Cara Menggunakan Excel untuk Menghuraikan Teks

Pengaturcara komputer sering menggunakan program penghuraian untuk menukar teks menjadi format yang boleh digunakan oleh aplikasi lain. Pengurai membahagikan item dalam rentetan teks menjadi medan yang berasingan. Sekiranya, misalnya, anda mempunyai aplikasi pangkalan data perniagaan yang membaca fail input yang dipisahkan koma, penghurai dapat membantu anda membuat fail yang dipisahkan koma. Microsoft Excel bukan program penghuraian teks, tetapi anda boleh menggunakannya sebagai penghurai untuk membuat fail yang dibatasi tab dan dipisahkan dengan koma.

1

Buka aplikasi yang berisi teks yang ingin dihuraikan, kemudian salin teks dengan menyorotnya dan tekan "Ctrl-C."

2

Lancarkan Excel dan buat buku kerja baru. Klik sel "A1" buku kerja dan tekan "Ctrl-V" untuk menampal teks anda ke dalam sel itu.

3

Klik butang "Data" di bar menu, kemudian klik "Teks ke Lajur." Ahli sihir membuka dan memaparkan pratonton teks anda.

4

Klik butang radio "Terhad" jika pembatas seperti koma atau tab memisahkan item dalam teks anda. Jika tidak, klik butang radio "Lebar Tetap" jika terdapat jumlah ruang yang sama antara setiap item dalam teks. Contohnya, ayat terdiri daripada kata-kata yang dipisahkan oleh satu ruang. Excel mungkin cuba mencari pilihan yang tepat untuk dipilih dengan memeriksa teks anda, dalam hal ini memaparkan mesej yang memberitahu anda bahawa ia memilih salah satu butang radio secara automatik.

5

Klik "Seterusnya" dan "Selesai."