Adakah Hukum Mengenakan Cukai Penghantaran & Pengendalian?

Sekiranya perniagaan anda tidak mengumpulkan cukai jualan yang sesuai untuk caj penghantaran dan pengendalian, anda mungkin melanggar undang-undang cukai jualan negeri dan tempatan. Banyak negeri mempunyai peraturan khusus tentang cara menagih pembeli, misalnya, apakah pengendalian dan pengiriman - atau istilah yang berkaitan seperti "penghantaran," "pengiriman" atau "ongkos kirim" - termasuk dalam jumlah biaya atau jika mereka diperinci bersama atau secara berasingan. Yang paling penting, lokasi pelanggan anda mungkin lebih penting daripada lokasi anda sendiri.

Cukai Jualan dan Penghantaran adalah Lokasi Khusus

Banyak negeri dan pemerintah tempatan menghendaki anda mengenakan cukai atas penjualan di lokasi fizikal anda, serta penjualan melalui telefon, dalam talian atau pesanan mel kepada penduduk negeri di mana perniagaan anda mempunyai "nexus" - kehadiran fizikal, seperti runcit depan kedai. Hal ini penting untuk diingat ketika berkembang ke negara baru, walaupun negara anda sendiri tidak memerlukan cukai penjualan atau jika negeri anda mengatur pengiriman dan pengendalian cukai secara berbeza dari keadaan pelanggan anda.

Jelaskan Peraturan Negeri Anda

Periksa undang-undang cukai negara untuk menentukan apakah ada pajak penjualan yang harus dikumpulkan pada caj pengiriman dan pengendalian dan dalam keadaan apa. Perbezaan berlaku berdasarkan jika caj ini dinyatakan secara berasingan atau jika anda menggunakan pembawa biasa atau membuat penghantaran sendiri. Banyak negeri mengecualikan barang tertentu, biasanya termasuk kad hadiah dan kupon serta beberapa - tetapi tidak semua - makanan. Juga, caj cukai mungkin tidak diperlukan oleh organisasi yang dikecualikan.

Peraturan untuk Negeri Tanpa Cukai Jualan

Lima negeri (Alaska, Delaware, Montana, New Hampshire dan Oregon) tidak melaksanakan sebarang cukai penjualan, jadi penghantaran dan pengendalian juga tidak akan dikenakan cukai. Selain itu, Hawaii menggunakan cukai eksais umum atau GET yang merupakan cukai atas pendapatan perniagaan dari penjualan runcit dan bukannya cukai penjualan kepada pengguna. Walau bagaimanapun, sebarang kos yang berkaitan dengan penghantaran, pengendalian atau penghantaran peribadi selalu dikenakan cukai, sama ada ia disenaraikan sebagai caj berasingan atau tidak.

Apabila Cukai Penghantaran dikenakan

Majoriti negeri (Arkansas, Connecticut, Georgia, Illinois, Kansas, Kentucky, Michigan, Mississippi, Nebraska, New Jersey, New Mexico, New York, North Carolina, North Dakota, Ohio, Oklahoma, Pennsylvania, Rhode Island, Carolina Selatan, South Dakota, Tennessee, Texas, Utah, Vermont, Washington, West Virginia dan Wisconsin) mensyaratkan bahawa cukai penjualan dikira pada kos barang dan kos penghantaran. Dengan kata lain, bil anda kepada pelanggan di negeri-negeri ini harus diperinci, dan cukai penjualan harus dihitung dari jumlah keseluruhan.

Penghantaran atau Pengendalian Berasingan

Di beberapa negeri (Alabama, Arizona, Colorado, Idaho, Indiana, Iowa, Louisiana, Maine, Maryland, Massachusetts, Nevada, Virginia dan Wyoming), kos penghantaran dan / atau pengendalian yang dinyatakan secara berasingan dianggap tidak dikenakan cukai. Oleh itu, semasa mengira cukai jualan yang sesuai untuk pelanggan dari negeri-negeri ini, menyenaraikan kos penghantaran sebagai caj berasingan akan menghilangkan keperluan untuk mengenakan cukai ke atas jumlah tambahan ini. Berhati-hatilah, kerana negeri seperti Nevada dan Virginia mengenakan cukai yang dikendalikan secara berasingan, seperti pembungkusan khas atau surcaj bahan bakar.

Negeri di mana terdapat pengecualian

Beberapa negeri (California, Illinois dan Minnesota) mempunyai peraturan cukai penjualan yang cukup rumit yang mengambil kira pelbagai situasi, kaedah penghantaran, atau pilihan penghantaran yang tersedia untuk pengguna. Sebagai contoh, penjual boleh menawarkan pengambilan barang kepada pengguna atau membiarkan mereka mengatur sendiri pengiriman barang, yang tidak akan dikenakan pajak tambahan pada caj penghantaran . Begitu juga, jika perniagaan menggunakan "pembawa biasa" (seperti UPS, FedEx, Perkhidmatan Pos atau DHL), mereka tidak perlu mengira penghantaran ke dalam cukai penjualan.

Ketika jumlah penjualan dalam talian terus meningkat, peraturan pajak penjualan sering berubah ketika pemerintah negara berusaha mempertahankan peluang pendapatan pajak mereka. Pastikan untuk tetap mengikuti undang-undang di salah satu negara tempat anda menjual atau membeli produk, termasuk nuansa kata dalam peraturan tertentu.