Cara Membuat Borang Pesanan dengan Google Docs

Walaupun Google Docs bukanlah penyelesaian e-commerce, ia membolehkan anda membuat borang yang mengisi jawapan borang ke spreadsheet. Bentuk jenis ini boleh digunakan sebagai borang pesanan; hantarkan di sekitar pejabat untuk pekerja memesan bekalan pengganti atau menyediakannya di laman web anda untuk pelawat. Setelah data disimpan ke hamparan anda di Google Docs, anda dapat menangani penagihan atau pesanan dari sana.

1

Buka Google Docs dan klik butang "Buat". Pilih "Bentuk." Ini menghasilkan borang dan spreadsheet yang sesuai dengan data borang. Sekiranya anda sudah mempunyai hamparan yang ingin anda gunakan, buka dan pergi ke "Alat." Pilih "Buat Borang." Bentuk diisi dengan pilihan kemasukan berdasarkan tajuk lajur di hamparan.

2

Isi nama dan keterangan borang pesanan anda. Sebagai contoh, jika anda menyiapkan borang pesanan persediaan desktop, anda mungkin memanggilnya "Pesanan Bekalan Pejabat Bulanan." Penerangannya boleh merangkumi perincian kapan pesanan akan diisi dan maklumat hubungan anda yang lain.

3

Pecah borang anda menjadi beberapa bahagian, jika berkaitan. Sebagai contoh, anda mungkin mempunyai pilihan yang berbeza di bawah tajuk "Kertas", "Pena" atau "Tinta." Tambahkan tajuk bahagian baru dengan pergi ke "Tambah Item" dan pilih "Header Bahagian."

4

Tambahkan soalan dengan mengklik "Tambah Item." Anda dapat menambahkan item dengan salah satu format jawapan berikut: kotak teks, perenggan, senarai, pilihan ganda, skala atau grid. Sekiranya anda ingin menawarkan hanya beberapa pilihan yang telah ditentukan, senarai atau format pilihan berganda paling sesuai. Untuk nama, gunakan kotak teks. Untuk alamat atau komen yang lebih panjang, pergi dengan jawapan perenggan.

5

Pilih tema untuk borang anda dengan mengklik butang "Tema" di sebelah butang "Tambah Item". Dokumen Google menawarkan lebih daripada 70 tema pramusim, dari penampilan dari hiasan hingga profesional.

6

Klik pautan di bahagian bawah tetingkap borang untuk melihat borang anda di penyemak imbas. Hantarkan borang tersebut kepada orang lain dengan mengklik butang "E-melkan Borang Ini" atau masukkan borang di laman web anda dengan mengklik "Tindakan Lebih Banyak" dan memilih "Benamkan."

7

Sebarkan borang anda. Setiap kali pengguna melengkapkan borang, jawapannya disimpan ke spreadsheet yang berkaitan. Jawapan setiap orang disimpan dalam satu baris, dengan setiap lajur sesuai dengan soalan / pilihan pada borang anda; lajur pertama disediakan untuk cap waktu, jadi anda tahu bila borang itu disemak semula. Anda boleh melihat jawapannya kapan saja dengan membuka hamparan di Google Drive.