Bagaimana Syarikat Perunding Berfungsi

Sekiranya rakan sekerja anda menganggap anda pakar dalam bidang anda, dan anda telah lama menjadi orang di pejabat anda, memulakan perniagaan perundingan mungkin merupakan idea yang baik. Perunding dibayar untuk berkongsi kepakaran mereka dengan individu dan perniagaan lain. Perundingan yang berjaya boleh menguntungkan dari segi kewangan dan memberi peluang untuk meletakkan diri anda sebagai pemimpin pemikiran dalam industri anda.

Apa yang Dilakukan oleh Perunding?

Perunding adalah pakar dalam bidangnya yang memberikan nasihat dan panduan kepada syarikat dan individu. Tidak seperti pekerja, seorang perunding diambil sebagai kontraktor pihak ketiga, dan biasanya bekerja dengan perniagaan atau individu secara jangka pendek atau sambilan untuk menangani masalah tertentu.

Sebilangan perunding bekerja sendiri, sementara yang lain boleh menjalin perkongsian atau menggunakan perunding lain. Sehingga 2017, perunding telah menjalankan perniagaan 150 bilion dolar di seluruh dunia. Walau bagaimanapun, selalunya perunding beroperasi sebagai perniagaan kecil atau sederhana. Kadang kala, individu melakukan kerja perundingan sambilan dan juga bekerja sepenuh masa.

Contoh

Terdapat keperluan untuk perkhidmatan perundingan dalam pelbagai industri. Berikut adalah beberapa contoh:

Perunding pengurusan: Perunding pengurusan bekerjasama dengan syarikat untuk meningkatkan keberkesanan dan keuntungan mereka. Mereka mengkaji amalan perniagaan syarikat dan melakukan wawancara dengan pengurus utama dan pekerja untuk mengembangkan pemahaman yang lebih baik mengenai cabaran, kekuatan dan prosesnya. Dari sana, perunding membuat cadangan kepada kepemimpinan syarikat mengenai cara syarikat dapat meningkatkan operasinya.

Perunding IT: Perunding IT memberikan maklumat, nasihat dan, dalam beberapa kes, tenaga kerja, kepada perniagaan. Penglibatan yang akan dimiliki oleh perunding IT dengan organisasi berbeza-beza, tetapi mungkin melibatkan membantu profesional bukan IT dalam memilih dan memasang perkakasan dan perisian, menilai prestasi operasi IT dalam organisasi dan, dalam beberapa kes, memberikan tenaga kerja dalam situasi ketika kakitangan sepenuh masa tidak ada.

Perunding psikologi perindustrian-organisasi: Ahli psikologi perindustrian-organisasi pakar dalam kajian bagaimana organisasi, seperti perniagaan, beroperasi. Perniagaan dan organisasi lain sering mengambil ahli psikologi organisasi-industri sebagai perunding apabila jelas bahawa keperibadian dan gaya kepemimpinan mungkin menyumbang kepada produktiviti yang rendah dan semangat yang lemah.

Perunding pemasaran dalam talian: Perunding pemasaran dalam talian adalah pakar dalam cara perniagaan dan organisasi mempromosikan diri dalam talian. Biasanya, perunding pemasaran dalam talian mempunyai pengalaman dalam pengoptimuman mesin pencari, pemasaran e-mel, pengurusan kandungan dan penglibatan media sosial. Kadang kala, perunding pemasaran dalam talian boleh melatih kakitangan semasa dalam bidang ini, atau perunding boleh menangani semua, atau kebanyakan, tugas pemasaran dalam talian untuk pelanggan.

Perunding sumber manusia: Banyak perniagaan kecil tidak mempunyai jabatan sumber manusia sepenuh masa, atau bahkan pengarah HR sepenuh masa. Sebagai gantinya, mereka mungkin berkontrak dengan perunding sumber manusia yang menjalankan kerja mengikut keperluan. Sebagai contoh, seorang perunding SDM boleh merekrut dan mewawancarai pemohon pekerjaan, menasihati eksekutif dan pengurus yang menghadapi masalah dengan pekerja, dan menangani kedua-dua onboarding dan offboarding untuk pekerja baru dan pekerja yang berangkat.

Perunding Ergonomik: Kecederaan dan keadaan tekanan yang berulang, seperti sindrom karpal, menyebabkan syarikat mengeluarkan sejumlah wang dalam mengurangkan produktiviti dan tuntutan pampasan pekerja. Lebih penting lagi, kecederaan ini boleh memberi kesan jangka panjang, jika tidak kekal pada kesejahteraan pekerja. Perunding ergonomi adalah pakar dalam merancang tempat kerja yang mendorong pergerakan badan yang sihat dan mengurangkan risiko kecederaan.

Mengapa Seseorang Mengupah Firma Perunding?

Individu dan perniagaan mengupah perunding dan firma perunding kerana banyak sebab yang terdiri daripada kekurangan kepakaran dalam bidang tertentu, keinginan kepemimpinan untuk memperbaiki diri, hingga krisis dalam organisasi:

Pengetahuan khusus: Kadang-kadang, perniagaan dan organisasi menghadapi diri mereka menghadapi cabaran atau peluang yang memerlukan pendapat dan bantuan pakar. Perunding dapat memberikan kepakaran ini berdasarkan keperluan.

Campur tangan pihak ketiga: Apabila perniagaan berada dalam krisis, sukar bagi pemilik, pengurus dan pekerja kanan untuk mengembangkan perspektif yang tepat. Lebih sukar bagi mereka untuk bekerjasama untuk mengambil tindakan yang membina. Perunding yang berpengalaman dapat memberikan perkhidmatan pengurusan krisis bersama dengan maklum balas dan mediasi yang tidak menyenangkan yang dapat membuat syarikat kembali ke landasan.

Perniagaan baru: Pemilik perniagaan baru mungkin mempunyai idea, inisiatif dan pengalaman yang baik dalam industri mereka, tetapi mereka mungkin tidak sepenuhnya memahami apa artinya memikul tanggungjawab penuh untuk menjalankan organisasi. Seorang perunding yang pakar dalam bidang permulaan dapat membantu seorang usahawan mematuhi amalan terbaik dalam menubuhkan perniagaan.

Perniagaan yang berprestasi rendah: Perniagaan yang mempunyai banyak potensi kadang-kadang tidak menunjukkan prestasi yang baik. Penganalisis pengurusan atau perunding perniagaan dapat menilai perniagaan dan membuat cadangan yang dapat membantu meningkatkan prospek syarikat.

Kawalan kos: Perniagaan kecil dan sederhana mungkin mempunyai anggaran terhad untuk kakitangan. Dengan mengupah seorang perunding untuk pekerjaan sekali-sekala atau untuk melakukan tugas-tugas tertentu, sebuah syarikat dapat menjimatkan wang sambil juga mendapat manfaat dari tenaga kerja dan kepakaran perunding.

Memasuki industri atau pasaran baru: Pemilik perniagaan boleh menggunakan khidmat perunding ketika memasuki industri atau pasaran baru. Perunding dapat memberi nasihat kepada pemilik perniagaan mengenai amalan terbaik sambil memberikan perkenalan dan strategi yang dapat membantu menjayakan usaha atau arah baru.

Memulakan Syarikat Perundingan

Ramai orang mempertimbangkan untuk memulakan latihan perundingan setelah bekerja di industri beberapa tahun. Alasan mereka untuk berunding boleh merangkumi:

Keusahawanan: Kadang-kadang, seseorang individu mempunyai corak keusahawanan dan ingin bekerja untuk dirinya sendiri. Oleh kerana dia sudah mempunyai pengetahuan dan hubungan dalam industrinya, konsultasi mungkin merupakan pilihan yang lebih selamat daripada berusaha memasuki perniagaan yang tidak berkaitan.

Memukul tembok kerjaya: Perunding lain memulai ketika mereka menyedari bahawa mereka telah mencapai sejauh mungkin dalam karier mereka tanpa harus mengambil peranan yang sangat berbeza. Sebagai contoh, seorang profesional IT mungkin menghadapi pilihan untuk kekal dalam peranannya sebagai jurutera atau pentadbir atau berpindah ke pengurusan eksekutif, yang bermaksud perubahan tugas tugas yang ketara. Dia menyedari bahawa dia tidak mahu masuk ke dalam pengurusan, dan setelah menghabiskan beberapa angka, menyimpulkan bahawa dia dapat menjana lebih banyak wang sebagai perunding daripada dia sebagai pekerja.

Perlu fleksibiliti: Tidak semua orang mahu atau boleh melakukan pekerjaan 9 hingga 5. Ibu bapa, penjaga, orang kurang upaya dan banyak yang lain memerlukan atau lebih suka menggunakan jadual yang fleksibel yang membolehkan mereka mengatur waktu mereka sendiri dan mengambil lebih banyak atau lebih banyak pekerjaan agar sesuai dengan tanggungjawab atau batasan mereka yang lain.

Kepakaran atau kemahiran khusus: Beberapa perunding mempunyai kepakaran atau kemahiran khusus yang boleh dipasarkan, tetapi mungkin tidak membawa kepada pekerjaan sepenuh masa. Sebagai contoh, seseorang yang fasih berbahasa atau dialek yang tidak biasa digunakan dalam dunia perniagaan mungkin mendapati bahawa walaupun kemahiran bahasanya tidak akan membantunya mendapatkan pekerjaan sepenuh masa, dia boleh mendapatkan pekerjaan untuk banyak terjemahan jangka pendek dan sederhana dan menyunting projek.

Setelah anda memutuskan untuk meneroka menjadi perunding, terdapat beberapa perkara yang boleh anda lakukan untuk memastikan kejayaan anda di masa hadapan:

Tentukan diri anda dalam industri anda: Sebagai perunding, anda akan menjual diri anda kepada pelanggan. Untuk melakukan ini, anda perlu memantapkan diri sebagai pakar dalam bidang anda. Pertimbangkan jangka masa yang anda habiskan dalam industri anda, serta kelayakan pendidikan dan profesional anda. Adakah anda menggaji diri sebagai perunding? Sekiranya anda ragu-ragu untuk menjawab soalan itu, pertimbangkan untuk menghabiskan beberapa tahun lagi di tempat kerja atau kembali ke sekolah untuk mendapatkan latihan tambahan.

Teliti perunding yang ada: Semasa anda meneroka kemungkinan memulakan perniagaan perundingan, lakukan penyelidikan mengenai perundingan dalam industri anda sendiri dan juga di luarnya. Sekiranya anda merancang untuk memulakan latihan di tempat anda, luangkan sedikit masa untuk mengetahui sama ada perunding industri berjaya di kawasan anda. Setelah anda membuat kajian, pertimbangkan sama ada perundingan kecil dalam industri anda berjaya. Sekiranya tidak, terokalah mengapa: Sekiranya satu syarikat perunding besar nampaknya mempunyai kunci dalam industri ini, sangat sukar bagi anda untuk memulakannya sendiri.

Mulakan sambilan: Sekiranya pekerjaan anda sekarang mengizinkannya, cuba lakukan pertunjukan kecil. Walaupun anda mungkin merasa terlalu banyak bekerja, anda akan mendapat kesempatan untuk memahami apa yang diperlukan oleh perundingan dan juga mula mengembangkan asas pelanggan.

Lindungi diri anda daripada tanggungjawab: Sebagai perunding, pelanggan anda meminta kepakaran dan bimbingan kepada anda. Sekiranya anda membuat kesilapan, atau nasihat anda tidak berjaya, anda mungkin akan mendedahkan diri anda kepada potensi tanggungjawab undang-undang dan kewangan. Bercakap dengan pengacara mengenai menyusun bahasa kontrak yang membataskan tanggungjawab anda dan tanyakan mengenai cara membuat struktur undang-undang untuk perniagaan anda yang melindungi aset peribadi anda. Anda juga harus berbincang dengan profesional insurans perniagaan yang boleh mengesyorkan polisi yang memberikan perlindungan tambahan.

Hubungi rangkaian anda: Biarkan rakan dan rakan industri mengetahui bahawa anda memulakan perniagaan perundingan. Anda mungkin mendapati bahawa bekas majikan berhasrat untuk menjadi pelanggan.

Amaran

Sekiranya anda sekarang bekerja, atau baru-baru ini meninggalkan jawatan, semak semula kontrak pekerjaan anda. Sekiranya mengandungi klausa yang tidak lengkap, anda mungkin dilarang memulakan latihan perundingan. Sekiranya anda mempunyai pertanyaan mengenai apakah klausa tidak lengkap masih berlaku, atau berlaku untuk jenis pekerjaan yang anda harap dapat lakukan, berunding dengan peguam pekerjaan.

Apa yang Boleh Dijangka oleh Perunding?

Pendapatan purata untuk perunding sangat berbeza antara industri. Selain itu, jumlah wang yang dapat diharapkan oleh perunding bergantung pada pengalamannya dan juga kemampuannya untuk menarik dan mengekalkan hubungan dengan pelanggan. Mereka yang memulakan firma perundingan mereka sendiri akhirnya dapat memutuskan untuk mengupah perunding lain, yang dapat memberikan sumbangan besar terhadap nilai syarikat.

Contoh Pampasan: Perunding Pengurusan

Menurut Biro Statistik Tenaga Kerja Jabatan Tenaga Kerja AS, rata-rata gaji rata-rata untuk perunding pengurusan adalah $ 82,450, sehingga Mei 2017. Ini bermakna separuh daripada semua perunding pengurusan memperoleh lebih banyak daripada jumlah ini dan separuh yang lain dikurangkan. 10 peratus penghasilan teratas memperoleh lebih dari $ 152,210 pada tahun itu, dan 10 peratus terendah memperoleh kurang dari $ 47,140.

Perunding pengurusan yang menanggapi tinjauan yang dilakukan oleh PayScale.com melaporkan korelasi berikut antara gaji dan tahun pengalaman kerja:

  • 0-5 tahun: 5 tahun pengalaman $ 78,000

  • 5 hingga 10 tahun : $ 107,000

  • 10 hingga 20 tahun: $ 132,000

  • 20+ tahun: $ 155,000