Cara Menyiapkan Penghala Tanpa Wayar Netopia

Penghala adalah cara terbaik dan murah untuk membuat rangkaian di rumah atau pejabat anda. Semua komputer riba baru dan sebilangan besar komputer desktop kini dilengkapi dengan kad rangkaian tanpa wayar yang dipasang secara lalai. Banyak pencetak baru juga mampu melakukan sambungan tanpa wayar, yang membolehkan pengguna mencetak melalui rangkaian rumah tanpa wayar. Setiap jenama penghala berbeza dalam rutin penyediaannya. Penghala Netopia memerlukan beberapa persediaan untuk memastikan semua peranti anda dapat berkomunikasi antara satu sama lain.

1

Hidupkan penghala Netopia dan sambungkannya terus ke komputer anda menggunakan kabel CAT5 Ethernet, yang disertakan dengan penghala. Pada komputer anda, lancarkan penyemak imbas Web, ketik "192.168.1.254" ke bar alamat dan tekan "Enter."

2

Masukkan nama pengguna dan kata laluan untuk penghala. Sekiranya penghala baru, log masuk akan menjadi "admin" dan kata laluan akan menjadi nombor siri ke penghala. Nombor siri boleh didapati dicop di bahagian bawah penghala dan juga pada bungkusan.

3

Klik "Mod Pakar" setelah berjaya masuk. Klik tab "Laman Utama" dan pilih tab "Konfigurasi".

4

Pilih "WAN" dan pilih "ATM." Kaedah VPI, VCI dan enkapsulasi harus dimasukkan di kawasan ini. Nombor-nombor ini diberikan oleh penyedia perkhidmatan Internet anda dengan menghubungi talian perkhidmatan pelanggan mereka. Setelah maklumat ini diisi, klik "Kirim."

5

Klik "WAN" dan pilih "VCC1." Pilih "Dayakan Antaramuka." Pilih "Dapatkan Alamat IP Secara Automatik." Sekiranya anda tahu bahawa anda mempunyai alamat IP dinamik, batalkan pilihan kotak alamat IP automatik dan dapatkan maklumat tersebut dari penyedia perkhidmatan Internet anda.

6

Masukkan alamat "Default Gateway" anda yang diperoleh dari penyedia perkhidmatan Internet anda. Klik "Kirim" dan pilih "Simpan Perubahan" di tetingkap penghala utama untuk menyimpan semua konfigurasi. Putuskan sambungan penghala dari komputer anda dan mulakan semula kedua-duanya agar tetapan tersebut berkuat kuasa.