Menerapkan Lapan P Campuran Pemasaran dalam Industri Perkhidmatan

Perniagaan menggunakan campuran pemasaran untuk menentukan cara mempromosikan dan menempatkan produk mereka untuk menarik minat khalayak sasaran mereka. Walau bagaimanapun, perkhidmatan pemasaran - bukannya produk - memerlukan pendekatan yang berbeza. Tidak seperti produk yang nyata, perkhidmatan bukanlah sesuatu yang dapat dimiliki oleh pelanggan. Akibatnya, lebih sukar untuk menyampaikan faedah dan nilai perkhidmatan dan meyakinkan pelanggan untuk membuat pembelian.

8 P Campuran Pemasaran

Campuran pemasaran asal terdiri daripada produk, harga, tempat dan promosi. Selama bertahun-tahun, pemasar menambahkan elemen tambahan ke dalam campuran pemasaran, termasuk orang, proses, bukti fizikal dan falsafah. Semasa anda memasarkan perkhidmatan, sangat penting untuk memahami bagaimana campuran pemasaran perlu beralih untuk mengakomodasi ketidaktentuan penawaran.

Elemen campuran pemasaran tidak hanya perlu menjadikan perkhidmatan menarik bagi pelanggan, tetapi mereka juga harus menangani masalah lain. Menurut Boundless Marketing, intangible suatu perkhidmatan menyukarkan pelanggan untuk mengetahui apa yang akan mereka perolehi. Contohnya, potongan rambut adalah perkhidmatan. Walau bagaimanapun, pelanggan tidak mempunyai idea yang jelas mengenai hasilnya sehingga perkhidmatan selesai. Begitu juga, perkhidmatan berubah-ubah dan dipengaruhi oleh elemen yang berbeza, seperti orang yang menyediakannya. Potongan rambut pelanggan berbeza berdasarkan stylist.

Mendefinisikan Produk

P pertama adalah produk yang ditawarkan syarikat. Dalam kes perkhidmatan, perniagaan perlu mengambil perhatian khusus untuk mengenal pasti, menentukan dan merancang perkhidmatan tersebut. Secara semula jadi, perkhidmatan boleh binasa; anda tidak boleh menyimpan perkhidmatan dan menggunakannya kemudian. Ia dihantar pada masa yang sama anda membelinya, misalnya mencuci kereta. Bukan hanya itu, tetapi perkhidmatan juga boleh berbeza-beza berdasarkan elemen seperti betapa sibuknya perniagaan atau seberapa berpengalaman wakil perkhidmatan. Manfaat elemen heterogen ini ialah perniagaan dapat menawarkan perkhidmatan yang disesuaikan berdasarkan keperluan pelanggan.

Sebaliknya, perniagaan juga perlu membuat standardisasi dan kestabilan dalam perkhidmatan untuk menawarkan hasil yang spesifik. Dalam contoh campuran pemasaran ini, mencuci kereta mesti selalu meninggalkan pelanggan dengan kereta yang bersih, tetapi perniagaan dapat menyesuaikan produk atau proses yang digunakannya untuk membersihkan kereta.

Menetapkan Harga

Harga perkhidmatan adalah apa yang pelanggan membayar perniagaan sebagai ganti tawaran. Semasa menetapkan harga perkhidmatan, perniagaan mempertimbangkan sejumlah elemen, seperti:

  • Tenaga kerja yang terlibat
  • Kos barang yang digunakan dalam perkhidmatan
  • Kos overhed termasuk suasana
  • Permintaan untuk perkhidmatan berbanding penawaran
  • Harga pesaing

Elemen terpenting yang harus dipertimbangkan ketika menetapkan harga untuk perkhidmatan adalah nilai yang diterima pelanggan dari hasilnya. Contohnya, kos sebenar untuk salun untuk potongan rambut mungkin hanya $ 20, tetapi nilai untuk pelanggan mungkin lima kali ganda. Tidak seperti produk di mana harga berdasarkan kos sering mendapat tempat di depan, strategi penetapan harga berdasarkan nilai adalah kunci untuk perkhidmatan.

Membuat Tempat

Tempat di mana pelanggan mengakses produk. Ini bukan sahaja merangkumi di mana perniagaan itu berada, tetapi juga bagaimana perniagaan itu kelihatan. Keseluruhan pengalaman membeli dan menerima perkhidmatan harus dipertimbangkan. Sebagai contoh, pejabat ahli terapi urut yang bising dan sesak tidak memberikan pengalaman yang santai.

Semasa memberikan akses ke perkhidmatan, pertimbangkan apa yang paling sesuai untuk pembeli dan apa yang akan memberikan hasil yang mereka cari. Perniagaan ini mesti mudah didapati secara fizikal. Sesampai di sana, pelanggan harus memulakan pengalaman perkhidmatan. Sebagai contoh, pejabat ahli terapi urut boleh terletak di pejabat pusat bandar yang sibuk, berhampiran dengan tempat letak kenderaan dan pengangkutan awam. Ini menjadikannya mudah diakses ke pasaran sasaran. Bahagian dalam pejabat harus mempunyai suasana pencahayaan dan muzik yang menenangkan untuk membantu pelanggan merasakan kesan relaksasi sebelum perkhidmatan dimulakan.

Merancang Promosi

Promosi merangkumi bagaimana perniagaan menyampaikan penawaran perkhidmatannya kepada pelanggan dan membezakannya dengan perkhidmatan yang kompetitif. Perunding pemasaran digital Alberto Carniel menunjukkan bahawa jenis promosi yang digunakan perniagaan bergantung pada strategi pemasarannya. Saluran promosi merangkumi pengiklanan, promosi penjualan, penjualan peribadi, pemasaran langsung dan hubungan masyarakat.

Perniagaan perlu menentukan cara terbaik untuk menjangkau khalayak sasaran mereka untuk mempromosikan perkhidmatan tersebut. Sebarang promosi harus merangkumi faedah yang akan diterima oleh pelanggan dari perkhidmatan dan perincian mengenai apa yang menjadikan perkhidmatan ini unik. Dalam contoh campuran pemasaran untuk penjahit, promosi dapat merangkumi perincian seberapa baik pakaian sesuai. Untuk membezakan perkhidmatan ini dari semua penjahit lain, perniagaan boleh menggunakan promosi yang merangkumi perincian mengenai sistem pengukuran unik syarikat atau mesin jahit mewahnya.

Mengenal Masyarakat

Dalam industri perkhidmatan, orang yang menyediakan perkhidmatan tidak dapat dipisahkan dari perkhidmatan itu sendiri, menurut Boundless Marketing. Ini adalah salah satu daripada 8 P pemasaran yang benar-benar membezakan produk dari perkhidmatan. Hasilnya, perniagaan perlu meletakkan penyedia perkhidmatan sebagai pakar.

Strategi pemasaran harus merangkumi maklumat mengenai pengalaman penyedia perkhidmatan dan ulasan positif. Perniagaan ini juga perlu melabur dalam latihan khidmat pelanggan agar penyedia perkhidmatan dapat berhubungan baik dengan klien, membina hubungan dan hubungan, menghilangkan situasi tegang dan memenuhi keperluan emosi.

Membezakan Proses

Prosesnya adalah bagaimana perniagaan memberikan perkhidmatan kepada pelanggan. Ini merangkumi segala-galanya dari bagaimana pelanggan disambut ketika mereka memasuki perniagaan hingga bagaimana mereka ditagih setelah perkhidmatan selesai. Proses formal membolehkan perniagaan menawarkan tahap perkhidmatan yang standard bagi setiap pelanggan. Ini juga memungkinkan perniagaan membuat penyesuaian kecil dalam proses untuk memastikan hasil yang diinginkan.

Perniagaan berasaskan perkhidmatan harus membuat proses yang mudah difahami pelanggan dan membagikannya dalam bahan pemasaran mereka. Dengan cara ini, pelanggan tahu apa yang diharapkan semasa mereka menjalankan perniagaan.

Menghasilkan Bukti Fizikal

Oleh kerana perkhidmatan tidak ketara, perniagaan perlu menawarkan bukti fizikal mengenai nilai yang diterima pelanggan. Salah satu cara untuk memberikan bukti fizikal adalah dengan keadaan tempat perkhidmatan itu diberikan. Sebagai contoh, di restoran mewah, pelayan mungkin memakai pakaian formal untuk menunjukkan kemewahan dan eksklusif perkhidmatan tersebut.

Cara lain syarikat berasaskan perkhidmatan menawarkan bukti fizikal adalah dengan menyediakan produk kecil bersama dengan perkhidmatan tersebut. Sebagai contoh, salun kuku boleh menawarkan cat kuku percuma dengan setiap janji temu. Dengan memberikan bukti nilai fizikal, perniagaan mengubah perkhidmatan tidak ketara menjadi penawaran yang nyata.

Mempamerkan Falsafah

Salah satu daripada 8 P pemasaran, menurut American Camp Association, adalah falsafah. Ini penting untuk perkhidmatan pemasaran kerana merangkumi elemen "mengapa". Oleh kerana perkhidmatan secara langsung berkaitan dengan penyedia perkhidmatan mereka, adalah mustahak bagi pelanggan untuk memahami misi, visi dan nilai perniagaan. Mengapa perniagaan ini menawarkan perkhidmatan ini, dan apa yang menjadikan perniagaan ini unik?

Perniagaan berasaskan perkhidmatan yang mempromosikan falsafah mereka membezakan diri daripada pesaing mereka. Sebagai contoh, falsafah mekanik adalah untuk membantu pelanggan mengurangkan tekanan yang berkaitan dengan kenderaan mereka. Falsafah doktor adalah untuk memastikan setiap pesakit merasa didengar. Mempelajari falsafah perniagaan mungkin menjadi faktor penentu bagi pelanggan.