Siapa Pengguna Dalaman & Luaran Penyata Kewangan Syarikat?

Sekiranya anda ingin mengetahui bagaimana prestasi perniagaan, penyata kewangan memberikan jawapannya. Adakah wang tunai mencukupi di bank untuk membayar bil? Adakah syarikat menjana wang? Adakah aset telah ditelan hutang? Pengguna penyata kewangan seperti kunci kira-kira merangkumi orang di dalam dan di luar syarikat anda.

Memenuhi Penyataan

Kerana begitu banyak orang bergantung pada penyata kewangan untuk mendapatkan maklumat, peraturan persekutuan, dan prinsip perakaunan yang diterima umum (GAAP) telah menyeragamkan formatnya. Satu perbezaan besar antara penyata pengguna dalaman dan luaran adalah bahawa penyata kewangan untuk penggunaan luaran mesti sesuai dengan format standard ini. Sekiranya pengguna dalaman seperti pengurusan syarikat atau pemilik anda mahukan maklumat, anda boleh menggunakan format apa pun yang sesuai untuk mereka, atau anda.

Penyata kewangan penting adalah:

 • Penyata pendapatan , yang menunjukkan berapa banyak pendapatan yang anda ambil, dan berapa banyak wang yang anda belanjakan. Ini termasuk wang yang diperoleh tetapi tidak dibayar kepada anda, dan wang yang anda berhutang tetapi belum dibayar. Penyataan ini memberikan gambaran tentang betapa menguntungkan perniagaannya.
 • Penyata aliran tunai , yangmelihat berapa banyak wang bertukar tangan. Pengetahuan ini penting kerana anda boleh memiliki syarikat yang menguntungkan yang tidak dapat membayar bil sekiranya pelanggan tidak membayar dengan cepat. Sekiranya anda beroperasi secara tunai, aliran tunai sama dengan pendapatan.
 • Neraca adalah seperti persamaan dengan satu sisi tanda sama terdiri daripada jumlah aset anda, dan yang lain, jumlah hutang anda dan ekuiti pemilik. Penyataan ini menunjukkan berapa nilai syarikat itu melebihi beban hutang.
 • Nota tambahan merangkumi pelbagai perkara dan perincian teknikal yang memberikan perspektif mengenai tiga besar.

Pengguna Dalaman Penyata Kewangan

Pengguna dalaman penyata kewangan tergolong dalam tiga kumpulan utama: pengurusan, pemilik dan, kadang-kadang, pekerja. Di banyak perniagaan kecil, pemiliknya adalah pengurus. Pengguna utama maklumat kewangan dalam perkongsian, misalnya, biasanya rakan kongsi itu sendiri.

 • Pengurus adalah pengguna utama penyata kewangan kerana mereka memerlukan maklumat untuk menjalankan tugas mereka. Mereka harus membuat keputusan seperti sama ada menambah hutang atau bagaimana mengekalkan aliran tunai. Melakukan panggilan tersebut memerlukan pengetahuan terperinci mengenai kewangan syarikat.
 • Pemilik boleh menggunakan penyata tersebut untuk menilai sama ada pelaburan mereka selamat dan adakah syarikat memberikan pulangan wang yang boleh diterima.
 • Sebilangan pekerja , seperti akauntan atau jabatan kewangan, adalah pengguna penyata kewangan kerana ini adalah sebahagian daripada tugas mereka. Sekiranya pekerja lain mempunyai akses ke maklumat tersebut, ia dapat membantu mereka menilai sama ada syarikat itu dalam keadaan baik atau sudah tiba masanya untuk melompat.

Oleh kerana pihak pengurusan harus membuat keputusan untuk perniagaan, mereka memerlukan maklumat yang berbeza daripada pengguna penyata kewangan dalaman yang lain. Sebagai contoh, mereka mungkin mahu penyata pendapatan untuk setiap barisan produk atau kedai dan bukan untuk perniagaan secara keseluruhan.

Penyata Pengguna Luaran

Sekiranya seseorang ingin mengetahui tentang kewangan anda tetapi bukan sebahagian daripada perniagaan anda, mereka adalah pengguna penyata kewangan luaran. Mereka tergolong dalam lebih banyak kategori daripada pengguna penyata kewangan dalaman:

 • Pemberi Pinjaman. Sekiranya anda mahukan wang dari bank, mereka pasti ingin melihat data kewangan anda terlebih dahulu.
 • Pengawal selia. Sekiranya anda sebuah syarikat yang diperdagangkan secara terbuka, anda perlu menghantar salinan penyata anda dari Suruhanjaya Sekuriti dan Bursa.
 • Pelabur luar. Seperti pemberi pinjaman, pemegang saham dan kapitalis teroka ingin menyemak penyata anda sebelum mereka memberikan cek kepada anda.
 • Pemiutang. Sekiranya anda berhutang atau lambat membayar bil anda, pemiutang anda mungkin ingin menyemak penyata anda. Pembekal boleh mengkaji kesihatan kewangan anda sebelum memutuskan untuk memberikan kredit.
 • Kesatuan. Sekiranya aliran tunai dan pendapatan anda stabil, pihak kesatuan boleh memutuskan anda boleh menawarkan pakej pekerjaan yang lebih murah hati.
 • Penyata kewangan syarikat yang diperdagangkan secara terbuka adalah maklumat awam. Sesiapa yang berminat dalam perniagaan anda boleh menjadi pengguna luaran. Itu boleh merangkumi pelanggan, pesaing dan media.

Penyata pengguna luaran harus mengikuti GAAP atau kerangka perakaunan yang serupa. Itu tidak bermaksud mereka semua mahukan maklumat yang sama. Pelabur mungkin paling berminat dengan prestasi kewangan anda, sementara pemberi pinjaman mungkin menumpukan perhatian pada beban hutang semasa anda.