Bagaimana Suasana Kerja Mempengaruhi Tempat Kerja

Suasana kerja yang bermusuhan atau tidak berfungsi tidak hanya sukar bagi pekerja, tetapi juga merosakkan imej syarikat, merosakkan prestasi pekerja dan menjatuhkan keuntungan syarikat. Suasana ini merangkumi segalanya dari berapa banyak pekerja autonomi hingga seberapa sering mereka diakui oleh atasan mereka, dan kedua-dua pekerja dan syarikat menderita jika suasana kerja negatif tidak ditangani dan diperbaiki.

Moral Pekerja

Moral yang rendah dapat "dengan cepat membangun atau memecahkan kejayaan syarikat," kata Marcus Erb dari Great Place to Work Institute. Semangat merujuk kepada kepuasan pekerja secara keseluruhan, termasuk bagaimana perasaan pekerja mengenai tugas mereka dan hubungan mereka dengan rakan sekerja dan atasan. Suasana kerja yang penuh dengan negatif dapat menimbulkan perpecahan kepercayaan dan komunikasi dan menghalang kemampuan pekerja untuk bekerjasama. Di tempat kerja dengan semangat rendah, pekerja juga cenderung untuk tidak mengambil inisiatif atau berkongsi idea mereka, menjadikan syarikat itu sebagai sumber inovasi yang berpotensi.

Prestasi Pekerja

Prestasi kerja secara semula jadi merosot apabila pekerja merasa terlepas atau tidak dihargai. Kadar ketidakhadiran dan kelewatan meningkat, dan pekerja mungkin berhenti memberikan yang terbaik kerana mereka percaya tidak peduli seberapa keras mereka bekerja. Angelo Kinicki dari WP Carey School of Business dari Arizona State University mengatakan pekerja kehilangan motivasi ketika mereka merasa kekurangan kawalan atau input dalam membuat keputusan atau merasa mereka tidak mendapat pengiktirafan atau peneguhan yang mencukupi. Dalam persekitaran kerja yang tegang atau menindas, pekerja mungkin membuat lebih banyak kesalahan hanya kerana mereka sukar untuk fokus dalam suasana yang tidak mesra.

Pengekalan

Walaupun dalam pasaran pekerjaan yang ketat, pekerja yang tidak berpuas hati akan meninggalkan organisasi secepat mungkin, walaupun kadangkala ini bermaksud mengambil pekerjaan dengan gaji rendah atau status rendah. Selalunya pekerja yang berprestasi tinggi meninggalkan yang pertama kerana mereka mempunyai lebih banyak peluang dan menyedari bahawa mereka tidak mendapat rawatan yang mereka layak. Penyelidikan yang dilakukan oleh firma perunding pengurusan Gallup pada tahun 2011 menunjukkan 71 peratus pekerja Amerika tidak terlibat dalam pekerjaan mereka, dengan pekerja berpendidikan tinggi antara yang kemungkinan besar tidak berpuas hati. Akibatnya, organisasi ditinggalkan dengan pekerja yang paling tidak berkelayakan dan mungkin mengalami kesukaran untuk menarik lebih banyak pekerja kerana mereka tidak selesa bekerja di persekitaran yang tidak stabil. Perolehan yang tinggi juga dapat mengurangkan keuntungan syarikat kerana kos untuk melatih pekerja baru secara berterusan.

Khidmat Pelanggan

Kesan persekitaran kerja yang negatif akhirnya merosot kepada pelanggan atau pelanggan. Di tempat kerja yang sangat tidak berfungsi, ketegangan sukar disembunyikan, dan pelanggan dengan cepat mengetahui hakikat bahawa pekerja tidak suka berurusan antara satu sama lain atau mereka tidak mahu berada di tempat kerja itu. Ini boleh membuatkan pelanggan tidak selesa; jika mereka mempunyai pilihan, mereka mungkin beralih ke perniagaan di mana pekerja kelihatan senang berada di sana. Pekerja yang tidak berpuas hati juga dapat memberikan layanan pelanggan yang lebih buruk kerana mereka tidak termotivasi untuk melakukan pekerjaan terbaik mereka dan mungkin merasa terlepas dari tugas dan tugas pekerjaan mereka atau kerana mereka secara tidak sadar mengeluarkan kekecewaan mereka kepada pelanggan dan bukannya pada rakan sekerja mereka.