Cara Menambah Lampiran ke MS Word

Dokumen Microsoft Word seterusnya yang anda sediakan mungkin merupakan komunikasi perniagaan yang penuh dengan gambar dan fail dari program lain, tetapi tidak muncul seperti itu ketika anda mula-mula memulakan program dan melihat halaman kosong lalai itu. Walaupun anda tidak dapat menambahkan lampiran ke Microsoft Word itu sendiri, Word membolehkan anda memasukkan dan mengimport item terus ke halaman. Cara menggabungkan, atau melampirkan, item adalah optimum apabila anda lebih suka mengirim satu fail dan bukannya gandaan, serta membantu mengubah satu dokumen Word yang penuh dengan hanya teks pada halaman menjadi cara multimedia untuk menggambarkan titik perniagaan anda.

1

Mulakan Microsoft Word. Sekiranya anda meletakkan item dalam dokumen yang ada, klik pilihan "Buka" tab File untuk mengakses dokumen tersebut. Sekiranya anda telah membuka dokumen yang ada, tatal ke tempat pertama anda akan memasukkan sesuatu. Tekan kekunci "Enter" beberapa kali untuk memberi diri anda ruang kosong atau kekunci "Ctrl-Enter" bersama-sama untuk memasukkan halaman kosong baru.

2

Klik tab "Masukkan". Klik butang "Gambar" pada pita tab. Apabila tetingkap Sisip Gambar muncul, semak imbas gambar pertama untuk dilampirkan ke halaman Word. Jika banyak gambar yang akan dilampirkan berada di folder atau lokasi yang sama, tekan dan tahan kekunci "Ctrl", klik sekali pada setiap satu dan kemudian klik "Masukkan." Jika tidak, semak imbas dan klik masing-masing secara berasingan.

3

Klik menu Objek di sebelah bawah pada pita tab Insert. Klik "Objek" di menu lungsur.

4

Klik tab "Buat dari Fail" pada tetingkap Objek. Klik butang "Browse" dan cari jenis item lain untuk dilampirkan ke dokumen Word, seperti spreadsheet Excel atau slaid Microsoft PowerPoint, dua rakan program Microsoft Office Suite. Anda juga boleh melampirkan fail format dokumen mudah alih, atau PDF dengan cara ini.

5

Klik dua kali nama fail item untuk dilampirkan. Apabila anda kembali ke tetingkap Objek, klik "OK" dan item tersebut dilampirkan. Tidak seperti pilihan Gambar, tidak ada banyak klik di sini jadi anda perlu melampirkan setiap item secara individu.

6

Klik tab Fail dan pilih "Simpan Sebagai." Sekiranya anda membuka dokumen yang ada, klik ke dalam bidang teks "Nama fail" dan ubah nama file menjadi nama, tanggal atau nombor versi baru, tetap dengan aslinya. Sekiranya anda memasukkan lampiran ke dokumen Word baru, taipkan nama fail di sini. Klik butang "Simpan" untuk menyelesaikan tugas.