Apakah Perbezaan Antara Usaha Sama & Perikatan Strategik?

Anda membelanjakan wang untuk iklan cetak dan siaran kerana iklan tersebut menarik perhatian. Anda mungkin telah menghabiskan sejumlah wang di laman web anda - menulisnya, merancang, melancarkannya, mengoptimumkannya dan kemudian memastikan bahawa ia berjaya meningkatkan perniagaan anda dengan melabur dalam strategi pemasaran masuk. Dan seperti banyak pemilik perniagaan kecil, anda mungkin masih menarik nafas lega apabila anda belajar betapa mahal harganya untuk mengekalkan kehadiran media sosial yang cergas dan konsisten. Mungkin sampai pada titik di mana seseorang dalam pasukan pemasaran anda dapat menyebut inisiatif pemasaran dan - cha-ching- anda boleh membuat matematik mental dengan cepat dan membuat jadual berapa kosnya. Tidak ada yang harus memberitahu anda bahawa membelanjakan wang untuk pemasaran adalah fakta kehidupan menjalankan perniagaan kecil. Anda menganggapnya sebagai artikel iman bahawa anda harus mengeluarkan wang untuk menghasilkan wang.

Atau adakah anda?

Menjalin pakatan strategik adalah salah satu cara untuk mengembangkan perniagaan dan membelanjakan sedikit, jika ada, wang. Ini akan memakan masa, tetapi ini boleh menjadi antara pelaburan masa terbaik yang pernah anda buat dalam perniagaan anda, dengan syarat anda mendapat sekutu strategik yang tepat. Dan ketika perkara ini ada di atas meja, tidak ada yang pernah mengatakan bahawa anda hanya terhad kepada satu. Dengan kata lain, selagi anda mempunyai masa, anda boleh menjalin beberapa pakatan strategik dengan pemilik perniagaan kecil yang berpikiran sama yang mungkin berharap seseorang seperti anda datang mengetuk pintu mereka.

Tentukan Syarat - dan Niat Anda

Ramai orang menggunakan istilah perikatan strategik dan usaha sama secara bergantian. Mereka melakukan hal yang sama dengan penjualan dan pemasaran, promosi dan pengiklanan dan juga rakan sekerja dan rakan kongsi. Walaupun orang-orang ini tidak bermaksud membahayakan, dan mungkin tidak bermaksud untuk menyesatkan, mencampurkan istilah tersebut boleh menimbulkan kesalahpahaman dan kekeliruan. Oleh itu, sebelum anda menghubungi pemilik perniagaan untuk menjalin pakatan strategik, pastikan anda 100 peratus jelas mengenai:

 • Apa itu pakatan strategik. Apa itu usaha sama. Bagaimana kedua-dua kesatuan itu berbeza. Manfaat menjalin pakatan strategik. Bagaimana anda boleh menyiapkannya.

Perikatan strategik adalah perjanjian kerjasama antara dua atau lebih syarikat yang ingin mencapai tujuan yang saling menguntungkan sambil kekal sebagai entiti yang terpisah. Dalam usaha mencapai tujuan bersama mereka, syarikat boleh berkongsi sumber mereka. Sebenarnya, ini adalah salah satu faedah utama dari pakatan strategik. Dua syarikat dapat mengumpulkan pengetahuan, pengalaman, saluran pengedaran dan apa sahaja yang mereka rasa sesuai, pada dasarnya mengisi jurang dalam operasi masing-masing.

Usaha sama pada dasarnya adalah jenis entiti yang sama, dengan satu perbezaan penting: dua atau lebih perniagaan menandatangani perjanjian kontrak dan dengan itu mewujudkan syarikat ketiga yang dimiliki bersama, kata Innova Counsel. Syarikat ketiga ini "berfungsi sebagai entiti yang terpisah," berkongsi keuntungan atau kerugian.

Menilai Perikatan Strategik vs Usahasama

Untuk mengkristalkan perbezaan, ada baiknya membandingkan dan membezakan pakatan strategik berbanding usaha sama:

 • Dalam sekutu strategik , kedua-dua pihak atau lebih bersetuju dengan syarat dan dapat "memeterai perjanjian" dengan tidak lebih dari sekadar berjabat tangan. Atau mereka mungkin menyusun surat persefahaman atau surat perjanjian untuk menjelaskan syarat dan menetapkan harapan. Usahasama dibentuk oleh kontrak yang mengikat.
 • Dalam pakatan strategik, dua atau lebih syarikat tetap menjadi entiti yang terpisah. Dalam usaha sama, sebuah entiti baru dibentuk * A allianc strategik. E tidak dianggap entiti undang-undang yang berasingan; usaha sama adalah.
 • Perikatan strategik biasanya dikendalikan oleh wakil kedua-dua syarikat. Pengurusan baru biasanya dijumpai untuk usaha sama.
 • Perikatan strategik sering ditempa untuk memaksimumkan faedah dan peluang yang dibawa kedua-dua syarikat. Dalam usaha sama, penekanan sering dilakukan untuk mengehadkan risiko.

Prospek perjanjian kontrak lain dalam hidup anda mungkin akan menjadi besar bagi anda. Ini berlaku untuk banyak pemilik perniagaan kecil yang akhirnya memutuskan bahawa pakatan strategik lebih sesuai dengan tujuan mereka dan, terus terang, mengesampingkan ikatan undang-undang yang mereka lebih suka hidup tanpa. Plat undang-undang mereka cukup lengkap dengan perniagaan dan tanggungjawab yang sudah mereka miliki.

Namun, anda mungkin tertanya-tanya: Sekiranya pakatan strategik tidak diatur oleh kontrak, kapan ia berakhir? Jawapan ringkasnya adalah, apabila matlamat tercapai. Sebagai alternatif, "perjanjian untuk pakatan strategik mungkin mempunyai tarikh terbenam atau berakhir dengan tinjauan prestasi biasa," kata Innova Counsel.

Namun, dalam kenyataannya, banyak pakatan strategik berjalan lancar dan hanya gagal. Walaupun kemungkinan selalu ada untuk perselisihan, kejatuhan tidak harus memicu berakhirnya pakatan strategik. Sebenarnya, anda mungkin senang mengetahui bahawa banyak pemilik perniagaan tetap bersikap ramah kerana mereka kembali menumpukan perhatian kepada perniagaan mereka sendiri.

Lihat Mengapa Strategi Usaha Sama menarik kepada Pemilik Perniagaan

 1. Kerjasama perniagaan-ke-perniagaan memegang janji terbesar apabila pemilik perniagaan menawarkan produk atau perkhidmatan yang saling melengkapi dan bahkan saling meningkatkan. Sebenarnya, simetri ini dapat membantu pengguna memahami dan merangkul pakatan strategik; akan masuk akal bagi mereka apabila tiba masanya untuk memasarkan dan mempromosikannya . Dan, seperti hubungan perniagaan yang lain, sangat membantu jika kedua-dua pemilik perniagaan itu berpikiran sama, saling menghormati dan saling mempercayai.
 • "Rakan kongsi berpotensi mesti mempunyai objektif strategik pelengkap," kata Referensi untuk Perniagaan. "Usaha tidak akan berjaya jika objektifnya bertentangan, tetapi objektifnya tidak perlu sama."

Apabila keadaan betul, pakatan strategik dapat:

 • Mendedahkan produk atau perkhidmatan anda kepada pelanggan yang mungkin telah mengelak daripada anda. Hasilkan rujukan crossover dari sekutu strategik anda. Mengumpulkan sumber, dari orang ke teknologi.
 • Benarkan anda memperkenalkan produk atau strategi baru yang sukar atau tidak berkesan untuk diperkenalkan sendiri - dengan kata lain, mempelbagaikan. Tingkatkan penembusan pasaran semasa anda. Naikkan profil perniagaan anda, terutamanya jika anda memasarkan dan mempromosikan pakatan strategik dengan berkesan.
 • Buat peluang perniagaan baru, kadang-kadang melalui produk atau perkhidmatan baru, dengan sekutu perniagaan anda.
 • Kurangkan kos dengan berkongsi kos.

Ikuti Petunjuk, tetapi Ikut Usus Anda

Meminta seseorang untuk menubuhkan pakatan strategik sama seperti meminta nasihat tentang bagaimana meminta seseorang berkencan. Anda boleh mengindahkan nasihat, mengikuti naluri terbaik anda atau anda boleh melakukan sedikit perkara untuk membuat peta jalan anda sendiri. Banyak pakatan strategik yang produktif dan berjaya telah dibentuk hanya kerana dua pemilik perniagaan kecil meletakkan kepala mereka - dan mengaitkan dua cawan bir bersama - setelah fungsi dewan perdagangan. Pemilik perniagaan kecil selalu berfikir, dan kadang-kadang inspirasi menyerang pada masa anda tidak dapat merancang atau meramalkan.

Namun, mungkin bijak untuk:

 • Tentukan matlamat anda, pertama dan paling utama. Mereka tidak harus menghancurkan bumi. Mereka dapat menyelesaikan "dilema sederhana" yang telah anda lalui, seperti bagaimana berterima kasih kepada pelanggan yang berbelanja besar. Dalam kes ini, membentuk pakatan strategik dengan syarikat bakul hadiah atau kelab wain dapat memberikan jawapannya.
 • Kenal pasti sekutu strategik yang berpotensi. Ini adalah bahagian yang sukar. A perikatan strategik mendapat faedah daripada beberapa simetri perniagaan. Dan satu perniagaan tidak boleh memperoleh semua faedah - iaitu wang, pelanggan dan pendedahan. Oleh itu, jika anda menjalankan kedai coklat, kedai roti atau restoran, sekutu-sekutu strategik itu dapat menarik. Fikirkan juga sekutu berpotensi anda dari segi pemasaran crossover. Adakah iklan, brosur, dan jaminan pemasaran anda akan melengkapkan perniagaan sekutu anda? Adakah mereka akan melihat rumah di rumah anda? * Hubungi kerangka kerja untuk persekutuan strategik, tetapi minta cadangan dan idea. Sama seperti tidak ada yang tahu perniagaan anda seperti anda, sekutu berpotensi strategik anda juga mengetahui perkara-perkara mengenai perniagaannya yang tidak anda miliki.
 • Masukkan perjanjian anda secara bertulis. Jadilah spesifik mengenai apa yang diharapkan oleh setiap pihak untuk mencapai, memperinci langkah-langkah tindakan dengan poin-poin, jika perlu: "Kami akan berkongsi pangkalan data pelanggan"; "Kami akan membuat kempen iklan bersama untuk menonjolkan dua produk utama kami"; "Kami akan berkongsi bilik dan berkongsi perbelanjaan di Pameran Dagangan XYZ berikutnya." Surat perjanjian sangat sesuai, walaupun e-mel mungkin mencukupi. Dalam kes ini, ambil langkah berjaga-jaga tambahan untuk mencetaknya dan menandatanganinya, sekiranya timbul pertanyaan kemudian. Mengeja sesuatu hanya masuk akal.
 • Lakukan usaha dengan niat baik untuk mengadakan pertemuan dengan sekutu strategik anda secara berkala. Berjumpa untuk makan tengah hari dua kali sebulan. Atau sentuh pangkalan melalui telefon seminggu sekali. Anda mahu pakatan strategik anda berseru, dan tidak habis-habisan. Dan seperti semua hubungan perniagaan, ia akan berkembang hanya dengan masa dan perhatian. Selain itu, anda mahu seseorang meraikannya apabila anda melihat berapa banyak wang yang telah dijimatkan oleh pakatan strategik anda - dan membuat anda - sementara pesaing anda melihat dengan iri hati.