Cara Mengira Harga Break Break

Adakah anda tahu berapa harga yang diperlukan untuk memecah perniagaan anda? Anda lebih baik. Ini adalah matlamat pertama dalam menjalankan perniagaan dan menjana keuntungan. Mengetahui hubungan impak antara harga dan jumlah penjualan yang berbeza sangat penting untuk mengembangkan strategi penentuan harga.

Petua

Rumus untuk mengira harga Break Even adalah seperti berikut:

Harga Jualan Break Even = (Jumlah Kos Tetap / Jumlah Pengeluaran) + Kos berubah seunit

Apakah Harga Break Break?

Harga impas adalah harga minimum untuk produk anda yang akan menampung kos tetap anda pada jumlah penjualan tertentu, menurut Investopedia. Rumusannya adalah:

Harga Jualan Break Even = (Jumlah Kos Tetap / Jumlah Pengeluaran) + Kos berubah seunit

Kos tetap adalah perbelanjaan yang mesti dibayar, tanpa mengira jumlah penjualan. Ini termasuk perbelanjaan seperti sewa, utiliti, insurans, gaji pejabat, lesen, yuran perakaunan dan iklan. Kos ini biasanya tetap konsisten tanpa mengira jumlah pengeluaran dan penjualan.

Kos berubah adalah kos pembuatan produk. Ini termasuk kos bahan, buruh langsung dan bekalan. Seperti yang ditunjukkan oleh nama mereka, biaya ini berbeza-beza bergantung pada produk dan cara penjualannya.

Pada harga tertentu, jumlah penjualan melebihi titik impas akan menghasilkan keuntungan. Konsep ini digambarkan dengan sebaik-baiknya dengan contoh.

Contoh Pengiraan Harga Break Break

The Hasty Rabbit Corporation membuat kasut untuk arnab berkaki cepat dan ingin memperkenalkan model baru bernama Swifty Feet. Akauntan korporat telah mengira kos berikut:

  • Kos bahan: $ 18

  • Tenaga langsung: $ 23

  • Bekalan pembuatan: $ 8

  • Kos setiap sepasang kasut: $ 49

  • Jumlah kos tetap: $ 375,000

Untuk 50,000 pasang kasut:

Harga Jualan Unggul = ($ 375,000 / 50,000 unit) + $ 49 = $ 56.50

Untuk 75,000 pasang kasut:

Harga Jualan Maksimum = ($ 375,000 / 75,000 unit) + $ 49 = $ 54,00

Untuk 100,000 pasang kasut:

Harga Jualan Unggul = ($ 375,000 / 100,000 unit) + $ 49 = $ 52,75

Perhatikan bahawa harga jualan impak menurun apabila jumlah pengeluaran meningkat. Ini kerana kos tetap tersebar di sebilangan besar unit, sementara kos pembuatan yang berubah-ubah, $ 49 setiap pasangan, tetap sama.

Variasi harga jualan impas ini berimplikasi pada strategi penentuan harga dan permintaan yang diharapkan untuk produk pada titik perubahan harga, menurut North Carolina State University.

Kelebihan Harga Break Break

Memahami hubungan antara jumlah penjualan dan harga membolehkan pemasar merancang strategi harga dan kempen iklan. Analisis impas menunjukkan kesan perubahan harga dan penjualan terhadap keuntungan, menurut University of Michigan.

Sekiranya kos tetap meningkat, analisis impas akan menunjukkan berapa banyak yang anda perlukan untuk meningkatkan jumlah jualan atau menaikkan harga untuk menampung kenaikan kos. Penting untuk melakukan analisis impas ini agar perniagaan berjalan dengan lancar.

Mengira harga impas pada jumlah jualan yang berbeza memberikan pandangan berharga mengenai keuntungan produk masing-masing dan strategi penjualan. Dalam pasaran yang sangat kompetitif, harga pada titik pulang modal dapat digunakan untuk mencegah peserta baru dan mendorong pesaing yang ada keluar dari pasar.