Angka Apa yang Anda Gunakan untuk Mencari Tenaga Kerja Langsung Ketika Hilang Dari Formula?

Perniagaan yang menghasilkan barang atau perkhidmatan mesti mengembangkan dan mengekalkan anggaran kos pengeluaran yang tepat. Tenaga kerja langsung, yang bermaksud kerja kaki yang diperlukan untuk benar-benar membuat produk, adalah komponen penting dalam kos pembuatan. Tanpa mengetahui kos buruh langsung, perniagaan mungkin akan menjualkan harganya yang berlebihan dan kehilangan pelanggan daripada pesaing. Meremehkan buruh langsung boleh menyebabkan penetapan harga terlalu rendah untuk menampung perbelanjaan dan memperoleh keuntungan yang mencukupi. Sekiranya angka pekerja langsung hilang dari formula seperti yang digunakan untuk menetapkan harga, penting untuk mengetahui bagaimana mencari maklumat yang diperlukan.

Asas Kos Buruh Langsung

Sebilangan pekerja di sebuah kilang melakukan tugas yang berkaitan secara langsung dengan proses pembuatan. Pengendali mesin adalah salah satu contoh kerja langsung ini. Pekerja di kilang yang lain dianggap sebagai pekerja tidak langsung kerana pekerjaan mereka langsung tidak berkaitan dengan pembuatan produk. Juruteknik penyelenggaraan peralatan dan pengawal keselamatan termasuk dalam kategori ini. Perbezaannya sangat penting kerana hanya tenaga kerja langsung yang dikira sebagai sebahagian daripada kos pembuatan barang. Pekerja langsung merangkumi upah ditambah cukai gaji yang dibayar oleh majikan seperti Jaminan Sosial dan cukai Medicare. Ia juga merangkumi faedah lain seperti pampasan pekerja dan insurans pengangguran, insurans kesihatan dan caruman kepada rancangan pencen atau persaraan.

Tenaga langsung adalah salah satu komponen dari jumlah kos pembuatan produk, bersama dengan bahan langsung dan overhed pembuatan. Bahan langsung bermaksud bahan yang sebenarnya digunakan untuk membuat produk. Overhead pembuatan merujuk kepada perbelanjaan lain yang diperlukan untuk item yang dihasilkan seperti sewa kilang dan susutnilai. Maksudnya, overhead pembuatan adalah kos pengeluaran tidak langsung, termasuk buruh tidak langsung. Tenaga langsung dianggap sebagai kos berubah kerana ia berubah bergantung pada jumlah unit yang dihasilkan. Tenaga tidak langsung digolongkan sebagai kos tetap kerana berpuluh-puluh tetap tetap walaupun output kilang berubah. Contohnya, kos keselamatan mungkin tetap berterusan walaupun kilang ditutup sementara.

Angka yang Diperlukan untuk Mengira Tenaga Kerja Langsung

Anda mesti menentukan dua angka untuk mengira kos buruh langsung: kadar standard atau purata untuk satu jam buruh langsung dan jumlah jam yang diperlukan untuk membuat satu unit. Untuk tujuan perancangan pengeluaran, penganggaran dan penentuan harga produk, angka-angka ini adalah anggaran berdasarkan hasil yang diharapkan dalam keadaan normal. Untuk membuat kadar per jam standard, mulakan dengan upah yang dibayar kepada pekerja kilang yang dianggap sebagai pekerja langsung. Tambahkan cukai gaji yang dibayar oleh majikan, premium insurans untuk pengangguran dan pampasan pekerja dan apa-apa faedah lain yang diberikan oleh syarikat.

Anggaplah XYZ Widgets menggunakan tenaga kerja langsung 10 orang, yang bekerja 40 jam seminggu, dan mereka memperoleh rata-rata $ 18 sejam. Jumlah gaji sama dengan 40 jam dikalikan dengan $ 18 dan kemudian dikalikan dengan 10. Jumlah ini akan mencapai $ 7,200 seminggu. Tambahan cukai gaji dan faedah berjumlah $ 1,800 , yang memberikan jumlah perbelanjaan gaji mingguan buruh langsung sebanyak $ 9,000 . Sepuluh pekerja biasanya bekerja 400 jam dalam seminggu, jadi kos standard atau purata satu jam buruh langsung sama dengan $ 9,000 dibahagi dengan 400, atau $ 22,50.

Untuk mengira masa yang diperlukan untuk menyelesaikan satu unit, bahagikan jumlah jam buruh langsung dengan jumlah unit yang diharapkan dapat diselesaikan oleh pekerja. Andaikan rekod pengeluaran XYZ Widgets menunjukkan 10 pekerja yang bekerja sebanyak 400 jam seminggu dapat mengeluarkan 500 unit. Bahagikan 400 jam dengan 500. Masa yang diperlukan per unit sama dengan 0.8 jam.

Hitung Kos Buruh Langsung seunit

Formula kos buruh untuk mengira kos buruh langsung per unit adalah kos standard satu jam tenaga kerja dikalikan dengan jumlah jam yang diperlukan untuk menghasilkan satu unit. Pada Widget XYZ, satu jam buruh langsung berharga $ 22.50 dan 0.8 jam diperlukan untuk membuat setiap widget. Gandakan $ 22.50 dengan 0.8 dan anda mempunyai seunit, kos buruh langsung $ 18.00.