Cara Membuat Blur untuk Bekerja di Photoshop

Penapis kabur di Photoshop melicinkan tepi kasar dan menghilangkan kawasan kasar pada gambar dan grafik anda. Penapis dimasukkan ke dalam program dan tidak memerlukan memuat turun atau memasang seperti pemalam Photoshop pihak ketiga. Penapis kabur juga tersedia sebagai alat yang mengaburkan kawasan tertentu dalam gambar anda. Alat kabur ada di bar alat "Alat" Photoshop. Alat penapis kabur dan kabur berfungsi bersama-sama dengan penapis pengasah untuk menyelesaikan proses pengaburan dan seterusnya melicinkan kawasan kasar, jika dikehendaki.

Penapis Kabur

1

Buka Photoshop jika ditutup dan klik "Fail", kemudian "Buka." Navigasi ke direktori yang mengandungi gambar atau grafik yang ingin anda gunakan penapis kabur. Klik dua kali nama fail untuk membuka fail.

2

Klik "Pilih" dan "Semua" untuk menyoroti semua bidang gambar atau grafik. Klik "Tapis", "Blur" dan "Gaussian Blur."

3

Gerakkan gelangsar di bahagian bawah kotak dialog "Gaussian Blur" ke kiri atau kanan untuk mengubah tahap kabur. Gerakkan gelangsar perlahan sehingga butiran hilang tetapi bentuknya tetap sama atau sehingga anda berpuas hati dengan gambar atau grafik.

4

Klik "OK" untuk menerima perubahan. Klik "Filter," "Sharpen" dan "Unsharp Mask," jika mahu, untuk menggabungkan semua kawasan dan melicinkan keseluruhan gambar atau grafik.

5

Klik "Fail" dan "Simpan" untuk menyimpan fail, jika dikehendaki.

Alat Kabur

1

Selesaikan langkah pertama di bahagian "Blur Filter". Klik ikon titisan hujan di bawah ikon pemadam pada bar alat "Alat" Photoshop untuk mengaktifkan alat kabur untuk mengaburkan kawasan tertentu pada gambar atau grafik.

2

Klik anak panah ke bawah di sebelah "Brush:" di bar alat atas untuk memilih ukuran alat kabur yang ingin anda gunakan. Klik "Lihat" dan "Zum Masuk" untuk memperbesar gambar atau grafik anda.

3

Navigasi ke kawasan yang ingin dikaburkan, kemudian klik dan tahan butang tetikus anda. Gerakkan tetikus ke kiri atau kanan untuk mula mengaburkan kawasan - anda akan melihat kawasan tersebut kabur.

4

Lepaskan butang tetikus anda apabila kawasan itu sesuai dengan keinginan anda. Klik "Filter," "Sharpen" dan "Unsharp Mask," jika mahu, untuk menggabungkan semua kawasan dan melicinkan keseluruhan gambar atau grafik.

5

Klik "Fail" dan "Simpan" untuk menyimpan fail, jika dikehendaki.