Bagaimana Pengkhususan Tenaga Kerja Dapat Meningkatkan Produktiviti

Pengkhususan tenaga kerja paling sering dikenali sebagai pembahagian tenaga kerja dan merujuk kepada proses dalam perniagaan di mana tugas besar dibahagikan kepada tugas yang lebih kecil, dan pekerja yang berlainan atau kumpulan pekerja yang berbeza menyelesaikan tugas-tugas tersebut. Pengkhususan sangat diinginkan dalam operasi berskala besar seperti pembuatan kereta kerana membolehkan pekerja dengan kumpulan kemahiran tertentu melakukan tugas tertentu dengan cekap. Walau bagaimanapun, pengkhususan juga bermanfaat bagi pemilik perniagaan kecil yang berminat untuk meningkatkan produktiviti.

Pekerja Menguasai Satu Tugas

Idea di sebalik pengkhususan tenaga kerja adalah menciptakan apa yang dikenal sebagai "skala ekonomi", di mana peningkatan produktiviti mengurangkan kos rata-rata pembuatan produk. Apabila pekerja dilatih untuk menyempurnakan satu tugas daripada harus menangani banyak tugas, mereka cenderung menguasai satu tugas dengan cepat dan menjadi jauh lebih efisien. Apabila pekerja cekap, mereka juga produktif, jadi salah satu faedah pengkhususan utama adalah membebaskan pekerja anda untuk fokus melakukan satu perkara dan melakukan perkara itu dengan baik.

Pengkhususan Membuat Penggunaan Kemahiran Pekerja Terbaik

Sekiranya anda memiliki perniagaan yang membuat basikal khusus, anda sukar untuk mengambil seorang pekerja yang boleh merancang basikal dan memasang setiap komponen basikal dari awal hingga akhir. Walau bagaimanapun, jika anda mengupah satu orang untuk merancang basikal dan orang lain untuk memasang basikal, anda mengkhususkan tenaga kerja dan memaksimumkan kemahiran pekerja.

Ini seterusnya menghasilkan produktiviti yang lebih baik kerana anda tidak perlu menghabiskan masa dan wang untuk melatih pereka basikal anda bagaimana membuat basikal, dan anda tidak perlu meluangkan masa dan wang untuk mengajar pembuat basikal anda bagaimana merancang basikal. Lebih penting lagi, tidak mungkin salah satu pekerja anda mempunyai kemahiran dan motivasi untuk mempelajari keistimewaan orang lain, jadi membahagikan tenaga kerja adalah penggunaan cekap bagi setiap kemahiran seseorang.

Ia Menjimatkan Masa

Ada pepatah perniagaan lama bahawa "Masa adalah wang," dan sebagai pemilik syarikat anda sendiri, anda tahu ini lebih baik daripada orang lain. Apabila anda meluangkan masa untuk melakukan apa sahaja selain membuat produk atau mengembangkan perkhidmatan anda, anda akan kehilangan wang kerana anda tidak dapat menjual apa yang belum anda hasilkan atau kembangkan. Apabila anda melaksanakan strategi pembahagian tenaga pekerja yang bijak, anda akan menjimatkan masa yang berharga.

Kembali ke contoh basikal, apa yang berlaku jika anda hanya mempunyai satu orang untuk merancang dan membuat basikal? Anda menunggu pekerja itu selesai merancang satu basikal sebelum mula menyusunnya, dan semasa pekerja itu membuat basikal itu, anda tidak mempunyai sesiapa untuk merancang basikal seterusnya. Anda kehilangan masa dan wang kerana anda tidak mengkhususkan tenaga kerja anda.