Kepentingan Komunikasi Perniagaan dalam Organisasi

Kepentingan komunikasi perniagaan adalah salah satu perkara yang sering diabaikan. Kebanyakan orang menganggap bahawa selagi anda dapat menaip ayat atau bersuara, anda boleh berkomunikasi. Namun, ini benar, itu tidak bermakna komunikasi anda benar-benar berkesan. Untuk perniagaan, komunikasi yang berkesan pada beberapa peringkat diperlukan. Jika tidak, perniagaan bukan sahaja menderita secara dalaman, tetapi intinya juga akan mendapat kesan buruk.

Kepentingan Komunikasi dalam Organisasi

Komunikasi perniagaan yang berkesan adalah seni berkongsi maklumat secara positif dan bermanfaat. Sama ada maklumat ini disampaikan kepada pekerja atau pelanggan, adalah penting kaedah dan suasana terbaik diciptakan semasa berkongsi maklumat. Ini benar terutamanya apabila berkongsi maklumat negatif dan berita buruk. Yang mengatakan, elemen organisasi komunikasi yang berkesan adalah sama, tanpa mengira jenis berita atau siapa yang menerimanya.

Kejujuran Adalah Kunci

Walaupun berita itu buruk, dan walaupun perkara terakhir yang anda ingin lakukan, kejujuran adalah kriteria komunikasi. Mungkin membuat anda merasa lebih baik untuk memberikan setengah kebenaran atau menghilangkan fakta penting dari interaksi, tetapi kelegaan itu tidak lama. Akhirnya, kebenaran akan keluar dan kemudian anda terpaksa memberikan maklumat lengkap dan mengakui anda berbohong. Adalah lebih baik untuk mengatakan yang sebenarnya sekali dan menyelesaikannya daripada harus menangani masalah yang sama berulang kali kerana anda tidak sepenuhnya jujur ​​pada kali pertama.

Jadikannya Pantas

Tidak ada alasan sebenarnya untuk mempunyai intro atau backstory yang panjang untuk menuju ke titik utama yang ingin anda sampaikan, selain daripada membeli masa (atau mungkin meningkatkan keberanian). Jangan menari-nari isu ini. Nyatakan masalahnya, biarkan semua orang mengetahui hasil atau masalah yang ditimbulkan oleh masalah tersebut, tawarkan penyelesaian anda untuk masalah ini dan terima kasih atas masa mereka. Kadang-kadang kita terbungkus emosi berita dan kita lupa untuk memberi tahu orang tentang pilihan yang boleh diambil untuk menangani masalah tersebut. Mempunyai nota supaya anda tetap berada di landasan yang betul dapat membantu. Sebaiknya tunggu sehingga emosi berpeluang untuk menyelesaikan sebelum menangani masalah, terutama ketika menangani masalah kakitangan.

Periksa Bahasa Badan Anda

Bahasa badan anda dapat menyokong atau merosakkan mesej anda. Contohnya, jika anda memberitahu pekerja, "Pintu saya selalu terbuka. Saya bersedia mendengar pendapat dan pendapat anda," tetapi semasa anda bercakap, anda bersandar pada bingkai pintu dengan tangan anda dilipat dan mengerutkan kening wajah anda, kata-kata anda mungkin menarik tetapi bahasa badan anda tidak begitu. Postur yang baik, kontak mata, dan ekspresi wajah yang menarik akan meningkatkan komunikasi di tempat kerja anda dan kemampuan untuk menyampaikan apa yang anda ingin katakan dengan berkesan.

Ketahui Penonton Anda

Cara anda menyampaikan maklumat bergantung kepada khalayak anda. Sekiranya anda bercakap dengan orang dalam syarikat, anda boleh menggunakan kata-kata pendek dan jargon dan masih dapat menjelaskan perkara anda. Walau bagaimanapun, jika anda bercakap dengan pelanggan anda, anda mungkin mahu menjaga jargon minimum. Jika tidak, anda boleh meluangkan lebih banyak masa untuk menerangkan jargon bahawa berkongsi maklumat yang ingin anda kongsi.

Mempunyai Mesej yang Jelas

Sebelum anda duduk bersama pasukan, pekerja atau dewan, ketahui dengan tepat apa yang ingin anda sampaikan. "Winging it" hanya membawa kepada komunikasi yang salah. Ambil nota dan bawa bersama jika perlu. Mengetahui dengan tepat apa yang anda ingin sampaikan akan membantu anda menyusun pesanan anda dan memastikan petunjuk anda terus tepat dan membawa pulang titik yang anda perlukan.

Dengarkan Lebih Banyak

Menjadi komunikator yang berkesan memerlukan anda menjadi pendengar yang baik. Orang mahu tahu bahawa mereka telah didengar. Oleh itu, jika anda dapat mengulangi apa yang telah dikatakan oleh seseorang kepada anda sebelum menambahkan jawapan anda sendiri atau menentang hujah mereka, anda mempunyai peluang yang lebih baik untuk membuat dialog yang memberi manfaat kepada semua orang.

Komunikasi yang berkesan boleh menjadi satu cabaran, tetapi jika anda ingin menjadi pemimpin, pekerja atau pemengaruh yang berkesan, mengasah kemahiran komunikasi anda akan membantu anda dalam kerjaya anda.