Apa itu TRP Iklan?

TRP iklan, atau titik penilaian sasaran, adalah peratusan khalayak sasaran syarikat yang melihat iklan atau iklannya. Khalayak sasaran adalah kumpulan pelanggan yang kemungkinan besar akan membeli produk dan perkhidmatan syarikat. Sebilangan besar syarikat kecil mengukur TRP untuk setiap jenis iklan, termasuk iklan televisyen, cetak, Internet, radio dan luar. TRP dikira oleh pelbagai syarikat media menggunakan formula tertentu. Menggunakan TRP sebagai metrik membawa kelebihan dan kekurangan tertentu.

Formula

TRP dikira sebagai peratusan GRP. Titik penilaian GRP atau kasar adalah peratusan orang yang menonton program televisyen daripada jumlah penonton yang menonton. Namun, tidak semua orang yang menonton program ini adalah calon yang layak untuk produk syarikat kecil. Oleh itu, TRP mesti diturunkan untuk menentukan jumlah orang dalam khalayak sasaran yang melihat iklan tersebut. Sebagai contoh, jika 25 persen penonton menonton menonton rancangan televisyen tertentu, GRP adalah 25. Lebih-lebih lagi, jika hanya 10 peratus penonton yang menonton terdiri daripada khalayak sasaran syarikat, maka TRP adalah 2.5. TRP biasanya dikira untuk setiap pasaran di mana iklan syarikat dijalankan. Di majalah, GRP dan TRP berasal dari peratusan orang yang melihat iklan daripada jumlah peredaran keseluruhan.

Sumber

Nielsen adalah pendahulu untuk membekalkan GRP kepada syarikat media dan pengiklan. Syarikat itu mendasarkan jumlahnya di buku harian yang ditonton orang di program televisyen yang mereka tonton, atau kotak yang disediakan Nielsen yang berada di atas televisyen orang. Namun, Nielsen biasanya bekerjasama dengan syarikat media lain dalam membekalkan data TRP, termasuk SRDS, atau Tarif Piawai dan Perkhidmatan Data, Cision dan Alexa. SRDS adalah pakar dalam sumber media cetak, termasuk halaman kuning. Cision berfungsi dengan pelbagai sumber media dalam membekalkan TRP, dan Alexa adalah pakar dalam media Internet dan data TRP yang berkaitan.

Kelebihan dan kekurangan

Kelebihan utama menggunakan TRP adalah mereka menentukan keberkesanan pengiklanan syarikat kecil dengan lebih baik. Sebagai contoh, butik wanita hanya berminat untuk menjangkau wanita berusia lebih dari 35 tahun dengan pendapatan melebihi $ 75,000. Dengan TRP, pemilik butik dapat menentukan media mana yang berkesan untuk mencapai pelanggan yang diinginkannya. Iklan televisyen mungkin akan melarang kos, kecuali rancangan tersebut sangat menarik bagi pelanggan jenis ini. Iklan cetak dan radio mungkin lebih menjimatkan. Kelemahan utama TRP adalah syarikat kabel sering menukar frekuensi saluran sebelum memberi tahu penonton di rumah, menurut pakar di ENotes.com. Ini dapat membuang nombor TRP.

Pertimbangan

TRP digunakan terutamanya sepanjang keseluruhan kempen pengiklanan. Sebagai contoh, syarikat insurans kecil boleh menetapkan sasaran TRP sebanyak 48 untuk kempen iklan luar mereka selama 4 minggu: Iklan papan iklan atau bangku simpanan. Oleh itu, syarikat insurans akan mengiklankan TRP setiap minggu untuk menentukan sama ada ia memenuhi sasarannya. Walau bagaimanapun, syarikat itu juga mungkin ingin mengesan kadar penukaran penjualan dari kempen iklan luar, atau jumlah pelanggan baru yang mereka perolehi. Cara terbaik untuk mencapai ini adalah dengan bertanya kepada pelanggan baru di mana mereka mendengar mengenai syarikat atau promosi. Syarikat insurans juga boleh bertanya kepada pelanggan ini elemen khusus iklan yang mendorong mereka menghubungi. Dengan cara itu pemilik mengetahui bahagian mesejnya yang paling relevan bagi mereka yang melihat iklan luarnya.