Hubungan Antara Matriks SWOT & Matriks Strategi Besar

Matriks SWOT dan matriks strategi utama adalah alat strategik yang digunakan dalam perniagaan untuk mendapatkan pandangan mengenai usaha perancangan strategik. Kedua-dua alat menampilkan maklumat yang berbeza dengan cara yang berbeza, tetapi pandangan yang diperoleh dari masing-masing dapat digabungkan untuk memberikan analisis yang lebih bermakna mengenai pilihan strategik syarikat di pasar. Memahami bagaimana setiap alat ini berfungsi secara berasingan dan bagaimana ia berfungsi bersama dapat membantu pemilik perniagaan kecil meningkatkan kedudukan syarikatnya yang kompetitif di pasaran.

Matriks SWOT

Matriks SWOT terdiri daripada graf persegi yang menyenaraikan kekuatan, kelemahan, peluang dan ancaman syarikat dalam empat kuadran individu. Kekuatan merangkumi kelebihan semula jadi dan persaingan yang sukar ditandingi oleh pesaing. Kelemahan merangkumi aspek perniagaan yang tidak sesuai dengan standard pesaing. Peluang merangkumi perubahan atau peristiwa di pasaran yang dapat dimanfaatkan oleh perniagaan untuk meningkatkan pendapatan atau keuntungan penjualan. Ancaman merangkumi perubahan atau peristiwa yang mengancam untuk mengurangkan pendapatan atau keuntungan penjualan. Matriks SWOT yang lengkap dapat membantu pengurus menafsirkan pilihan strategik terbaik untuk perniagaan mereka, memandangkan kekangan kekuatan dan kelemahan syarikat yang berbeza dalam persekitaran luaran peluang dan ancamannya.

Matriks Strategi Besar

Matriks strategi hebat terdiri daripada grafik empat kuadran, mirip dengan matriks SWOT, yang menyenaraikan pilihan strategik bagi syarikat dalam kedudukan kompetitif yang kuat atau lemah dalam industri yang mengalami pertumbuhan pesat atau lambat. Tidak seperti matriks SWOT, matriks strategi besar mengungkapkan pilihan strategik untuk hampir semua perniagaan dalam industri tertentu dalam setiap tahap kitaran hidup industri. Dalam kuadran yang sesuai dengan pertumbuhan industri yang perlahan dan kedudukan persaingan yang kuat, misalnya, pilihan seperti pengembangan produk baru dan penggabungan dengan syarikat lain dapat disenaraikan, tetapi pilihan ini tidak akan berlaku untuk syarikat dengan kedudukan kompetitif yang lebih lemah. Mengukur kekuatan daya saing syarikat dengan tepat dan kadar pertumbuhan industrinya adalah kunci untuk mendapatkan pandangan yang paling relevan dari alat ini. Pada masa yang sama,kuadran yang tidak berlaku untuk syarikat tertentu masih boleh berguna, kerana mereka dapat menunjukkan pilihan strategik yang tersedia untuk pesaing yang lebih kuat atau lemah atau pilihan yang ada pada syarikat jika memasuki industri yang berbeza.

Hubungan Maklumat

Menggunakan salah satu alat ini sahaja dapat meningkatkan peluang pengurus untuk membuat keputusan strategik yang paling berkesan, tetapi menggunakannya secara bersamaan dapat menunjukkan sinergi yang menunjukkan peluang yang lebih besar lagi. Mengingat maklumat yang terdapat dalam matriks SWOT, perancang strategi dapat menafsirkan strategi mana yang disenaraikan dalam matriks strategi besar yang paling sesuai untuk organisasi mereka. Kekuatan dapat dimanfaatkan untuk memanfaatkan strategi pertumbuhan pesat. Syarikat yang kekuatannya merangkumi jabatan penyelidikan dan pembangunan yang sangat kompetitif, misalnya, lebih mudah mencari peluang untuk mengembangkan produk terdepan dalam industri yang berkembang pesat. Ancaman dapat ditangani untuk memanfaatkan strategi untuk posisi kompetitif yang lemah. Syarikat yang ancaman luarannya meliputi pesaing yang besar, misalnya,dapat mencari peluang untuk melayani pasaran dalam industri yang perlahan dan perlahan. Oleh itu, apabila melihat kedua-dua matriks itu bersama-sama, corak dan arah aliran timbul yang memberi penerangan lebih besar pada maklumat yang disajikan dalam setiap carta.

Alat Strategik Lain

Alat perancangan strategik tambahan dapat digabungkan dengan SWOT dan matriks strategi besar untuk memberikan maklumat yang lebih luas. Contohnya, gambarajah pertalian, membandingkan keperluan operasi dan teknikal dari beberapa pilihan strategik untuk mengetahui ciri dan keperluan bersama mereka, yang menunjukkan betapa efisiennya untuk mengejar pelbagai pilihan sekaligus. Pernyataan misi yang dikemas kini secara berkala, sebagai contoh lain, dapat mendedahkan apakah pilihan dalam strategi besar matrik atau bertentangan dengan visi utama syarikat untuk masa depannya. "Kad skor seimbang", sebagai contoh lain, menghubungkan objektif untuk kewangan syarikat, perkhidmatan pelanggan, operasi dan pembangunan pekerja dengan visi strategik syarikat.Kad skor yang seimbang dapat memberikan cara untuk mengukur kemajuan ke arah memperkuat kekuatan dan mengatasi kelemahan yang disenaraikan dalam matriks SWOT.