Apakah Perbezaan Antara Hab USB yang Dikuasakan & Tidak Dikawal?

Hab USB meningkatkan bilangan peranti USB yang dapat menyambung ke komputer tanpa perlu menambahkan perkakasan tambahan. Selain itu, hab USB boleh berguna dengan peranti seperti komputer riba yang tidak dapat menambahkan lebih banyak port USB secara fizikal. Perbezaan antara hab USB yang dikuasakan dan yang tidak berkuasa adalah yang pertama menarik kuasanya dari soket elektrik sementara yang terakhir menarik kuasanya dari sambungan komputer.

Petua

Perbezaan antara hab USB yang dikuasakan dan yang tidak berkuasa adalah yang pertama menarik kuasanya dari soket elektrik sementara yang terakhir menarik kuasanya dari sambungan komputer.

USB

<p> Pemacu kilat USB menyambung ke komputer melalui USB. </p>

USB adalah standard sambungan peranti luaran luaran yang paling biasa digunakan untuk komputer dan peranti seperti komputer lain. Komputer menggunakan port USB untuk berinteraksi dengan peranti seperti tikus, papan kekunci, cakera keras luaran, pencetak, pengimbas, gamepad, penyesuai rangkaian, pemacu kilat, telefon pintar dan kamera. Standard USB serasi ke belakang dan ke depan, yang bermaksud peranti dan komputer baru dapat memanfaatkan standard yang lebih pantas tanpa mengorbankan keserasian dengan standard yang lebih lama.

Selain data, USB juga merupakan sumber daya untuk peranti yang tidak selalu menggunakan sambungan data. Sebagai contoh, telefon bimbit yang disambungkan ke komputer dengan kabel USB boleh bersambung dengan komputer dan mengecas baterinya. Telefon bimbit yang disambungkan ke pengecas stopkontak oleh USB hanya menggunakan sambungan sebagai sumber kuasa.

Hab

<p> Dua peranti boleh berkongsi satu port dengan hab USB. </p>

Hab USB adalah peranti yang menyambung ke port USB komputer untuk menambahkan port tambahan untuk menambah jumlah peranti yang dapat disambungkan ke komputer. Walau bagaimanapun, terdapat kekurangan semasa menggunakan hab USB: semua peranti harus berkongsi lebar jalur dan bekalan kuasa dari port USB komputer. Lebar jalur dan kuasa dari port komputer adalah sama tidak kira berapa banyak peranti yang disambungkan.

Tidak semua peranti USB dibuat sama: ada yang memerlukan lebih banyak kuasa daripada yang lain. Hab USB berfungsi dengan baik dengan peranti berkuasa rendah seperti tikus dan papan kekunci, tetapi mereka mungkin tidak dapat mengendalikan peranti berkuasa tinggi seperti kamera web dan pemacu kilat. Peranti mungkin gagal berfungsi atau menghasilkan mesej ralat jika hub tidak mempunyai kuasa yang mencukupi.

Bertenaga

Powered, atau aktif, hub USB menggunakan sumber kuasa luaran untuk membawa setiap port hub ke tahap tenaga yang sama dengan port pada sistem. Hab USB aktif biasanya digerakkan melalui outlet dinding. Walaupun hab USB aktif tidak perlu membahagikan penggunaan kuasa di semua peranti yang disambungkan, hab masih membelah lebar jalur data di semua peranti yang bersambung.

Tidak Berkuasa

Hab USB yang tidak berkuasa, atau pasif, tidak mempunyai sumber kuasa luaran dan hanya menarik kuasa dari port USB komputer. Hub yang tidak berkuasa mempunyai masalah keserasian dengan peranti yang memerlukan lebih banyak kuasa untuk beroperasi daripada yang dapat diberikan oleh hub.

Sebagai contoh, pemacu kilat USB mungkin berfungsi dengan baik dengan port USB komputer atau hab aktif, tetapi mungkin tidak menyala apabila disambungkan ke hab pasif. Piawaian USB 3.0 meningkatkan keupayaan pengurusan kuasa berbanding versi sebelumnya dan mungkin dapat menggunakan peranti berkuasa tinggi yang tidak dapat dilakukan oleh hub yang menjalankan standard yang lebih lama.