Cara Memetakan Formula di Excel

Angka dengan sendirinya jarang menyampaikan gambaran besar. Carta Excel menjadikannya mudah untuk menggambarkan trend dalam perniagaan anda, dari perbelanjaan lalu dan ramalan keuntungan hingga jualan berdasarkan penjualan sebelumnya. T * o * _ grafik fungsi di Excel _, pertama-tama anda memerlukan beberapa data untuk digunakan, serta mengetahui formula mana yang ingin anda gambarkan. Setelah memasukkannya ke dalam lembar kerja, anda kemudian boleh membuat carta berdasarkan data dan bahkan menambahkan garis arah untuk menunjukkan gambaran yang lebih besar kepada pekerja dan pelabur.

Menggunakan Formula dalam Excel

Semasa anda menguruskan perniagaan, formula tidak bermakna tanpa data keras. Perkara yang sama berlaku semasa anda bekerja di Excel. Jadi langkah pertama dalam membuat grafik adalah memasukkan data anda ke dalam lembaran kerja . Sebagai contoh, jika anda mengira pendapatan bersih, pendapatan dan perbelanjaan anda harus dimasukkan dalam dua lajur untuk jangka masa tertentu, biasanya antara mingguan, bulanan, suku tahunan atau tahunan.

Setelah data dimasukkan, anda boleh memasukkan formula. Excel menawarkan puluhan formula, mulai dari mengira faedah terakru pada keselamatan hingga fungsi trigonometri lanjutan. Namun, sebilangan kecil ini biasanya berguna untuk menjalankan perniagaan kecil, yang bermaksud anda mesti memasukkan formula sendiri.

Cara Memasukkan Formula di Excel

Sekiranya anda baru mengenal Exce l, memasukkan formula adalah sesuatu yang cukup, walaupun anda mempunyai banyak data. Pertama, sorot sel pertama di mana anda mahu jawapan untuk formula muncul. Sekiranya lajur A, B dan C mengandungi data anda, kemudian letakkan kursor di sel kosong pertama lajur D.

Seterusnya, ketik "= SUM ()" ke dalam medan teks di atas lembaran kerja. Di dalam tanda kurung, masukkan nama sel yang berisi data dalam baris yang sama, seperti "= SUM (B2C2D2)."

Akhirnya, taipkan simbol matematik antara nama setiap sel dalam tanda kurung. Kerana SUM bermaksud menambahkan, jika anda hanya menambah nombor berturut-turut, anda hanya boleh memasukkan nama sel data pertama dan terakhir, dengan titik dua di antara. Walau bagaimanapun, anda tidak boleh menggunakan titik dua untuk menambah jika anda melakukan matematik tambahan dalam formula.

Contoh Formula Asas:

= SUM (A2: D2) menambah empat sel pertama.

= SUM (A2 + B2-C2) menambah dua sel pertama dan mengurangkan sel ketiga.

= SUM ((A2 + B2) * C2) menambah dua sel pertama dan mengalikannya dengan sel ketiga.

= SUM (A2 / B2 + C2) membahagikan sel pertama dengan sel kedua sebelum menambahkan sel ketiga.

Setelah anda mengira formula untuk sel pertama, sorot sel dan tekan "Ctrl-C" untuk menyalinnya. Kemudian sorot semua sel lain di lajur itu dan tekan "Ctrl-V" untuk menampal formula. Excel secara automatik akan mengira formula yang betul untuk setiap baris data.

Cara Membuat Grafik Formula di Excel

Sebelum membuat carta anda, sorot semua sel yang mengandungi penyelesaian formula. Kemudian klik menu "Masukkan" dan pilih "Carta yang Disyorkan." Excel kemungkinan akan mengesyorkan:

  • Carta Lajur Berkelompok.
  • Carta Bar Berkelompok.
  • Carta Garisan.
  • Carta pai.
  • Carta Penyebaran.
  • Corong Corong Char.t

Mengklik mana-mana carta ini memberi anda pratonton bagaimana carta anda akan kelihatan. Sekiranya anda tidak melihat yang anda mahukan, klik tab "Semua Carta" untuk melihatnya lagi. Apabila anda mengklik butang " OK" , Excel memetakan carta untuk anda dan meletakkannya di atas lembaran kerja anda_. Seret atau ubah saiz_ carta yang diperlukan. Anda juga boleh menyesuaikan penampilan carta dengan mengklik menu Reka Bentuk atau Format semasa carta dipilih.

Menambah Garis Trend dalam Carta

Kadang kala carta tidak merangkumi semua yang anda ingin gambarkan. Sekiranya anda ingin menunjukkan ramalan penjualan, misalnya, carta berdasarkan data penjualan masa lalu tidak akan mencukupi. Di sinilah garis aliran masuk.

Klik pada carta untuk memilihnya dan kemudian klik menu "Reka Bentuk" dan pilih "Tambah Elemen Carta ." Klik "Trendline" dan kemudian pilih garis arah aliran yang sesuai dengan keperluan anda. Ini termasuk:

  • Linier.
  • Eksponensial.
  • Ramalan Linear.
  • Purata Pergerakan.

Semasa anda mengarahkan kursor ke setiap garis arah, itu muncul di carta. Perhatikan bahawa jika anda berubah pikiran kemudian, anda boleh menghapus garis arah aliran dengan mengkliknya dan menekan "Padam " pada bila-bila masa.