Definisi dan Contoh Penganggaran Modal

Penganggaran modal melibatkan penentuan pilihan pelaburan yang paling menguntungkan untuk aset mudah alih perniagaan kecil anda, iaitu wang yang anda sedia ada untuk perbelanjaan. Akauntan menggunakan beberapa pengiraan yang kompleks untuk menganalisis kemungkinan pulangan pelaburan, tetapi banyak perniagaan kecil kekurangan kakitangan dengan kesadaran mengenai kerumitan penganggaran modal. Dengan hanya mengira pulangan tahunan aliran tunai tidak menawarkan perniagaan kecil anda gambaran yang tepat mengenai nilai pulangan sebenar pelaburan, tetapi pendekatan sederhana untuk penganggaran modal dapat memberikan gambaran yang realistik.

Definisi Penganggaran Modal

Penganggaran modal membuat keputusan mengenai pelaburan jangka panjang modal syarikat ke dalam operasi. Merancang pulangan akhirnya pelaburan dalam mesin, harta tanah dan teknologi baru adalah semua contoh penganggaran modal. Pengurus boleh menggunakan salah satu daripada beberapa teknik untuk penganggaran modal, tetapi banyak perniagaan kecil bergantung pada teknik termudah, yang disebut "tempoh pembayaran balik," yang hanya mengukur masa yang diperlukan untuk pelaburan untuk mengembalikan nilainya. Oleh kerana perniagaan anda berkembang di luar perniagaan kecil, fasa permulaan, anda mungkin ingin mempertimbangkan untuk menggunakan kaedah yang lebih canggih untuk mengira pulangan pelaburan.

Memahami Nilai Masa Wang

Pengiraan tempoh pembayaran balik tidak memperhitungkan nilai wang masa, yang mengira berapa banyak wang yang akan bernilai pada masa depan berdasarkan kadar faedah yang diunjurkan. Wang yang dibelanjakan dalam penganggaran modal sebenarnya bernilai lebih banyak di masa depan kerana perniagaan anda mungkin telah melaburkan wang tersebut dan menerima pembayaran faedah. Perniagaan kecil yang menggunakan perhitungan tempoh pembayaran balik harus memperhitungkan nilai waktu wang untuk membuat gambaran yang lebih tepat tentang ketika pelaburan menjadi menguntungkan.

Perakaunan untuk Inflasi

Perniagaan kecil juga mesti mempertimbangkan inflasi ketika menilai pilihan pelaburan melalui penganggaran modal. Apabila inflasi meningkat, nilai wang jatuh. Pulangan yang diproyeksikan tidak bernilai sebanyak yang ditunjukkan jika inflasi meningkat, jadi pelaburan yang nampaknya menguntungkan hanya akan meruntuhkan atau mungkin kehilangan wang ketika anda menjelaskan inflasi. Sebilangan besar perniagaan kecil tidak mempunyai kakitangan atau pengalaman perakaunan untuk mengetahui faktor-faktor ini, jadi unjuran pulangan mereka kurang tepat daripada unjuran perniagaan yang lebih besar.

Contoh Penuh Belanjawan Modal

Penganggaran modal untuk pengembangan ladang tenusu melibatkan tiga langkah: mencatat kos pelaburan, memproyeksikan aliran tunai pelaburan dan membandingkan pendapatan yang diproyeksikan dengan kadar inflasi dan nilai masa pelaburan. Contohnya, peralatan tenusu yang berharga $ 10,000 dan menghasilkan pulangan tahunan $ 4,000 sepertinya akan "membayar balik" pelaburan dalam 2.5 tahun.

Walau bagaimanapun, jika ahli ekonomi menjangkakan inflasi meningkat 30 peratus setiap tahun, maka anggaran nilai pulangan pada akhir tahun pertama ($ 14,000) sebenarnya bernilai $ 10,769 apabila anda memperhitungkan inflasi ($ 14,000 dibahagi dengan 1,3 sama dengan $ 10,769). Pelaburan tersebut hanya menghasilkan $ 769 dalam nilai sebenar selepas tahun pertama.