Peranan Agensi Promosi

Agensi promosi, juga biasa disebut sebagai agen periklanan, adalah entitas yang menangani pemasaran dan iklan untuk sebuah perusahaan atau perusahaan. Walaupun beberapa syarikat bergantung pada agensi promosi bebas, syarikat besar sering menjalankan operasi dalaman yang mengendalikan promosi dan pengiklanan. Sama ada secara dalaman atau bebas, agensi promosi melaksanakan beberapa fungsi asas.

Penyelidikan

Penyelidikan adalah salah satu tanggungjawab utama agensi promosi. Untuk mengembangkan strategi yang berjaya, agensi promosi melakukan penyelidikan mengenai produk, demografi sasaran dan imejnya, sebelum melancarkan kempen iklan. Agensi promosi juga menjalankan penyelidikan berterusan semasa dan selepas kempen iklan. Penyelidikan menjalankan dua fungsi utama: memberikan pengetahuan yang diperlukan untuk pengembangan kempen awal, dan membantu agensi promosi untuk memahami sama ada, dan mengapa, kempen telah berjaya.

Perancangan

Adalah menjadi tanggungjawab agensi promosi untuk mengembangkan kempen iklan dan promosi berasaskan penyelidikan. Ini bermaksud merancang demografi populasi mana yang akan disasarkan, dan bagaimana. Selain merancang kampanye itu sendiri, agensi promosi harus memutuskan cara terbaik untuk menyampaikannya - melalui televisyen, radio, internet dan laman media sosial, iklan cetak, papan iklan, di lokasi geografi tertentu, atau gabungan media ini. Agensi juga membuat promosi untuk perniagaan - seperti program ganjaran, potongan harga, tawaran istimewa dan undian - yang dirancang untuk meningkatkan pendapatan.

Kempen Mengendalikan

Agensi promosi perkhidmatan penuh tidak hanya merancang kempen iklan penuh dan kemudian menyerahkannya kepada perniagaan; mereka juga bertanggungjawab untuk kerja-kerja mur dan bolt menjalankannya. Ini tidak hanya memutuskan media mana yang akan digunakan untuk iklan tetapi kemudian membeli ruang atau waktu iklan, dan menindaklanjuti untuk memastikan bahawa iklan benar-benar berjalan atau dicetak. Walaupun agensi promosi yang lebih besar bertanggung jawab untuk menjalankan kempen, beberapa agensi promosi butik kecil membuat kempen iklan untuk pelanggan tetapi tidak menjalankan kempen.

Penjenamaan

Fungsi asas agensi promosi adalah pengembangan atau eksploitasi jenama - apa yang disebut oleh laman web Bloomburg Businessweek sebagai "keperibadian" produk. Semasa berurusan dengan produk dengan jenama yang sudah mapan, pasukan kreatif agensi promosi perlu memahami jenama itu secara mendalam dan membuat kempen iklan berdasarkan pemahaman tersebut. Agensi promosi juga mungkin diminta untuk membuat jenama untuk produk melalui iklan, promosi dan reka bentuk pakej. Penjenamaan yang berjaya menarik minat pelanggan pada tahap emosi. Tujuan yang dinyatakan dari agensi promosi The Marketing Arm, misalnya, adalah "menjadikan jenama memberi makna kepada pengguna mereka."