Analisis Industri Roti

Siapa yang tidak menyukai bau roti segar? Adakah terdapat pemakanan pemakanan yang lebih baik? Mungkin tidak.

Industri roti adalah perniagaan besar yang dapat mengatasi kelemahan orang ramai kerana roti, kek, pai dan roti manis yang enak. Menurut American Bakers Association, produk roti merangkumi 2.1 peratus daripada produk domestik kasar Amerika Syarikat. Itu banyak orang makan roti.

Saiz Pasaran

Industri roti menjana pendapatan lebih dari $ 30 bilion setiap tahun. Industri ini merangkumi 6,000 kedai roti runcit dan hampir 3,000 kedai roti komersial. Walaupun pasaran peruncit roti kecil sangat terpecah belah, tiga pengeluar (Grupo Bimbo, Flowers Foods dan Campbell Soup Co.) menyumbang 55 peratus daripada jumlah pendapatan roti komersial.

Persatuan Pembakar roti Amerika melaporkan kesan ekonomi barangan bakar yang dihasilkan dan dijual di AS berjumlah $ 423 bilion. Kedai roti runcit menjana pendapatan sekitar $ 3 bilion, dan kedai roti komersial menjual produk bernilai $ 31 bilion. Walau bagaimanapun, keuntungan tidak begitu tinggi kerana kenaikan harga gandum dan gula. Kedai roti tidak selalu dapat menyampaikan kenaikan kos ini kepada pengguna dengan menaikkan harga.

Enam puluh lima peratus daripada semua kedai roti mempunyai kurang daripada 10 pekerja; 44 peratus mempunyai satu hingga empat pekerja, dan kebanyakan peruncit kecil hanya mempunyai satu kemudahan. Secara keseluruhan, industri pembuatan roti mempekerjakan hampir 800,000 orang, menghasilkan lebih daripada $ 44 bilion gaji langsung.

Segmen Pasaran

Produk yang membentuk pasaran roti adalah seperti berikut:

  • Roti: 32 peratus

  • Gulung: 19 peratus

  • Kek: 15 peratus

  • Produk roti runcit: 10 peratus

  • Kek lembut: 8 peratus

  • Pai: 2 peratus.

Halangan untuk Masuk

Menjadi kedai roti komersial utama memerlukan sejumlah besar modal untuk membeli peralatan, dan anda akan menghadapi persaingan sengit dari jenama terkenal yang ada. Membuka kedai roti kecil dan runcit memerlukan lebih sedikit ekuiti dan lebih mudah untuk dimulakan. Kedai roti yang lebih kecil dapat memantapkan diri dengan produk khas, seperti roti gandum, dan mengembangkan pengikut pelanggan tempatan yang setia.

Ancaman terhadap Pasaran

Oleh kerana pengguna menjadi lebih peka terhadap kesihatan, mereka akan memerlukan lebih banyak produk diet bebas gluten, rendah karbohidrat, bijirin penuh, organik dan paleo. Pembeli juga mengganti makanan yang dipanggang dengan kacang, yogurt dan bar buah.

Peraturan pemerintah akan terus membebani industri ini. Agensi Perlindungan Alam Sekitar dan Pentadbiran Makanan dan Dadah terus mengawasi operasi kedai roti dan mengeluarkan peraturan baru yang meningkatkan biaya produksi.

Tinjauan Masa Depan

Pasar untuk barangan bakar dijangka berkembang sekitar 1 persen setahun dalam dekad yang akan datang. Penggunaan dipengaruhi oleh perubahan dalam pendapatan boleh guna, pilihan pengguna dan keadaan ekonomi.

Kedai roti komersial yang besar akan terus mendominasi persaingan di pasaran, kerana syarikat lain kecil dan pasarnya sangat terpecah belah. Kedai roti komersial utama, seperti Grupo Bimbo, akan terus berkembang dengan memperoleh jenama lain dan kedai roti serantau.