Tiga Kategori Industri Perhotelan

Tunjang industri perhotelan terdiri daripada perkhidmatan pelanggan, konsep yang dikongsi oleh semua segmen industri. Perniagaan kecil anda mungkin tertumpu pada satu atau semua aspek keramahan. Seberapa berprestasi anda dan kakitangan anda dalam melayani orang lain akan menentukan tahap kejayaan perniagaan anda. Anda mungkin lebih mudah untuk unggul hanya dalam satu kategori industri perhotelan.

Walau bagaimanapun, walaupun kos dan cabaran akan meningkat, memiliki atau menguruskan beberapa aspek keramahan dapat memberi anda lebih banyak peluang untuk menghasilkan kejayaan.

Makanan dan minuman

Dalam perhotelan, makanan dan minuman menjadi yang tertinggi. Ini adalah elemen terbesar industri perhotelan dan dapat mengambil bentuk restoran mewah, restoran makanan segera, kedai makan dan banyak lagi manifestasi lain. Perdagangan makanan dan minuman dapat berfungsi secara simbiosis sebagai bagian dari perniagaan lain, seperti di boling atau panggung wayang. Apabila restoran anda adalah sebahagian daripada hotel, makanan dan minuman dapat meningkatkan pengalaman tetamu secara dramatik dengan menawarkan makanan yang sangat baik dan perkhidmatan pelanggan kelas satu.

Penginapan dan Penginapan

Hotel, syarikat penginapan dan sarapan serta tempat-tempat lain yang menawarkan penginapan mewakili segmen industri perhotelan yang luas. Jenis perniagaan dijalankan dari resort mewah hingga ke asrama dan perkhemahan. Fokus perniagaan anda untuk menyediakan penginapan harus menggabungkan keselesaan, kecekapan dan layanan pelanggan yang prihatin sebagai asasnya.

Pelancong menghargai rawatan dan kemudahan sederhana. Apabila mereka merasa dihargai dan dilayan, tetamu anda akan memberitahu orang lain tentang pengalaman mereka dan mungkin menjadi pelanggan berulang.

Perjalanan dan Pelancongan

Segmen utama perniagaan perhotelan merangkumi pengangkutan. Ini termasuk syarikat penerbangan, kereta api, kapal pesiar dan kakitangan untuk masing-masing. Pramugari dan kakitangan pelayaran berfungsi sebagai pelayan makanan dan pengusaha hotel dalam usaha mereka menyediakan makanan atau minuman dan pengalaman yang selesa. Pelancong perniagaan dan pelancong juga menjadi asas bagi bidang perhotelan ini.

Perjalanan dan pelancongan memerlukan pekerja berpengetahuan dalam teknologi maklumat, dan mereka juga dianggap sebagai sebahagian dari keramahan. Destinasi seperti taman hiburan menarik ribuan orang, semuanya ingin memanfaatkan perkhidmatan pelanggan yang hebat sambil menikmati pengembaraan yang tidak dapat dilupakan.

Ekonomi Industri Perhotelan

Tiga kategori utama industri perhotelan didorong oleh, dan bergantung pada, ekonomi yang kuat. Perniagaan perhotelan kecil anda akan berkembang maju apabila orang ramai dapat keluar makan atau menikmati perjalanan. Sebaliknya, ketika masa ekonomi mencabar, anda mungkin memutuskan untuk meningkatkan asas perniagaan anda.

Sebagai contoh, perniagaan makanan dan minuman mungkin menawarkan aktiviti khas, seperti penggalangan dana, atau potongan makanan pada hari-hari tertentu dalam seminggu. Sebagai pemilik hotel, anda mungkin bercabang dan menyediakan kemudahan persidangan atau acara khas, atau pilihan pengangkutan seperti tawaran istimewa untuk perkhidmatan limusin.