Cara Menyiapkan vCard di Outlook

Salah satu format fail standard untuk kad perniagaan elektronik adalah vCard, dan melampirkan vCard anda ke mesej e-mel adalah cara yang berkesan dan tidak mengganggu untuk memberitahu kenalan perniagaan bagaimana menghubungi anda. Microsoft Outlook menjadikannya sangat mudah untuk mengatur vCard anda dan menyertakannya dengan sebarang mesej e-mel yang anda kirim dari mana-mana akaun di Outlook. Anda mulakan dengan memasukkan maklumat anda dalam buku kenalan Outlook, dan kemudian anda menyimpan maklumat anda ke komputer anda dalam format vCard. Setelah menyimpannya, anda boleh melampirkannya ke mesej e-mel Outlook anda.

1

Lancarkan Outlook dari menu Mula Windows atau ikon desktop anda. Klik tab "Laman Utama" atau "Kirim / Terima" di bahagian atas halaman Outlook jika Outlook tidak dibuka secara automatik dengan salah satu daripada dua tab ini dipilih.

2

Klik pada kata "Kenalan" ke arah bawah panel kelabu di sebelah kiri halaman Outlook. Klik "Klik dua kali di sini untuk membuat kenalan baru" di tetingkap yang muncul setelah anda mengklik "Kenalan."

3

Tunggu kotak dialog "Hubungi" muncul. Ketikkan maklumat hubungan anda di medan teks yang sesuai mengikut keterangan di sebelah kiri setiap medan teks di kotak dialog.

4

Klik tab "Fail" di bahagian atas kotak dialog setelah anda selesai mengetik maklumat anda. Klik "Simpan Sebagai" di lajur kiri dan tunggu kotak dialog "Simpan Sebagai" muncul.

5

Pilih "VCard Files" menggunakan menu tarik-turun di bidang "Simpan sebagai Jenis" di bahagian bawah kotak dialog "Simpan Sebagai" jika tidak muncul sebagai pilihan lalai. Periksa nama fail yang muncul di bidang "Nama Fail" dan hapus atau edit jika anda mahu melakukannya.

6

Klik butang "Simpan" di sudut kanan bawah kotak dialog.

7

Lampirkan vCard baru anda ke e-mel anda dengan memilih "Lampirkan Fail" di bar alat di bahagian atas setiap kotak komposisi Outlook dan gunakan kotak dialog yang muncul untuk mencarinya dan pilih dari fail di komputer anda.