Apa Maknanya Apabila Syarikat Mempunyai Nisbah Perolehan Aset Tetap Tinggi?

Nisbah perolehan aset tetap mengukur jumlah penjualan yang dihasilkan perniagaan bagi setiap dolar yang dilaburkan dalam aset tetap. Nisbahnya sama dengan penjualan bersih dibahagi dengan rata-rata aset tetap bersih. Nisbah perolehan aset tetap yang tinggi lebih baik untuk perniagaan kecil anda dan menunjukkan bahawa anda menghasilkan penjualan yang kuat untuk tahap aset tetap yang anda gunakan, tetapi dalam beberapa kes boleh mendatangkan implikasi negatif.

Mengenai Aset Tetap

Aset tetap adalah sumber fizikal syarikat yang diharapkan dapat digunakan dalam perniagaannya selama lebih dari satu tahun, seperti bangunan dan peralatan. Aset tetap bersih sama dengan kos awal aset ditolak susutnilai terkumpul mereka. Susut nilai terkumpul adalah jumlah keseluruhan di mana perniagaan telah mengurangkan nilai aset tetapnya untuk menjelaskan kehausan. Perniagaan melaporkan aset tetap bersih di bahagian aset dalam kunci kira-kira, mengesahkan Jurulatih Perakaunan.

Purata Aset Tetap Bersih

Walaupun kunci kira-kira menunjukkan aset tetap bersih hanya pada akhir tempoh, perniagaan menjana penjualan sepanjang tahun. Untuk mengambil kira turun naik aset tetap, formula nisbah pusing ganti aset tetap menggunakan purata aset tetap bersih. Ini sama dengan aset tetap bersih pada awal tahun ditambah aset tetap bersih pada akhir tahun, dibahagi dengan 2.

Pengiraan Nisbah Perolehan Aset Tetap

Anggaplah perniagaan kecil anda mempunyai penjualan bersih $ 800,000 - atau penjualan dikurangkan bayaran balik dan potongan - sepanjang tahun. Andaikan anda mempunyai aset tetap bersih masing-masing $ 150,000 dan $ 250,000 pada awal dan akhir tahun. Rata-rata aset tetap bersih anda sama dengan $ 200,000 , atau $ 150,000 ditambah $ 250,000 , dibahagi dengan 2. Nisbah perolehan aset tetap anda sama dengan 4, atau $ 800,000 dibahagikan dengan $ 200,000 . Ini bermaksud anda menghasilkan $ 4 jualan untuk setiap $ 1 yang dilaburkan dalam aset tetap.

Menentukan Nisbah Tinggi

Nisbah perolehan aset tetap umumnya dianggap tinggi apabila lebih tinggi daripada syarikat lain dalam industri anda, cadangkan Institut Kewangan Korporat. Nisbah pesaing anda adalah penanda aras yang baik, kerana syarikat-syarikat ini biasanya menggunakan aset yang serupa dengan milik anda. Contohnya, jika pesaing anda mempunyai nisbah perolehan aset tetap 2.5, 1.75 dan 3, nisbah 4 anda tinggi berbanding dengan nisbah.

Tafsiran Nisbah Aset Tetap

Oleh kerana aset tetap memerlukan sejumlah besar modal pelaburan, perniagaan ingin mengeluarkan hasil penjualan sebanyak mungkin. Nisbah perolehan aset tetap yang tinggi menunjukkan bahawa perniagaan kecil anda melakukannya dengan cekap. Nisbah yang kuat juga dapat memberi anda kelebihan daya saing. Oleh kerana anda memerlukan lebih sedikit wang untuk aset tetap, anda mempunyai lebih banyak kelonggaran untuk berbelanja untuk pengembangan produk seperti yang dapat meningkatkan perniagaan anda.

Masalah dengan Nisbah Aset Tetap Tinggi

Apabila aset tetap syarikat anda sudah tua dan mempunyai banyak susut nilai terkumpul, kunci kira-kira anda menunjukkan aset tetap bersih rendah, yang meningkatkan nisbah perolehan aset tetap anda. Walaupun nampaknya perniagaan anda beroperasi dengan cekap, anda akhirnya harus mengganti aset tetap anda, yang akan menurunkan nisbahnya. Dengan menggunakan contoh sebelumnya, anggap rata-rata aset tetap bersih anda adalah $ 100,000 kerana susut nilai aset lama yang tinggi. Analisis nisbah aset tetap anda menunjukkan nisbah perolehan 8 hingga 1, yang secara palsu menunjukkan pengurusan aset yang baik.