Cara Memulakan Perniagaan Pek & Kapal

Mempelajari cara memulakan perniagaan pek dan kapal melibatkan mengetahui cara mengemas barang dengan betul, memilih kaedah penghantaran yang tepat dan mengisi dokumen yang diperlukan seperti yang dikehendaki oleh syarikat perkapalan. Ini adalah industri yang berkembang pesat dan boleh menguntungkan bagi perniagaan dan francais bebas. Berikut adalah beberapa perkara yang perlu dipertimbangkan semasa membuka kedai pembungkusan dan penghantaran.

Penyelidikan pasaran

Lakukan penyelidikan pasaran di kawasan anda dan sediakan laporan penyelidikan pasaran. Laporan itu akan merangkumi senarai pesaing, demografi kawasan dan maklumat lain yang digunakan untuk menentukan daya maju operasi pek dan kapal di kawasan pilihan anda. Ingat bahawa pesaing dalam industri ini juga boleh merangkumi perniagaan yang menyediakan pilihan pembungkusan dan penghantaran mereka sendiri.

Pilih Strategi Anda

Terdapat tiga pilihan utama ketika memulakan kedai pembungkusan dan penghantaran. Anda boleh membuka kedai bebas, membeli francais atau membeli kedai pek dan kapal yang sudah ada. Membuka kedai bebas berbanding membeli francais menjimatkan kos modal awal anda. Walau bagaimanapun, membeli francais seperti Safe Ship, yang mempunyai yuran francais awal $ 19,900, menjadikannya lebih mudah, cepat dan lebih lancar untuk dimulakan kerana anda boleh mendapatkan bantuan dari pejabat korporat francais. Akhir sekali, membeli pek dan kedai kapal yang sudah ada dapat membantu anda menjimatkan kos permulaan.

Tulis Rancangan Perniagaan

Menulis rancangan perniagaan membantu mengubah idea yang tidak jelas menjadi rancangan konkrit. Anda boleh menggunakan laman web Pentadbiran Perniagaan Kecil AS (SBA) untuk membantu anda membuat rancangan perniagaan anda. Pastikan untuk memasukkan penyelidikan pasaran, strategi perniagaan dan struktur syarikat anda dalam laporan anda. Rancangan perniagaan anda juga harus merangkumi anggaran kewangan seperti struktur harga dan anggaran pendapatan.

Lesen dan Permit

Ini termasuk tetapi tidak terhad kepada lesen perniagaan dan lesen penjualan runcit. Periksa dengan kerajaan bandar anda untuk senarai penuh lesen dan izin yang sesuai. Sekiranya anda mengambil pekerja, dapatkan nombor pengenalan pembayar cukai dan pengusaha (EIN) dari Internal Revenue Service (IRS).

Cari Lokasi

Walaupun lokasi penting untuk semua perniagaan, ia sangat penting untuk kedai pek dan kapal. Secara amnya, anda ingin berada dekat dengan perniagaan lain, bukan berhampiran kedai pek dan kapal lain dan berhampiran jalan raya utama.

Beli Peralatan Anda

Sekurang-kurangnya, anda memerlukan bahan penghantaran dan pembungkusan, pencetak kod bar dan pengimbas, label dan pencetak label, komputer dan pembaca kad kredit. Apabila kedai anda bertambah besar, anda boleh membeli peralatan tambahan untuk perkhidmatan seperti lamina, fotokopi atau notaris. Anda boleh membeli bekalan dan peralatan ini melalui pengedar bekalan penghantaran seperti International Plastics and The Packaging Wholesalers atau kedai bekalan pejabat seperti Office Depot.

Logistik Penghantaran

Penghantaran yang pantas dan cekap akan menjadi perkara terpenting bagi pelanggan anda. Oleh itu, adalah mustahak anda mempunyai akaun vendor dengan semua syarikat perkapalan utama seperti UPS, FedEx, USPS dan DHL serta mana-mana syarikat trak tempatan. Semakin banyak pilihan yang anda ada, semakin baik peluang anda untuk menghantar pakej pelanggan anda dengan cara yang terbaik.

Pasarkan Diri Anda

Setiap orang yang menghantar barang adalah bakal pelanggan. Pelanggan komersial boleh menghantar barang setiap hari, sementara pengguna biasa hanya boleh menghantar barang sesekali. Oleh itu, penting bagi anda untuk mengiklankan perniagaan anda dengan betul. Gunakan kad perniagaan dan brosur untuk mengiklankan perkhidmatan anda. Kunjungi perniagaan tempatan lain dan tawarkan perkhidmatan pembungkusan dan penghantaran anda. Semasa percutian, pastikan untuk beriklan secara tempatan di surat khabar dan risalah. Pastikan untuk menyebut bahawa perkhidmatan pembungkusan dan penghantaran anda adalah cara yang menjimatkan dan mudah untuk menghantar hadiah semasa musim percutian.