Tentukan Gaji Separuh Masa

Cara kerja orang telah berubah secara radikal sejak akhir 1980-an, dengan lebih banyak perniagaan dan organisasi menyedari faedah membiarkan kakitangan mereka bekerja dengan lebih fleksibel. Internet telah membenarkan peningkatan bilangan pekerja untuk melaksanakan sekurang-kurangnya sebahagian daripada tugas mereka dari rumah sementara banyak majikan membenarkan pekerja bekerja secara gaji sambilan, yang memberikan fleksibiliti kepada kedua-dua pihak.

Status

Kakitangan bergaji sambilan adalah pekerja tetap yang bekerja dengan jumlah jam seminggu secara sambilan. Status mereka berbeza dengan pekerja sementara sambilan yang diupah secara ad hoc untuk memenuhi keperluan kakitangan yang berubah-ubah.

Upah

Anggota kakitangan yang bekerja secara sambilan mendapat gaji yang setara dengan gaji sepenuh masa yang dihitung sebilangan jam mereka bekerja dalam seminggu. Gred gaji mereka umumnya sama dengan kakitangan sepenuh masa yang setaraf.

Kebaikan

Seperti gaji, pekerja bergaji sambilan menerima pakej faedah prorata. Bonus dan kelayakan cuti dikira sebagai peratusan elaun pekerja sepenuh masa. Sebilangan organisasi mengubah hak cuti kakitangan paruh waktu gaji bergantung pada bagaimana waktu mereka jatuh berbanding cuti umum. Sekiranya waktu pekerja sambilan tidak jatuh pada hari cuti umum, maka hak cuti beliau mungkin akan meningkat.

Kelenturan

Pekerja bergaji sambilan mendapat keuntungan daripada fleksibiliti untuk dapat mengejar kepentingan lain di luar pekerjaan. Mereka boleh mengambil pekerjaan lain, belajar atau menghabiskan masa lapang untuk menjaga anak-anak mereka atau ahli keluarga yang lain. Walaupun pekerjaan bergaji sambilan mungkin membayar lebih sedikit daripada posisi kontrak atau freelance, ia menawarkan keselamatan dan peluang untuk mencari peluang lain.