan hotspot dan menunggu orang menggunakannya. Cara yang biasa dilakukan adalah dengan menubuhkan "kembar jahat" di dekat tempat panas yang sah dan memberikannya nama yang sama. Orang secara tidak sengaja akan menggunakan si kembar jahat, kerana menganggap mereka menggunakan tempat panas yang sah. Cara lain penyerang dapat mengakses maklumat peribadi anda adalah dengan menguping hotspot Wi-Fi yang sah dan menonton data yang tidak disulitkan dihantar. Maklumat peribadi seperti kata laluan akaun, maklumat kad kredit, mesej dan foto semuanya dapat dipintas jika data tidak disulitkan.

Menggunakan Hotspot

FTC memberi amaran bahawa sebahagian besar tempat liputan Wi-Fi tidak selamat. Data tidak dienkripsi dan data anda mungkin berisiko semasa menggunakan perkhidmatan tersebut. Sekiranya hotspot tidak memerlukan kata laluan semasa anda mencuba untuk mengaksesnya, data tersebut tidak dienkripsi, yang bermaksud data yang anda hantar dari komputer anda, serta data yang tersimpan di komputer anda, berisiko. Untuk hotspot yang memerlukan kata laluan, terdapat tiga jenis perlindungan yang berbeza. Wired Equivalent Privacy (WEP) adalah teknologi tertua dan paling tidak selamat. Sekiranya anda diminta memberikan kata laluan WEP, anda harus menganggap bahawa data anda tidak selamat. Akses Dilindungi Wi-Fi (WPA) menawarkan beberapa tahap perlindungan, tetapi sudah ketinggalan zaman. WPA2 menawarkan tahap keselamatan tertinggi.