Cara Membuka Fail Yang Dienkripsi

Menggunakan fail dan pemacu yang disulitkan biasanya merupakan sesuatu yang boleh anda lakukan tanpa memikirkannya. Dalam kebanyakan kes, hanya log masuk ke komputer anda yang diperlukan untuk mengakses data. Walau bagaimanapun, dalam beberapa kes, anda mungkin memerlukan pemacu USB khas yang dimasukkan ke dalam komputer anda sebelum anda log masuk. Sudah tentu, jika fail atau kunci penyulitan hilang atau rosak, masuk boleh menjadi lebih sukar.

Ada tiga cara untuk mengenkripsi data pada PC Windows: menggunakan Sistem Fail Penyulitan Windows (EFS), Windows 'BitLocker, atau dengan menggunakan perisian pihak ketiga. Mengakses fail akan bergantung pada kaedah mana yang digunakan untuk menyulitkannya.

Cara Membuka Fail Terenkripsi MENGGUNAKAN EFS

EFS dilengkapi dengan edisi Windows 10 Pro, Enterprise, dan Education. Dengan EFS, anda boleh menyulitkan fail atau folder individu. Fail yang dienkripsi tidak mempunyai sambungan fail khas, tetapi kunci tersebut dipaparkan pada ikon.

Untuk membuka kunci fail ini, yang perlu anda lakukan ialah log masuk ke komputer menggunakan kata laluan anda. Sekiranya orang lain log masuk ke komputer anda, fail tidak dapat dibuka. Kekunci enkripsi EFS disimpan di komputer anda dan juga disulitkan. Seseorang yang mempunyai pengetahuan akhirnya dapat membuka kunci tersebut dan mendapatkan akses ke fail yang disulitkan.

Cara Membuka Pemacu yang Dienkripsi Bitlocker

Bitlocker juga tersedia pada edisi Windows 10 Pro, Enterprise, dan Education. Bitlocker menyulitkan keseluruhan pemacu storan. Sebilangan besar komputer yang menggunakan Bitlocker mempunyai cip khas yang terpasang di motherboard, yang disebut Trusted Platform Module, atau TPM. Cip ini menyimpan bahagian kunci penyulitan dan jika mengesan seseorang sedang berusaha mendapatkan akses tanpa izin ke komputer, ia akan menguncinya.

Kaedah membuka kunci pemacu untuk mengakses failnya bergantung pada bagaimana Bitlocker disiapkan. Dalam beberapa kes, anda hanya perlu memasukkan kata laluan anda untuk mengakses pemacu. Dalam kes lain, anda perlu memasukkan pemacu USB yang telah dikonfigurasikan sebelum menghidupkan komputer. Sekiranya pemacu USB tidak disambungkan ke komputer, anda akan terkunci.

Cara Mendekripsi EFS Tanpa Sijil

Kadang-kadang fail dan kunci penyulitan boleh menjadi rosak, misalnya, kegagalan cakera keras. Anda juga mungkin kehilangan akses ke fail yang dienkripsi kerana anda telah memindahkan fail atau menaik taraf komputer anda.

Sekiranya anda telah menggunakan EFS atau perisian pihak ketiga untuk menyulitkan fail, anda mungkin dapat membukanya menggunakan sifat failnya. Klik kanan fail di File Explorer, pilih Advanced dan kemudian kosongkan kotak centang Encrypt Contents to Secure Data . Sekiranya ini tidak berjaya, hubungi pembekal perisian.

Menambah Pengguna ke Senarai Kebenaran EFS Fail yang Dienkripsi

Pembangun perisian atau jurutera rangkaian dengan pengetahuan bahasa C ++ dapat menambahkan pengguna tambahan ke senarai kebenaran fail yang disulitkan. Microsoft mempunyai contoh kod yang tersedia yang akan menambahkan Medan Pemulihan Data baru ke fail yang dienkripsi menggunakan fungsi AddUsersToEncryptedFile . Pengguna baru mesti mempunyai akses ke fail sebelum dapat berfungsi, seperti seseorang yang memiliki fail atau membuat perubahan pada masa lalu.

Cara Mengakses Fail Yang Dienkripsi Dari Ransomware

Ransomware terus menjadi ancaman serius bagi perniagaan, pengguna dan kerajaan tempatan. Sekiranya komputer atau rangkaian komputer anda telah diserang, ada kemungkinan besar bahawa anda tidak akan dapat mengaksesnya lagi. Namun, ada alat yang tersedia dari syarikat terkemuka yang mungkin dapat mendekripsi beberapa atau semua fail anda. Kejayaan menggunakan alat ini akan bergantung pada versi malware yang telah digunakan untuk menyerang sistem anda.

Sudah tentu, pertahanan terbaik terhadap ransomware adalah dengan mengamalkan tabiat keselamatan yang baik:

  1. Buat sandaran berkala untuk fail terpenting anda dan simpan di luar talian (terputus dari komputer atau rangkaian anda) atau simpan dengan penyelesaian penyimpanan awan.
  2. Sentiasa pasang kemas kini dan patch kritikal ke sistem operasi dan perisian anda.
  3. Gunakan perisian antivirus dan anti-malware yang boleh dipercayai dan terus diperbaharui.
  4. Jangan buka lampiran e-mel atau klik pautan jika anda tidak pasti kandungannya.