Cara Membuat Sesuatu yang Muncul sebagai Pautan Pautan di Facebook

Facebook membolehkan pengguna membuat dua jenis pautan: tautan yang membawa kepada kandungan lain di Internet, dan yang mengarahkan seseorang ke profil lain dalam laman web ini. Pautan yang menuju ke laman web lain akan dibuka di tetingkap atau tab penyemak imbas baru, bergantung pada tetapan Internet pengguna. Sekiranya anda membuat pautan hiper untuk nama rakan, orang yang mengklik pautan tersebut diarahkan ke profilnya di tetingkap penyemak imbas yang sama.

1

Klik di dalam "Apa yang ada di fikiran anda?" bidang di bahagian atas Dinding anda, atau bidang "Tulis sesuatu ..." di bahagian atas Tembok rakan.

2

Masukkan "www." mengikuti URL unik pautan itu. Contohnya: "www.examplesite.com". Sebagai alternatif, anda boleh menyalin dan menampal pautan dari lokasi asalnya di Internet. Klik "Kirim" untuk memaparkan pratonton dan pilih gambar kecil untuk pautan - gunakan anak panah di sebelah "Pilih gambar kecil" untuk memilihnya, atau centang kotak di sebelah "Tiada gambar kecil" untuk mengecualikan fitur gambar kecil. Klik "Kirim" sekali lagi.

3

Jadikan nama rakan muncul sebagai pautan dalam komen atau siaran dengan memasukkan "@" dan kemudian mula menaip namanya. Facebook menghasilkan senarai rakan yang sesuai dengan entri anda semasa anda menaip - klik namanya dalam senarai untuk memilihnya. Nama rakan anda akan muncul sebagai hiperpautan biru di pos anda, dan mengklik pada pautan itu mengarahkan orang ke profil Facebooknya.