Apakah Flextime dalam Syarat HR?

Keseimbangan kerja-kehidupan dan penjadualan tempat kerja yang fleksibel adalah konsep yang sering dipertimbangkan oleh pengamal sumber manusia ketika mereka mencari pilihan untuk meningkatkan kepuasan kerja, penglibatan dan produktiviti. Pergeseran dalam demografi tenaga kerja, seperti isi rumah berpendapatan dua kali ganda dan peningkatan kewajiban keluarga dan peribadi, menggarisbawahi perlunya fleksibiliti, kata Cecilia Rouse, anggota Majlis Penasihat Ekonomi Gedung Putih, dalam artikel Mac 2010 "Ekonomi Fleksibiliti Tempat Kerja. " SDM menafsirkan waktu luang dengan beberapa cara yang berbeza untuk memperbaiki tempat kerja dan menampung perubahan.

Gambaran keseluruhan

HR menggunakan flextime untuk merujuk kepada jadual kerja alternatif atau fleksibel. Penggunaan flextime yang berkesan menampung keperluan pekerja dengan menyediakan pilihan penjadualan tanpa menjejaskan kemampuan syarikat untuk memenuhi keperluan perniagaan. Faktor-faktor yang dipertimbangkan oleh HR dalam mewujudkan dasar masa depan ialah perancangan dan logistik, kebertanggungjawaban pekerja dan penyelesaian teknologi dan teknologi. Dalam kebanyakan kes, jadual kerja alternatif mesti dipantau dengan teliti oleh pihak pengurusan untuk memastikan penerapan dasar waktu kerja majikan. Keperluan kakitangan dan perniagaan harus menentukan berapa banyak pilihan masa yang diberikan kepada pekerja.

Jadual Kerja Gelongsor

Jadual kerja tergelincir sukar diatur kerana waktu mula dan waktu akhir pekerja boleh berubah setiap hari. Sebagai contoh, pekerja mungkin mempunyai pilihan untuk memulakan pada bila-bila masa antara jam 7 dan 9 pagi, yang bermaksud hari kerja lapan jam berakhir antara jam 4 dan 6 petang jika pekerja mengambil masa selama satu jam untuk makan tengah hari. Pekerja yang mengambil masa 30 minit untuk makan tengah hari boleh pergi seawal jam 3:30 petang. Pilihan ini berfungsi dengan baik dengan pekerja yang boleh dipercayai yang tidak mungkin menyalahgunakan hak untuk datang lewat bila-bila masa mereka memerlukan atau melapor bekerja lebih awal sehingga mereka dapat pergi sebelum waktu biasa tergesa-gesa perniagaan.

Minggu Kerja Mampat

Jadual kerja yang dimampatkan adalah variasi lain dari flextime. Ini membolehkan pekerja menyelesaikan seminggu kerja dalam masa kurang dari lima hari biasa. Sebagai contoh, empat hari 10 jam adalah bentuk flextime yang biasa. Daripada bekerja 40 jam seminggu dari hari Isnin hingga Jumaat dari jam 9 pagi hingga 6 petang, pekerja boleh bekerja Isnin hingga Khamis atau Selasa hingga Jumaat dari 7 pagi hingga 6 petang, atau gabungan jam yang menghasilkan hari kerja 10 jam. Bagi banyak perniagaan, sukar menguruskan seluruh tenaga kerja pada jadual yang dimampatkan, tetapi jadual yang berperingkat dapat memastikan liputan yang mencukupi.

Pengurusan

Pengurusan yang konsisten adalah kunci kepada dasar masa yang berkesan. HR menetapkan garis panduan untuk penjadualan alternatif dan memberi latihan kepada penyelia jabatan mengenai cara menguruskan pasukan dengan jadual yang bervariasi. Di samping itu, HR mengukur bagaimana pilihan tempat kerja mempengaruhi kepuasan kerja dan pengekalan pekerja. HR juga bertanggungjawab untuk menyimpan rekod dengan mengesan jadual kerja pekerja dengan tepat untuk memastikan pembayaran gaji yang tepat, terutama jika itu adalah perniagaan kecil di mana gaji diproses secara manual.