Cara Berurusan Dengan Bawahan Yang Menolak Menghormati Anda

Sebagai pemilik perniagaan kecil, anda mungkin menyedari pentingnya menjaga tempat kerja yang positif. Sama seperti penting bagi pemilik dan pengurusan untuk menghormati pekerja, adalah wajar juga untuk mengharapkan pekerja mematuhi permintaan yang wajar dan memperlakukan rakan sekerja dan atasan dengan hormat. Sekiranya anda mempunyai pekerja yang tidak menghormati anda atau pengurus lain, inilah masanya untuk mengambil tindakan. Membiarkan ketidakpatuhan boleh meracuni budaya di tempat kerja anda dan membahayakan perniagaan anda secara aktif.

Masalah Tingkah Laku Pekerja Tidak Sopan

Pekerja yang tidak sopan boleh menyukarkan syarikat berfungsi. Ketidaksuburan tidak hanya melambatkan produktiviti, tetapi juga mempengaruhi bagaimana pekerja lain memperlakukan penyelia mereka. Lama kelamaan, syarikat anda mungkin mengembangkan budaya negatif yang merugikan perniagaan dan menjadikannya sukar untuk mengambil dan mengekalkan pekerja yang berkualiti.

Contoh Kekasaran dan Ketidakpatuhan Pekerja

Berikut adalah beberapa contoh bagaimana pekerja dapat menunjukkan rasa tidak hormat kepada atasan mereka dan menimbulkan kekacauan terhadap operasi dan semangat kerja di tempat kerja:

Permusuhan: Walaupun dapat difahami bahawa seorang pekerja mungkin mempunyai pertanyaan atau kebimbangan mengenai suatu tugas atau arahan, tanggapan bermusuhan, yang dinyatakan baik secara lisan, melalui e-mel atau melalui bahasa badan, tidak sesuai.

Brian telah menjadi penyelia Lisa selama enam bulan. Mereka tidak pernah bergaul dengan baik, tetapi dalam beberapa minggu terakhir, tingkah laku Lisa menjadi lebih buruk. Baru-baru ini, Brian meminta Lisa untuk mengambil alih projek untuk rakan sekerja yang sedang cuti bersalin. Lisa mengejek Brian, menggelengkan kepalanya dan dengan lantang berkata: "Saya tidak percaya bahawa anda fikir boleh diterima untuk memuatkan saya dengan projek orang lain."

Sikap berat sebelah: Dalam beberapa kes, bawahan menyimpan prasangka sosial terhadap penyelia yang mengakibatkan tingkah laku tidak sopan. Harus diingat bahawa berat sebelah berdasarkan kategori dilindungi persekutuan, seperti ras, jantina, agama, kecacatan, kewarganegaraan, umur, seperti umur lebih dari 40 atau status keluarga, adalah haram.

Marilyn berumur 55 tahun dan merupakan pengarah bahagian pemasaran dan perhubungan awam sebuah syarikat mesin layan diri kecil. Laporan terbarunya, Carol, berusia 25 tahun dan bertanggungjawab menguruskan kehadiran dalam talian syarikat dan akaun media sosial. Carol percaya bahawa Marilyn terlalu tua untuk pekerjaannya dan dia percaya bahawa Marilyn tidak memahami media sosial. Carol sering bercakap mengenai Marilyn, mengulangi maklumat kepadanya dalam mesyuarat dan mengatakan perkara seperti "Saya menyedari bahawa ini berbeza dengan cara anda melakukan sesuatu pada masa anda."

Agresif Pasif: Seorang pekerja yang agresif pasif menghindari konfrontasi dan demonstrasi tidak hormat secara terang-terangan, tetapi biasanya sangat lambat untuk bekerjasama dengan bosnya. Lama kelamaan, bos menjadi kecewa dengan sikap pasif pekerja dan keengganan untuk mengambil inisiatif dalam bidang pekerjaannya.

Don adalah penyelia John dalam perniagaan perisian permulaan. Kerja John bagus, tetapi dia tidak suka Don kerana Don mempunyai pendidikan yang lebih sedikit dan lebih sedikit sijil daripada dia. Walaupun John tidak pernah menghina atau berdebat dengan Don, hubungan kerja mereka tegang. John mengambil masa berjam-jam untuk membalas e-mel Don. Sekiranya Don mengajukan soalan, John memberikan sedikit maklumat, sering kali tidak menyebut isu atau fakta yang boleh digunakan Don untuk membuat keputusan yang lebih baik. Semasa perjumpaan, John sering meminta Don untuk memberikan sumbangan, sesuatu yang membingungkan pengurus jabatan yang lain, kerana bawahan mereka biasanya ingin bersuara apabila sesuai untuk melakukannya.

Keluhan manipulasi dan niat buruk: Sebilangan pekerja cuba mensabotaj bos mereka dengan memberi mulut yang buruk kepada orang lain dan membuat laporan HR yang sembrono. Pekerja-pekerja ini mungkin juga bercakap buruk tentang atasan mereka kepada pelanggan dan juga profesional industri lain.

Grace mengambil alih jabatan perkhidmatan pelanggan di syarikat kosmetik dalam talian setelah pengurus perkhidmatan pelanggan asal dipecat. Susan telah menjadi perwakilan di jabatan itu selama lebih dari lima tahun dan sangat dekat dengan pengurus sebelumnya. Susan terus mengadu Grace kepada pekerja lain. Dia telah pergi ke bos Grace untuk bertanya tentang prosedur jabatan, memberitahu bos bahawa Grace tidak pernah tersedia untuk menjawab soalan. Baru-baru ini, Susan mengajukan keluhan terhadap Grace dengan sumber manusia: Susan kesal kerana Grace menegur pasukan itu kerana tidak dapat menyelesaikan panggilan pengguna dengan lebih cepat. Susan berpendapat bahawa Grace bersikap kasar, walaupun tidak ada anggota pasukan lain yang merasa seperti ini.

Amaran

Tanda-tanda pencerobohan yang berlebihan, seperti berteriak, bersumpah, memanggil nama, membuat ugutan atau menyinggung dengan memiliki senjata tidak boleh ditoleransi. Bergantung pada sumber syarikat anda, anda mungkin ingin memberitahu keamanan bangunan, menangguhkan pekerja hingga dia mendapat penilaian melalui program bantuan pekerja, atau bahkan menghubungi penguatkuasa setempat untuk mengajukan laporan jika tingkah laku pekerja tersebut melanggar undang-undang.

Menangani Pekerja yang Tidak Sopan dan Kasar

Adalah idea yang baik untuk mengatasi tingkah laku dan penghormatan yang tidak sopan secepat mungkin. Apabila tingkah laku buruk ditoleransi, semangat dipengaruhi dan pekerja yang tidak sopan mungkin merasa dibenarkan untuk meneruskan dan meningkatkan kekasarannya. Di samping itu, tingkah laku seperti itu boleh merosakkan moral tempat kerja, dan juga kesejahteraan emosi penyelia dan pekerja.

Pertimbangkan keadaan: Mulakan dengan menilai keadaan tingkah laku pekerja. Sebagai contoh, terdapat perbezaan antara pekerja yang berniat jahat atau berperang dengan pekerja yang hanya canggung secara sosial. Anda juga harus mempertimbangkan sama ada tingkah laku tidak sopan adalah sesuatu yang baru-baru ini dipotong atau merupakan masalah lama. Perubahan keperibadian mungkin menunjukkan keadaan yang mempengaruhi kesihatan mental pekerja.

Contoh dokumen: Semasa berhadapan dengan pekerja mengenai tingkah lakunya, adalah penting untuk menunjukkan kepadanya contoh kekasaran atau ketidakberaturan tertentu. Menyelenggara dan mengumpulkan dokumentasi bertulis mengenai kejadian tertentu yang baru anda dapat. hadir kepada pekerja.

Tentukan apa yang anda bersedia lakukan: Anda mungkin sudah memutuskan bahawa tidak ada gunanya berusaha mengekalkan pekerja yang kasar dan tidak sopan. Sekiranya demikian, sudah tiba masanya untuk memecat pekerja dan mengambil pekerja pengganti. Namun, anda mungkin merasakan bahawa pekerja itu berpotensi, terutama jika kualiti kerjanya baik. Dalam kes sedemikian, anda perlu memutuskan bagaimana anda merancang untuk mendorong pekerja tersebut untuk berkelakuan lebih baik. Sebagai contoh, anda boleh menawarkan pekerja pilihan untuk mendapatkan kaunseling atau bahkan mengambil cuti untuk mengatasi masalah keluarga yang serius.

Bersikaplah langsung: Semasa bercakap dengan pekerja, hormatilah tetapi juga bersikap langsung. Jelaskan bahawa anda prihatin terhadap tingkah lakunya dan cara dia bercakap dengan anda. Terangkan pelbagai peristiwa yang telah anda dokumentasikan dan beritahu pekerja bahawa tingkah laku ini tidak dapat diterima.

Dengarkan: Bersedia untuk mendengar apa yang dikatakan oleh pekerja. Seperti yang dinyatakan sebelumnya, tingkah lakunya mungkin disebabkan oleh tekanan yang disebabkan oleh masalah bukan pekerjaan. Pekerja itu mungkin juga bertindak balas terhadap masalah yang berkaitan dengan pekerjaan yang anda tidak sedar. Sebagai contoh, seorang pekerja yang kelihatan cemberut dan tidak berkomunikasi mungkin tidak senang dengan bagaimana dia dilayan di tempat kerja. Perhatikan dan bersedia menangani dan membetulkan tingkah laku anda sendiri, jika perlu.

Tawarkan rancangan tindakan: Sekiranya anda bersedia memberi pekerja peluang untuk memperbaiki diri, tunjukkan kepadanya rancangan tindakan. Ini mungkin termasuk berbicara dengan kaunselor atau ahli terapi pekerjaan, memenuhi tujuan prestasi tertentu, atau pengubahsuaian tingkah laku tertentu, seperti mendengar dengan hormat ketika diberi tugas atau menjawab e-mel tepat pada masanya.

Jelaskan akibatnya: Sekiranya anda merasa perlu, jelaskan bahawa jika pekerja itu terus berkelakuan, dia mungkin kehilangan pekerjaan atau hak istimewa lain, seperti dapat memanfaatkan penjadualan yang fleksibel atau telekomunikasi dari rumah. Sekiranya masalahnya serius, anda boleh menunjukkan bahawa pekerjaannya dalam bahaya.

Ikuti: Sekiranya pekerja bersetuju dengan rancangan prestasi, tetapkan tarikh untuk memeriksa kemajuan pekerja. Berjumpa pada tarikh tersebut untuk membincangkan sama ada tingkah laku pekerja itu bertambah baik.

Mencegah Ketidakpatuhan Pekerja

Cara terbaik untuk menangani ketidaksopanan pekerja atau tidak hormat adalah pencegahan. Membangunkan budaya tempat kerja yang positif adalah pencegahan terbaik terhadap tingkah laku pekerja yang negatif. Berikut adalah beberapa idea untuk melakukan perkara yang betul:

Layan semua pekerja dengan penuh hormat: Budaya syarikat bermula dari puncak. Apabila anda memperlakukan semua pekerja dengan hormat, walaupun mereka telah melakukan kesalahan atau melanggar peraturan di tempat kerja, anda menetapkan nada untuk sisa tempat kerja anda.

Pegang pengurus dan penyelia yang bertanggungjawab: Pengurus dan penyelia anda juga harus dilatih untuk menegakkan standard profesionalisme. Ini bermaksud memperlakukan pekerja dengan hormat dan bertanggungjawab terhadap bagaimana seseorang mengemukakan kebimbangan, cabaran dan kritikan.

Perhatikan tingkah laku semasa wawancara: Perhatikan tingkah laku pemohon semasa proses merekrut. Adakah dia hormat, sopan dan terbuka untuk maklum balas? Perkenalkan calon kepada orang lain di tempat kerja dan perhatikan bagaimana dia bergaul dengan mereka.

Tangani kesopanan dan rasa hormat dalam buku panduan pekerja: Buku panduan pekerja dan proses onboarding anda harus memperkuat komitmen syarikat anda untuk kesopanan dan rasa hormat. Jelaskan bahawa semua pekerja diminta untuk bersikap sopan dan saling menghormati antara satu sama lain dan bahawa pekerja bawahan harus bersedia bekerjasama dengan bos mereka. Buku panduan pekerja dan proses onboarding anda juga harus menangani diskriminasi di tempat kerja dan cara-cara di mana beberapa jenis tingkah laku tidak hormat boleh melanggar undang-undang buruh.